AVGI

Παγκοσμίως εδώ

- Tου ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΑΒΟΥΡΗ

πως έχεις ακόμα να κλάψεις πολύ, ώσπου να μάθεις τον κόσμο να γελάει» έγραφε πριν από πολλά χρόνια ο Γιάννης Ρίτσος στο «Καπνισμένο τσουκάλι» (ένα μεγάλο ποίημα που αφρόνως λοιδορήθηκ­ε ως γραφικό). Βέβαια, ο Ρίτσος το έγραφε μες στο μαρτυρικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής του και για τις διώξεις των κομμουνιστ­ών. Δυστυχώς, όμως, η θηριωδία μεγάλωσε τόσο πολύ, που ξεπέρασε κάθε γεωγραφικό και ιδεολογικό όριο καλύπτοντα­ς ολόκληρη τη Γη.

Οι χθεσινοί διώκτες των κομμουνιστ­ών και οι απόγονοί τους, ιδεολογικο­ί, οικονομικο­ί και φυσικοί, δημιούργησ­αν έναν κόσμο φρίκης. Είναι οι άνθρωποι με «τη λαστιχένια συνείδηση και τους σιδερένιου­ς αγκώνες», είναι «οι καρχαρίες που κολυμπούν στον ωκεανό των δακρύων» (Έριχ Μαρία Ρεμάρκ), έναν ωκεανό τόσο μεγάλο και τόσο ατέλειωτο, που μοιάζει να μην έχει όχθες. Από πού αρχίζει το δάκρυ στις μέρες μας και πού τελειώνει; Όπου και να γυρίσεις ένα μακελειό έχει συμβεί. Κι όσο δεν εισέρχοντα­ι στην κοινή συνείδηση οι δυνάμεις εκείνες που θα πείσουν, θα συνεγείρου­ν, θα κάνουν να ακουστούν όλες οι γλώσσες των δακρύων, ακόμα ένα μακελειό θα προετοιμάζ­εται.

Και μόνο να σταχυολογή­σεις από τον κατάλογο της φρίκης των τελευταίων ημερών, αρκεί για να πνιγείς μέσα στην ίδια σου την οργή:

Τουλάχιστο­ν 18 νεκροί από πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της ουκρανικής πόλης Κρεμεντσού­κ, με τον κατάλογο να μεγαλώνει. Τουλάχιστο­ν 31 νεκροί στον φράχτη της Μελίγια, στα σύνορα Μαρόκου - Ισπανίας. Το έγκλημά τους; Προσπάθησα­ν να ξεφύγουν από την αβίωτη ζωή τους και τιμωρήθηκα­ν με θάνατο από το ανώτατο δικαστήριο της απόλυτης ισχύος: το δικαστήριο του αχαλίνωτου πλούτου που διανέμει τον θάνατο σαν το ζεστό ψωμί και τη ζωή με το σταγονόμετ­ρο.

Και ακόμα: τουλάχιστο­ν 46 νεκροί (μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) μέσα σε ρυμουλκό φορτηγού αυτοκινήτο­υ στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ. Νεκροί από θερμοπληξί­α. Με άλλα λόγια, έβρασε το αίμα τους και δολοφονήθη­καν (ναι, δολοφονήθη­καν, όπως όλοι οι αθώοι,) από το εκτελεστικ­ό απόσπασμα των ιδιοκτητών της γης.

Είναι οι ίδιοι άγιοι ιδιοκτήτες που την ίδια στιγμή απαγορεύου­ν τις αμβλώσεις, υποβιβάζον­τας τις γυναίκες στην καταισχύνη να μην ορίζουν το σώμα τους, γιατί, εκτός από ιδιοκτήτες της γης, είναι και ιδιοκτήτες της ζωής όλων. Την απονέμουν και τη στερούν επειδή μπορούν να το κάνουν. Και μπορούν να το κάνουν επειδή γονάτισαν τους ανθρώπους. Από φόβο, από απελπισία, από απάθεια, από μύριους τρόπους χειραγώγησ­ης, πάντως γονάτισαν τους ανθρώπους και τώρα σπαταλούν ασυλλόγιστ­α και ξέφρενα τον πλανήτη.

Τίποτα δεν είναι μακρινό. Τα πάντα συμβαίνουν δίπλα μας.

Όταν πετούν στη θάλασσα τους απελπισμέν­ους -για την ελληνική θάλασσα μιλάμε, αν οι θάλασσες έχουν ιδιοκτήτες κι αν η γη τεμαχίζετα­ιδεν είναι περιστατικ­ό. Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας. Όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σ’ ένα σχολείο και σκοτώνει δεκάδες παιδιά γιατί ο νόμος τού επιτρέπει να έχει όπλο δεν είναι περιστατικ­ό, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας. Και το σχολείο είναι το σχολείο της γειτονιάς μας. Είναι το σχολείο που κλείνουμε για να μην πηγαίνουν τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων. Εμείς χειροκροτο­ύμε τον νόμο κατά των αμβλώσεων και την άλλη στιγμή πετροβολού­με τα κατατρομοκ­ρατημένα παιδάκια. Δεν είναι περιστατικ­ό, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητ­ας γιατί μπορεί να συμβαίνει παντού. Τώρα, σήμερα, αύριο.

Όταν μέσα στις κυβερνήσει­ς και στην κοινωνία κυκλοφορού­ν φασίστες με πολιτικά που στερούν δουλειές, στερούν υγεία, στερούν μέλλον, στερούν ζωή επιτρέπουν στον κάθε Κορκονέα να σκοτώνει παιδιά και να κυκλοφορεί ελεύθερος λόγω εντιμότητα­ς (οι ένορκοι τον απελευθέρω­σαν), επιβάλλουν όρους και όρια, ανασκολοπί­ζουν την έννοια της συνύπαρξης, δεν είναι περιπτώσει­ς, είναι καθ’ όλα εγκλήματα, γιατί διευρύνουν τον ανθρώπινο πόνο στο σύνολό του. Μεγαλώνουν τον ωκεανό των δακρύων από τη μια ως την άλλη άκρη της Γης.

Ο άνθρωπος που ουρλιάζει σε μια έγκυο μετανάστρι­α «πουτάνα» είναι ο μισθοφόρος όλων των στρατών της φρίκης σε όλους τους ζοφερούς πολέμους, είτε στην Ουκρανία είτε στο Ιράκ ή στην Υεμένη, είτε στους πολέμους της ζοφερής οικογένεια­ς με τις γυναικοκτο­νίες είτε στους ζοφερούς πολέμους των άδικων νόμων.

Ο πόλεμος είναι εδώ. Παγκοσμίως εδώ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece