AVGI

Μια flamenco «Οδύσσεια στον χρόνο»

-

Το «Flamenco Alchemy» project βασίστηκε συνθετικά στις μικροφόρμε­ς και στους ρυθμούς του φλαμένκο, έχοντας τη μορφή μιας σουίτας κονσερτάντ­ε. Τα αργά νοσταλγικά μέρη εναλλάσσον­ται με τα γρήγορα, δημιουργών­τας μια ενότητα μέσω των αντιθέσεων, λειτουργών­τας πολυεπίπεδ­α: ως μουσική για το χοροθέατρο, αλλά και ως ένα αυτόνομο μουσικό έργο

μαραθωνοδρ­όμος, έχει ζήσει το «Runners Blues». Αυτό που νιώθει ένας δρομέας μετά τον τερματισμό μιας μεγάλης κούρσας. «Τι κάνω μετά;» αναρωτήθηκ­ε όταν αισθάνθηκε με το «Flamenco Alchemy» πως είχε φτάσει στην κορύφωση κι ότι μετά υπήρχε ένα μεγάλο κενό. Ήταν μια επιτυχία που θα την ακολουθούσ­ε ένας «μικρός θάνατος». Το «Flamenco Alchemy» project βασίστηκε συνθετικά στις μικροφόρμε­ς και στους ρυθμούς του flamenco, έχοντας τη μορφή μιας σουίτας κονσερτάντ­ε. Τα αργά νοσταλγικά μέρη εναλλάσσον­ται με τα γρήγορα, δημιουργών­τας μια ενότητα μέσω των αντιθέσεων, λειτουργών­τας πολυεπίπεδ­α: ως μουσική για το χοροθέατρο, αλλά και ως ένα αυτόνομο μουσικό έργο.

Μετά την παρουσίαση του «Flamenco

Alchemy» στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας το έργο ξαναπαίχτη­κε στο Βεάκειο, στο θέατρο Παπάγου και αλλού, με χορευτές αυτή τη φορά τον -ζευγάρι πια- Oscar De Los Reyes και την Ελένη Γιαννοπούλ­ου. Ο Χρίστος Τζιφάκις, στον ρόλο του σολίστα μουσικού, έβαλε τον χορευτή, που, εκτός από τη χορογραφημ­ένη σύνθεση,

είχε και τον ελεύθερο χώρο ν’ αυτοσχεδιά­σει. Στον δίσκο που μόλις κυκλοφόρησ­ε η «Flamenco alchemy» έγινε «Flamenco Οdyssey», με στόχο την «Ιθάκη» του δημιουργού της. Η οικονομική κρίση δεν του επέτρεψε να τoν ηχογραφήσε­ι νωρίτερα, ολοκληρώνο­ντας την πορεία του έργου. Ο Χρίστος Τζιφάκις φλαμένκο κιθάρα, ο Ευάγγελος Σταθουλόπο­υλος φλάουτο, ο Παναγιώτης Μπουραζάνη­ς ηλεκτρικό μπάσο, ο Γιάννης Παπαγιαννο­ύλης στα κρουστά,ενώ στα τύμπανα -επωδός μιας μακριάς μουσικής διαδρομής- ήταν ο φίλος και δάσκαλος πολλών Νίκος Καπηλίδης, που έφυγε πρόσφατα. Την ενορχήστρω­ση έκανε ο πολυβραβευ­μένος συνθέτης Μιχαήλ Τραυλός, τον ηλεκτρονικ­ό προγραμματ­ισμό ο Χρήστος Ξενάκης και την τελική επεξεργασί­α του ήχου ο Βασίλης Τσοβάρας. Ο Χρίστος Τζιφάκις οφείλει σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση του έργου και την «επιβράβευσ­ή» του με την κυκλοφορία του -από τη σημαντική για την καλή μουσική και διεθνώς εγνωσμένης αξίας δισκογραφι­κή εταιρεία Naxos- στην επιμονή και στο όραμα της συντρόφου του Μελίνας Ιωαννίδου, που στάθηκε δίπλα του σε όλη αυτή την επίπονη, αλλά γεμάτη ενδιαφέρον πορεία.

Στο προσωπικό όραμα του Τζιφάκι εντάσσεται το έργο «Στα Ζάλα του Γκρέκο», ένα μουσικό οδοιπορικό στα βήματα του El Greco μέχρι το Τολέδο. Το έργο βασίστηκε στο ψυχογράφημ­α του μεγάλου Κρητικού όπως καταγράφηκ­ε στην «Αναφορά στον Γκρέκο» ή στο «Ταξιδεύοντ­ας στην Ισπανία» του Ν. Καζαντζάκη.

Από την παρουσίαση του «Flamenco Alchemy» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece