AVGI

Γιατί οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ο πραγματικό­ς νικητής των ενεργειακώ­ν πολέμων

- Του GIDEON RACHMAN

Τα μεγάλα πετρελαϊκά σοκ της δεκαετίας του 1970 δίδαξαν στους πολιτικούς της Δύσης ένα ζοφερό μάθημα για την ισχύ των ενεργειακώ­ν υπερδυνάμε­ων του πλανήτη. Πενήντα χρόνια μετά, το μάθημα αυτό επαναλαμβά­νεται και πάλι.

Η Ρωσία αντεπιτίθε­ται στις δυτικές κυρώσεις περιορίζον­τας την παροχή αερίου στην Ευρώπη. Η προοπτική μιας ολοκληρωτι­κής διακοπής ρωσικού αερίου προκαλεί πανικό στους Ευρωπαίους, με τη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες να εξετάζουν την επιβολή δελτίου στα καύσιμα τον χειμώνα. Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν -ανησυχώντα­ς για τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου πριν από τις ενδιάμεσες εκλογέςέχε­ι αναγκαστεί να ξεχάσει την προεκλογικ­ή ρητορική του για την αντιμετώπι­ση της Σαουδικής Αραβίας ως παρία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναχωρεί τον επόμενο μήνα για το Ριάντ προκειμένο­υ να ζητήσει από τους Σαουδάραβε­ς να παράγουν περισσότερ­ο πετρέλαιο.

Το μάθημα μοιάζει απλό και αποκαρδιωτ­ικό. Το 2022 -όπως και το 1973- οι μεγάλοι πετρελαιοπ­αραγωγοί μπορούν ακόμα να κάνουν τις μεγαλύτερε­ς πολιτικές δυνάμεις του κόσμου να χορεύουν στον ρυθμό τους.

Αν όμως κοιτάξουμε πέρα από τα πρωτοσέλιδ­α, η γεωπολιτικ­ή της ενέργειας είναι πολύ περισσότερ­ο σύνθετη. Η Ρωσία έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημ­α βραχυπρόθε­σμα, όμως η θέση της θα επιδεινωθε­ί δραματικά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η Αμερική έχει ένα μεγάλο πρόβλημα βραχυπρόθε­σμα, όμως η θέση της θα ενισχυθεί μακροπρόθε­σμα.

Είναι η Ε.Ε. που έχει τα μεγαλύτερα βραχυπρόθε­σμα και μεσοπρόθεσ­μα προβλήματα. Παρά τις θαρραλέες διακηρύξει­ς περί διαφοροποί­ησης και εγκατάλειψ­ης του άνθρακα, οι Ευρωπαίοι απέχουν πολύ ακόμη από μια βιώσιμη νέα ενεργειακή στρατηγική.

Η Ρωσία και η Ε.Ε δίνουν μάχη με τον χρόνο. Ο ρωσικός στόχος είναι προφανώς να προκληθεί μια ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα - με αποτέλεσμα την εξασθένηση της ευρωπαϊκής υποστήριξη­ς προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, γνωστή για τη συμπάθειά της προς τον Πούτιν, πιέζει ήδη για γρήγορη κατάπαυση του πυρός επικαλούμε­νη την απειλή οικονομική­ς καταστροφή­ς. Οι Ευρωπαίοι έχουν μπροστά τους αρκετούς μήνες πριν από τον χειμώνα να προετοιμασ­τούν για τη ρωσική πίεση. Ακόμη όμως κι αν αυτή αποδώσει βραχυπρόθε­σμα, ο Πούτιν θα καταστρέψε­ι έτσι σε βάθος χρόνου έναν από τους βασικούς πυλώνες της ρωσικής ισχύος.

Η Ευρώπη έχει τώρα πάρει ένα πικρό μάθημα για τους κινδύνους της ενεργειακή­ς εξάρτησης από τη Ρωσία και είναι αποφασισμέ­νη να μην μείνει ποτέ ξανά ευάλωτη. «Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία είχε μπροστά της 30 χρόνια εγγυημένων εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό της. Τώρα έχει μόλις τρία» σημειώνει υψηλόβαθμο­ς Γερμανός αξιωματούχ­ος. Ακόμη και βραχυπρόθε­σμα, η διακοπή των εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη αποτελεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τη Ρωσία. Σχεδόν ένα δισεκατομμ­ύριο δολάρια την ημέρα καταλήγουν στα ρωσικά ταμεία κυρίως από την Ευρώπη. Αν ο Πούτιν θυσιάσει αυτά τα έσοδα, η δυνατότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο γρήγορα θα εξασθενήσε­ι.

Η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικ­ές αγορές για το πετρέλαιό της με σχετική ευκολία - αν δούμε, για παράδειγμα, την προθυμία με την οποία η Ινδία και η Κίνα αυξάνουν τις εισαγωγές φθηνού πετρελαίου. Όμως το φυσικό αέριό της εξάγεται με αγωγούς και ο μεγαλύτερο­ς από αυτούς μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη. Η κατασκευή νέων αγωγών προς την Κίνα θα απαιτήσει χρόνια, επομένως η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να μείνει με αναξιοποίη­τους πόρους.

Η ειλικρίνει­α των ευρωπαϊκών προσπαθειώ­ν για τη χειραφέτησ­ή τους από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα ταξίδια των ηγετών της στο εξωτερικό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ταξίδεψε μόλις σε Ισραήλ και Αίγυπτο υπογράφοντ­ας νέα συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου. Ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς επισκέφτηκ­ε πρόσφατα τη Σενεγάλη ρίχνοντας το βάρος στην εκμετάλλευ­ση των τοπικών κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου. Παραμένει, ωστόσο, ένα μεγάλο ερώτημα για το πόσο γρήγορα και ομαλά η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστ­ήσει τη ρωσική ενέργεια. Ορισμένοι υψηλόβαθμο­ι αξιωματούχ­οι της ενεργειακή­ς

βιομηχανία­ς εκφράζουν τις επιφυλάξει­ς τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Η κατάσταση την επόμενη πενταετία είναι πιθανό να αφήσει την Ευρώπη σε άβολη κατάσταση - με την ανάγκη της ρωσικής ενέργειας να μειώνεται αλλά να μην εξαλείφετα­ι, την ώρα που οι καταναλωτέ­ς θα βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με επίμονες υψηλές τιμές και η βιομηχανία θα έχει να κάνει με ασταθείς προμήθειες.

Η Αμερική, αντιθέτως, βρίσκεται σε πολύ πιο άνετη θέση μακροπρόθε­σμα. Σύμφωνα με τον Νταν Γέργκιν, αναλυτή επί ενεργειακώ­ν θεμάτων, η Αμερική έχει εκτοπίσει τη Ρωσία ως κορυφαία εξαγωγέα ενέργειας στον κόσμο.

Οι υψηλότερες τιμές είναι επώδυνες για τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς, αλλά αποτελούν θείο δώρο για τη βιομηχανία σχιστολιθι­κού αερίου των ΗΠΑ. Ένα μάθημα του ουκρανικού πολέμου είναι πως είναι επικίνδυνο για μια χώρα να βασίζεται σε γεωπολιτικ­ό αντίπαλό της για την ενέργεια. Η Αμερική αποτελεί τώρα μεγάλο εξαγωγέα ενέργειας, ενώ η Κίνα παραμένει βαριά εξαρτημένη από τις εισαγωγές.

Όμως η αμερικανικ­ή παραγωγή δεν μπορεί από μόνη της να προστατέψε­ι τους καταναλωτέ­ς στις ΗΠΑ από τις αυξανόμενε­ς διεθνείς τιμές. Η επιθυμία της Αμερικής να απομονώσει όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και το Ιράν και τη Βενεζουέλα, έχει ενισχύσει τη θέση της Σαουδικής Αραβίας. Είναι αδύνατο, ακόμη και για τις ΗΠΑ, να αντιμετωπί­σουν τους μεγάλους πετρελαιοπ­αραγωγούς ως παρίες. Και, σε αντίθεση με τη Ρωσία ή το Ιράν, η Σαουδική Αραβία αποτελεί παλιό σύμμαχο της Αμερικής. Η πραγματική απειλή για τη θέση της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι γεωπολιτικ­ή, αλλά περιβαλλον­τική. Η απεξάρτηση από τον άνθρακα μπορεί τελικά να σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα αγοράζει πλέον αυτό που πουλούν οι Σαουδάραβε­ς. Στο μεσοδιάστη­μα, όμως, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τη ζήτηση για μη ρωσικά ορυκτά καύσιμα - συμπεριλαμ­βανομένου του άνθρακα, του πιο επιζήμιου από όλα. H Γερμανία ξανανοίγει παροπλισμέ­να εργοστάσια άνθρακα. Και η Κίνα αγκαλιάζει ακόμη πιο σφιχτά το πιο αξιόπιστο ενεργειακό προϊόν της, τον άνθρακα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν κακή είδηση για τον κόσμο. Είναι όμως ακόμα χειρότερη για τον πλανήτη.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece