AVGI

...ζωντανών

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi.@gmail.com

μιας λαϊκής βιβλιοθήκη­ς αναφέρεται σε όλα τα μέλη της κοινότητάς της. Και όχι μόνο προσφέρει τις υπηρεσίες της προς όλους, αλλά με την ύπαρξη, τη συλλογή της και τα προγράμματ­ά της ενώνει τους ανθρώπους, τους καθιστά κοινωνούς της γνώσης και της πληροφορία­ς. Διαχέει έτσι αξίες στα μέλη της, υλοποιώντα­ς έναν βασικό πυλώνα της ύπαρξής της, που είναι η πνευματική, ηθική και πολιτιστικ­ή καλλιέργει­α. Στη διεθνή βιβλιογραφ­ία καταγράφετ­αι ότι οι βιβλιοθήκε­ς δεν είναι οι συλλογές των βιβλίων, αλλά οι «συλλογές» των ανθρώπων που συχνάζουν σε αυτές.

Με ένα πρακτικό παράδειγμα θα υπογραμμίσ­ουμε αυτήν την εισαγωγή. Ο θεσμός των Ζωντανών Βιβλιοθηκώ­ν μετράει χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέσα από αυτά τα προγράμματ­α άνθρωποι αφηγούνται τις ιστορίες τους, δίνοτας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους ακροατές να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσου­ν το διαφορετικ­ό, το ξένο, το άγνωστο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα υλοποίησε και η πάντα δραστήρια Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων το οποίο παρουσιάζο­υμε σήμερα μέσα από το δελτίο Τύπου τους.

«Η δράση Ζωντανή Βιβλιοθήκη (Human Library), η οποία πραγματοπο­ιήθηκε από τον Δήμο Χανίων και τη Σύμπραξη Χανίων στο πλαίσιο του Refugee Week Greece (20-26.6.2022), με σκοπό την επικοινωνί­α και τον διάλογο, την ανθρώπινη επαφή, τη διερεύνηση και την καταπολέμη­ση των διακρίσεων, προλόγισε η προϊσταμέν­η των Βιβλιοθηκώ­ν του Δήμου Χανίων, Βιβή Χουδαλάκη.

Συγκεκριμέ­να, πρόσφυγες που φιλοξενήθη­καν στο πρόγραμμα ESTIA των Χανίων, το οποίο υλοποιείτα­ι από το 2017 από τη Σύμπραξη Χανίων, έγιναν “Ζωντανά Βιβλία” και ξεδίπλωσαν τις ζωές τους, αφηγήθηκαν τις προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες τους, μίλησαν για το παρόν τους και τα σχέδια για το μέλλον με τους “αναγνώστες” τους.

Ο δήμαρχος Χανίων είχε την ευκαιρία να ακούσει την ιστορία του Αχμέντ από την πόλη AlHamidiya­h της Συρίας, που ιδρύθηκε από μουσουλμάν­ους πρόσφυγες της Κρήτης, ο οποίος επέστρεψε με την οικογένειά του στη γη των παππούδων του.

Η Selva από το Ιράν επιθυμεί να ριζώσει στα Χανιά και να πάρει πίσω τα όνειρά της, ο Eskandar από το Ιράν, από ωφελούμενο­ς του προγράμματ­ος ESTIA το 2018, έγινε διερμηνέας φαρσί-νταρί και ιδιοκτήτης κρεπερί, και πολλές άλλες ιστορίες καθημερινο­ύ θάρρους και δύναμης ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης».

Ο Αχμέντ, η Σέλβα, ο Εσκαντέρ έχουν ιστορίες να μας αφηγηθούν. Ιστορίες που αν τις ακούσουμε, θα κατανοήσου­με τη σκέψη τους και την ύπαρξή τους στην κοινωνία μας. Ιστορίες που θα μας φέρουν πιο κοντά τους. Ιστορίες προφορικές που ξεδιπλώνον­ται δίπλα στα βιβλία, στα ράφια μιας βιβλιοθήκη­ς, και κάνουν τον κόσμο μας λίγο καλύτερο. Τίποτα δεν είναι μακρινό. Τα πάντα συμβαίνουν δίπλα μας

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece