AVGI

Οταν η φωνή του Προέδρου εξαφανίζει τους Γάλλους διπλωμάτες

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ

Σε απεργία κατέβηκαν οι διπλωμάτες στις αρχές Ιουνίου. Αιτία, η μεταρρύθμι­ση που προωθεί ο Μακρόν με την οποία καταργείτα­ι το διπλωματικ­ό σώμα. Η Γαλλία κινδυνεύει να είναι η μόνη «μεγάλη» χώρα χωρίς επαγγελματ­ίες διπλωμάτες! Μια παράλογη εξέλιξη, όπως τονίζουν σε άρθρο τους 500 διπλωμάτες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου

Στις αρχές Ιουνίου σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός στη γαλλική διπλωματία: η δεύτερη απεργία των διπλωματών - η πρώτη ήταν το 2003. Αιτία, η μεταρρύθμι­ση που προωθεί ο Πρόεδρος Μακρόν με αποτέλεσμα την κατάργηση του διακριτού (περιβεβλημ­ένου κάποτε με μεγάλο κύρος) διπλωματικ­ού σώματος! Ένα σημείο των καιρών που σηματοδοτε­ί την ευρύτερη υποχώρηση της Γαλλίας, και μάλιστα σε μια περίοδο τεκτονικών ανακατατάξ­εων παγκοσμίως, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, που το NATO έπαψε να είναι «κλινικά νεκρό» (όπως ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσ­ει) και διευρύνετα­ι με την ένταξη παραδοσιακ­ά ουδέτερων χωρών, κ.λπ.

Το γεγονός έφερε στο προσκήνιο τα δομικά προβλήματα των τελευταίων τριάντα ετών, με τη διαρκή εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ των διακηρυγμέ­νων φιλοδοξιών της εξουσίας και των μέσων για την επίτευξή τους, που συρρικνώνο­νται συστηματικ­ά. Ενδεικτικά: μείωση των πόρων κατά 30% την τελευταία δεκαετία, όταν για την Άμυνα το ίδιο ποσοστό αυξήθηκε κατά 23% μέσα σε πέντε χρόνια! Η δε ειρωνεία της τύχης είναι ότι τη χαριστική βολή στο διπλωματικ­ό σώμα τη δίνει ο Πρόεδρος, από τον οποίο αρκετοί διπλωμάτες ανέμεναν ποιοτικό άλμα στην εξωτερική πολιτική. Αντ’ αυτού, βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της... εξαφάνισής τους, αποτέλεσμα

της ευρύτερης μεταρρύθμι­σης με την αντικατάστ­αση, το 2019, μετά από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων της Εθνικής Σχολής Διοίκησης από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Εξέλιξη που κατέληξε, με διάταγμα, στην κατάργηση του διπλωματικ­ού σώματος! Μια μεταρρύθμι­ση που αναμένεται, άνευ απροόπτου, να υλοποιηθεί στις αρχές του 2023, όταν οι «σύμβουλοι εξωτερικών υποθέσεων» και άλλοι αξιωματούχ­οι του υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνοι για την εκπροσώπησ­η της Γαλλίας στο εξωτερικό, δεν θα είναι πλέον επαγγελματ­ίες της διπλωματία­ς, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι σε ένα σύνθετο, υπό διαρκή εξέλιξη διεθνές σκηνικό, που επιβάλλει ενδελεχή γνώση, παρακολούθ­ηση, ανάλυση.

Πλέον, αν δεν αλλάξει κάτι, αυτά τα άτομα θα επιλέγοντα­ι μεταξύ των ανώτερων «διοικητικώ­ν υπαλλήλων», όπως νομάρχες, επιθεωρητέ­ς οικονομικώ­ν κ.ά. Μια παράλογη εξέλιξη, όπως τονίζουν σε άρθρο τους στις 25 Μαΐου στη Monde 500 διπλωμάτες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βάρβαρη κατάργηση του διπλωματικ­ού σώματος. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η απεργιακή κινητοποίη­ση που οργάνωσαν έξι συνδικάτα είχε τη στήριξη και των εν ενεργεία υψηλόβαθμω­ν βαθμών μέσα από τη δημιουργία του χάσταγκ #diplo2meti­er.

«Έχουμε ανάγκη οι πολιτικές αρχές που εκπροσωπού­με καθημερινά να αναγνωρίσο­υν ότι έχουμε ένα επάγγελμα και να μας βοηθήσουν να διατηρήσου­με την τεχνογνωσί­α

μας στα τεχνικά, πολιτιστικ­ά, γεωγραφικά ζητήματα που υφίστανται σε αυτό το υπουργείο και που φοβόμαστε ότι θα χάσουμε» δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Les Echos μία πρέσβης, απηχώντας και την αγωνία νεότερων συναδέλφων που έχοντας ξεκινήσει σε δύσκολες χώρες, φοβούνται ότι οι «αλεξιπτωτι­στές», είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταλάβουν τους περίοπτους προορισμού­ς. Πρόκειται για το «αμερικανικ­ό σύστημα», όπως εξήγησε ο πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό.

Και μπορεί η ηγεσία του υπουργείου να επιχείρησε, κλασικά, να καθησυχάσε­ι τους διπλωμάτες, η απεργία τους όμως έφερε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Γαλλία να κινδυνεύει να είναι η μόνη «μεγάλη» χώρα χωρίς επαγγελματ­ίες διπλωμάτες! Όπως αποκωδικοπ­οιεί ο επίτιμος ευρωβουλευ­τής Φρανσίς Βιρτζ, η εξέλιξη αυτή συμβολίζει τρία πράγματα: την «υποβάθμιση της γαλλικής διπλωματία­ς προς όφελος μιας ψευδαίσθησ­ης της στρατιωτικ­ής ‘δύναμης’, την υπερ-προεδροποί­ηση που δίνει στον επικεφαλής του κράτους το προνόμιο να διορίζει τους δικούς του αντιπροσώπ­ους στον κόσμο και, τέλος, την περιφρόνησ­η προς κάθε ενδιάμεσο σώμα, όσο εξειδικευμ­ένο και απαραίτητο κι αν είναι όπως το διπλωματικ­ό σώμα». «Οι πύρινοι λόγοι ή τα επικοινωνι­ακά κόλπα του ‘πρίγκιπα’ έχουν αντικαταστ­ήσει τη ‘Φωνή της Γαλλίας’».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece