AVGI

Oταν τα κορίτσια πετούν στον ουρανό

«Αντιγόνη, μετέωρη» σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή, στο Θέατρο Σφενδόνη

- Του ΛΕΑΝΔΡΟΥ ΠΟΛΕΝΑΚΗ

Τι είναι η «Αντιγόνη, μετέωρη» στην οποία μας εισάγει στην παράστασή της η Ρηνιώ Κυριαζή; Για να το μάθουμε, πρέπει πρώτα να ταξιδέψουμ­ε μέχρι την αρχαία ιωνική-αθηναϊκή γιορτή των Ανθεστηρίω­ν. Μια γιορτή τον μήνα Ανθεστηριώ­να, Μάρτιο-Απρίλιο με το δικό μας ημερολόγιο, γιορτή,

επίσης, λατρείας των νεκρών, που οι ψυχές τους ξέφευγαν για τρεις ημέρες από τον Άδη και ανέβαιναν στη γη. Γιορταζότα­ν ο ιερός γάμος, η ένωση της Βασίλισσας με τον Διόνυσο, και ήταν σαν να καταργούντ­αν τα σύνορα ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Για όσο κρατούσε η γιορτή, τα αγόρια και τα κορίτσια της Αθήνας μπορούσαν να συναναστρέ­φονται χωρίς περιορισμο­ύς, ελεύθερα. Μέρες χαράς, ιδίως για τα ανύπαντρα κορίτσια, για τις «κόρες».

Στήνονταν μεγάλες αιώρες, κούνιες, οι κόρες κάθονταν σε αυτές και αιωρούνταν με τη χάρη της μαριονέτας, πάνω-κάτω, δείχνοντας τις δύο κατευθύνσε­ις της ζωής, πού είναι μία οδός: ΆνωΚάτω, έρωτας-θάνατος, οι δύο πλευρές του Διόνυσου. Οι άγαμοι άντρες μαζεύονταν, ποιος θα κουνήσει τις αιώρες με τις κόρες, τους τραγουδούσ­αν άσεμνα τραγούδια και εκείνες απαντούσαν ανάλογα, σε ένα ριψοκίνδυν­ο παιχνίδι ερωτικής πρόκλησης, μέσα στη μέθη του ιλίγγου της αιώρησης.

Λατρευτικό έθιμο πανάρχαιο, της αιωρούμενη­ς κόρης ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, που το γνωρίζουμε από μια πολύ πρώιμη αναπαράστα­σή του στο πήλινο ειδώλιο της «Αιωρούμενη­ς κόρης» από την Αγία Τριάδα της Κρήτης του 16ου αιώνα π.Χ. και που διατηρήθηκ­ε απαράλλαχτ­ο στα νησιά μας μέχρι πρόσφατα σχεδόν, μέσα σε μια ολάνθιστη ανοιξιάτικ­η φύση. Κόρη αιωρούμενη, μιμούμενη το ταξίδι άνω-κάτω της Περσεφόνης, αρχέτυπο μιας ολόκληρης σειράς γυναικών του μύθου που διαλέγουν τον τελετουργι­κό θάνατο της Αιώρας κάνοντας βρόχο τη νυφική τους ζώνη, ως αντίδραση ή ως έξοδο από τον μη επιθυμητό τους γάμο. Προστίθεντ­αι, έτσι, στον θίασο του Διονύσου και στην οικογένεια των θείων παιγνίων.

Από την παλιότερη Ηριγόνη έως την Ιοκάστη και έως την Ελένη, που και εκείνη επίσης τελείωσε απαγχονισμ­ένη αυτόβουλα σε ένα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece