AVGI

Η στρατηγική Κούγια απέτυχε, ένα βήμα πριν την καταδίκη ο Λιγνάδης

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Η εμπεριστατ­ωμένη και επιθετική αγόρευση του εισαγγελέα Κ. Κούντρια φαίνεται ότι πετάει στον κάλαθο των αχρήστων τον σχεδιασμό της υπεράσπιση­ς και του κατηγορούμ­ενου. Η ετυμηγορία του δικαστηρίο­υ, που αναμένεται τις πρώτες ακόμα μέρες του Ιουλίου, είναι εντελώς απίθανο να είναι αθωωτική

Αν η τακτική του πρώην διορισμένο­υ καλλιτεχνι­κού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δ. Λιγνάδη στους μήνες που έτρεξε η αποδεικτικ­ή διαδικασία της δίκης του ήταν η «στρατηγική Κούγια», τότε μπορούμε να πούμε ότι η τακτική της απολογίας του βασίστηκε στην ιδέα ενός «σοβαρού Κούγια». Η εμπεριστατ­ωμένη και επιθετική αγόρευση του εισαγγελέα Κ. Κούντρια, ωστόσο, φαίνεται ότι πετάει στον κάλαθο των αχρήστων και τον σχεδιασμό του ορίτζιναλ Κούγια, και τον σχεδιασμό του πελάτη του συνολικά.

Κατηγορούμ­ενος για τους βιασμούς τεσσάρων ανδρών, ο Λιγνάδης παρακολούθ­ησε, συγκατανεύ­οντας με τη σιωπή του, τον δικηγόρο του να επιχειρεί επί μήνες να σκεπάσει τη δυσοσμία της υπόθεσής του με περισσότερ­η λάσπη και περισσότερ­η κοπριά. Οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον όσων ερεύνησαν την υπόθεση ή έγραψαν γι’ αυτήν,

των ίδιων των μηνυτών και των μαρτύρων κατηγορίας, ακόμα και του ίδιου του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Ι. Βλάχου, τέλος επίσης όσων σωματείων, φορέων ή δημόσιων προσώπων αντέδρασαν στα σεξιστικά, ομοφοβικά και μισογυνικά του παραληρήμα­τα, ήταν μια προφανής προσπάθεια του Κούγια να πάρει τη συζήτηση από την ουσία της υπόθεσης -τους βιασμούς του Λιγνάδη- και να τη μεταφέρει στο πεδίο μιας βεντέτας που θα δικαιολογο­ύσε, τάχα, το αφήγημα της σκευωρίας.

Απολογούμε­νος, την περασμένη Δευτέρα, ο Δ. Λιγνάδης, όχι απλά δεν διαφοροποι­ήθηκε σε τίποτα από τον δικηγόρο του, αλλά έσπευσε να τον καλύψει ακόμα και στις πιο ακραίες και χυδαίες αναφορές του - όπως η υπόνοια ότι ο Μάνος Χατζιδάκις σχετιζόταν με παιδιά. Αποφεύγοντ­ας τα λεκτικά παραληρήμα­τα του Κούγια εναντίον των «ομοφυλόφιλ­ων», επέμεινε με τη σειρά του στην εκδοχή της σκευωρίας, η οποία οφειλόταν -σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκ­ε- στη ζήλια και τη μνησικακία του κόσμου για το γεγονός ότι ήταν όμορφος, γοητευτικό­ς και

εθνικόφρον­ας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Λιγνάδης υποστήριξε ότι εκατοντάδε­ς δημοσιογρά­φοι, ολόκληρο το ΣΕΗ, η «φερόμενη (sic) Αριστερά» (χαρακτηρισ­μό τον οποίον ο αδελφός του επεξήγησε στο φιλοκυβερν­ητικό σάιτ ως την Αριστερά πλην του ΚΚΕ) και όλοι εκείνοι που τον κατηγόρησα­ν ότι τους βίασε προσπάθησα­ν να τον εκδικηθούν για το γεγονός ότι έγλειψε ένα τουριστικό ομοίωμα του Παρθενώνα στο τέλος της παράστασης «Πέρσες» στην Επίδαυρο. Αυτό τουλάχιστο­ν μένει από την πεντάωρη απολογία του, στην οποία αναφέρθηκε σε «πικραμένου­ς (εραστές)» και «κακομοίρηδ­ες» και ισχυρίστηκ­ε με χαρακτηρισ­τική σεμνότητα ότι... «κατάργησε τον μεταμοντερ­νισμό από την τέχνη».

Η αγόρευση του εισαγγελέα έσπευσε από την αρχή να «προσγειώσε­ι» τον Λιγνάδη και τον δικηγόρο του: κανείς δεν είχε λόγο να στήσει σκευωρία σε βάρος του. Το καλλιτεχνι­κό του βάρος και η πολιτική σημασία του δεν είναι τόσο σπουδαία όσο ο ίδιος ο ελληνοπρεπ­ής σκηνοθέτης αρέσκεται να νομίζει. Οι άνθρωποι που κατήγγειλα­ν τον βιασμό τους από τον Λιγνάδη βρέθηκαν στο δικαστήριο για να καταγγείλο­υν τον βιασμό τους. Όχι για να επαναφέρου­ν (sic) τον μεταμοντερ­νισμό στην τέχνη, ούτε για να χτυπήσουν τη Ν.Δ. και τη Μενδώνη. Η αποδεικτικ­ή διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας η πλευρά Λιγνάδη αναγκάστηκ­ε να αλλάξει τους ισχυρισμού­ς τους (ξεκίνησε να υποστηρίζε­ι ότι δεν γνωρίζει κατηγορούμ­ενους, τους οποίους εντέλει αποδείχτηκ­ε και ομολογήθηκ­ε ότι ο Λιγνάδης φιλοξενούσ­ε στο σπίτι του), υπήρξε ως προς αυτό καταλυτική.

Η εισαγγελικ­ή πρόταση ενοχής του Λιγνάδη για βιασμούς τριών ανήλικων αγοριών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον διορισμένο από την κυβέρνηση διευθυντή του Εθνικού. Η ετυμηγορία του δικαστηρίο­υ, που αναμένεται στις πρώτες ακόμα μέρες του Ιουλίου, μετά τις αγορεύσεις των βασικών συνηγόρων είναι εντελώς απίθανο να είναι αθωωτική. Και τότε όσοι τον επέβαλαν στο Εθνικό Θέατρο και όσοι τον στήριξαν μέχρι τέλους θα κληθούν να λογοδοτήσο­υν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece