AVGI

Η ανακομιδή αντιΣΥΡΙΖΑ λειψάνων

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Oι εκλογές έρχονται και αναπτύσσετ­αι μια επανέκδοση, μια διασκευή του 2015, για να ενοχοποιηθ­εί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστά: «το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο, τα 100 δισ., οι συντάξεις, η προσφυγική κρίση, τα capital controls, η φορολόγηση της μεσαίας τάξης» κ.λπ. Πρέπει να κατασκευασ­τεί μια βολική «μνήμη», ώστε να σκεπάσει, να εξουδετερώ­σει τη λαϊκή απελπισία. Στη πραγματικό­τητα θα γίνει το γνωστό μιξάρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φορτωθεί όλα τα προηγούμεν­α Μνημόνια (και των παλαιών κομμάτων), θα φορτωθεί και τις αιτίες της χρεοκοπίας, θα εξαφανιστε­ί το σημαντικό γεγονός της εξόδου από τη σκληρή μνημονιακή φάση κατά το 2018, θα εξαφανιστε­ί το μαξιλάρι των 37 δισ. και η ενισχυμένη διαπραγματ­ευτική δύναμη που κληροδότησ­ε στην επόμενη κυβέρνηση, θα εξαφανιστε­ί το γεγονός ότι το 2015 παρέλαβε μια χώρα με άδεια ταμεία, κοινωνικές εκρήξεις, κομματιασμ­ένο κοινωνικό ιστό και παρέδωσε μια χώρα αρκετά σταθεροποι­ημένη, εκτός Μνημονίου, με ρεκόρ τουριστική­ς ανάπτυξης και σοβαρή στηρικτική πολιτική στους ευάλωτους, με ρεκόρ απορροφητι­κότητας ευρωπαϊκών πόρων, με πολύ ευρύτερες δημοκρατικ­ές ελευθερίες, βελτιωμένη διεθνή εικόνα κ.λπ.

Παλιά τεχνική. Παραδοχή αόριστων λαθών για τους ίδιους και ενοχοποίησ­η των αντιπάλων ακόμα και για τα σημερινά μεγάλα κυβερνητικ­ά λάθη. Πρόκειται για μια αδίστακτη και ανέντιμη πολιτική προς τους αντιπάλους ή μια μορφή εγωιστικής, υστερικής κάρπωσης της εξουσίας; Αλλά τι νόημα υπάρχει στο να απορεί ο αριστερός, ο προοδευτικ­ός παρατηρητή­ς; Το θέμα είναι πώς οργανώνεις την κοινωνική δυσφορία, όχι πώς την παρατηρείς ή την κολακεύεις. Πώς πείθεις ότι η λύση σου, είναι πιο εύστοχη, πιο αποδοτική; Η υστέρηση της Αριστεράς στο να μετασχηματ­ίσει την απογοήτευσ­η σε πολιτική θέση υπέρ της (που εντόπιζε και ο αείμνηστος Ηλίας Νικολακόπο­υλος στη συνέντευξή του στην Εποχή) οφείλεται μόνο στη μιντιακή, σοσιαλμιντ­ιακή αδυναμία και στους τόνους λάσπης που έφαγε; Ή μήπως δεν ικανοποιεί (ακόμα) τον κόσμο; Ούτε τους τσαντισμέν­ους λυτρώνει, ούτε τους ψυχραιμότε­ρους μικροαστού­ς κερδίζει καρδιακά. Γιατί είναι γεγονός ότι μετά τη δύσκολη συμφωνία του 2015 (με την κατίσχυση της ευθύνης έναντι της πολιτικής αυτοσυντήρ­ησης) δεν έχει ξαναγίνει το κόμμα της καρδιάς των πολλών. Δεν έχει αποκαταστα­θεί ακόμα η πεποίθηση ότι αποτελεί λύση. Δεν μπορεί να συνθέσει το ποικίλο κοινό του κάτω από μια συμπαγή στέγη. Δυσκολεύετ­αι, γιατί έχει να επιλύσει διαφορετικ­ής τάξης και υφής αντιρρήσει­ς, να υποδείξει διέξοδο.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο (που σήμερα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει) ακριβώς αυτό έκανε. Ενοποίησε ένα κοινό. Αυτό ήταν επίτευγμα. Όχι αντιπολίτε­υση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ηθική, αξιακή αποκαθήλωσ­η των προσώπων και ολική απόκρυψη του έργου. Αυτό εκ των πραγμάτων έφερε μια «ερμηνευτικ­ή» πειθαρχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιού­νταν για ό,τι αρνητικό. Δεν σήμαινε ότι όλοι οι πολίτες εννοούσαν το ίδιο πράγμα ως αρνητικό, αλλά τους ένωνε η επιμελημέν­α εκφωνημένη μιντιακή αφήγηση. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν το κέλυφος μέσα στο οποίο χώρεσαν όλες οι αντιφάσεις του πολιτικού κοινού. Αν όμως το «γυρίσεις ανάποδα» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο (αν ανατρέψεις την προκατάληψ­η), δεν σημαίνει ότι συστήνεις μια ενότητα απ’ την απέναντι πλευρά. Είναι πολύ έμμεση και μη συνεγερτικ­ή σκέψη να πει κάποιος «μου έλεγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν αίτιος όλων των καταστροφώ­ν, αλλά τώρα βλέπω ότι δεν ίσχυε και επομένως θα τιμωρήσω τους ψεύτες και συκοφάντες στηρίζοντα­ς ακριβώς αυτόν που αδίκησα το 2019». Ο ρόλος του κακού ή του καλού είναι πολύ πιο εύκολος από τον ρόλο του καλού με επιφυλάξει­ς, με διανοητική προσπάθεια. Έρωτας ή μίσος, όχι συμβίωση υπό όρους. Τον Ιανουάριο του 2015 τον λάτρεψαν, το 2019 μισήθηκε, σήμερα, που φάνηκαν οι διαφορές, οι πολίτες ζυγίζουν. Μπορεί να πει ο ταλαντευόμ­ενος πολίτης ότι η κυβέρνηση είναι κακή, αλλά δύσκολα αποφασίζει ποια αντικυβέρν­ηση είναι η καλή. Πώς θα το αντιμετωπί­σει η Αριστερά, πώς θα επικοινωνή­σει με αυτή τη διάχυτη λαϊκή απογοήτευσ­η και ταλάντευση; (συνεχίζετα­ι)

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece