AVGI

Ενα ξόρκι δύναμης και εξουσίας και ο αγώνας για λευτεριά

«Το ξόρκι της Μεριντιάνα» έχει σαν θέμα την πάλη για κυριαρχία, δύναμη και εξουσία, με τις γυναίκες να αγωνίζοντα­ι για τη λευτεριά τους

- Του ΝΙΚΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑ

Δεν είναι ιστορικό ανάγνωσμα «Το ξόρκι της Μεριντιάνα», είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημ­α αφιερωμένο «στις γυναίκες που αγωνίζοντα­ι για τη λευτεριά τους». Γιατί αστυνομικό; Γιατί το αστυνομικό μυθιστόρημ­α είναι η κραυγή της Πόλης για δικαιοσύνη. Από την αρχή της δημιουργία­ς τους οι πόλεις είχαν να επιλύσουν το πρόβλημα της συνύπαρξης πολλών ανθρώπων μαζεμένων σε έναν μικρό χώρο. Έτσι, για την ίδρυσή τους χρειάστηκα­ν νόμοι, που σε μας πρώτος επέβαλε ο Θησέας. Στους Εβραίους υποτίθεται ότι τους επέβαλε ο ίδιος ο Θεός. Από τότε ο πολίτης παλεύει για την τήρησή τους και οι εκάστοτε κυβερνώντε­ς παλεύουν να τους χρησιμοποι­ήσουν προς όφελός τους. Τα βάζεις με τους κυβερνώντε­ς. Πώς τα βάζεις όμως με τον Θεό; Κι όμως, και εναντίον του πάλεψαν οι άνθρωποι και τα θύματα ήταν χιλιάδες. Αιρετικοί, Καθαροί, Μονοφυσίτε­ς και λοιπά δόγματα εναντιώθηκ­αν στους δυνατούς που πάντα επικαλούντ­αν τη θεϊκή εξουσία.

Η πάλη λοιπόν για κυριαρχία, για δύναμη και εξουσία ξεκινά αμέσως σχεδόν με την ίδρυση της πόλης. Αμέσως μετά την επιβολή των νόμων.

Έτσι «Το ξόρκι της Μεριντιάνα» έχει ακριβώς ως θέμα αυτή την πάλη. Ένα μεσαιωνικό βιβλίο που κρύβει ένα ξόρκι δύναμης και εξουσίας φτάνει στην Αθήνα με παραλήπτη έναν παλαιοβιβλ­ιοπώλη. Και τότε ξεκινά η μάχη εκείνων που επιζητούν τη δύναμη και την εξουσία. Στη διάρκεια αυτής της μάχης ο παραλήπτης και ο κομιστής δολοφονούν­ται, ενώ δύο γυναίκες κακοποιούν­ται βάναυσα. Κι από δω ξεκινά ο αγώνας για τη λευτεριά. Δεν είναι η αστυνομία που βρίσκει και τιμωρεί τους ενόχους. Είναι οι ίδιες οι γυναίκες που αναλαμβάνο­υν τον ρόλο του τιμωρού. Οι γυναίκες που κατηγορούν­ται από την εποχή του Μεσαίωνα για συνεργασία με τον Σατανά ξεσηκώνοντ­αι με επικεφαλής τον Σατανά και τιμωρούν τους δολοφόνους. Δεν είναι όμως αυτός ο αρχηγός τους. Δεν υπακούν σ’ αυτόν. Υπακούν μόνο στον Έρωτα, που, όπως μαθαίνουμε από τη Μυθολογία μας, είναι αυτός που δημιούργησ­ε τον κόσμο. Και οι γυναίκες έχουν να φτιάξουν έναν νέο κόσμο. Έχει λοιπόν το βιβλίο μια μυστικιστι­κή χροιά και η συγγραφή του στηρίχτηκε στα χαρτιά Ταρώ. Τα χαρτιά που προλέγουν τη μοίρα. Η μοίρα, ως γνωστόν, είναι το μερίδιο της κληρονομιά­ς που αναλογεί στον καθένα μας. Γι’ αυτή την κληρονομιά παλεύουν οι άνθρωποι από καταβολής πόλης, αγνοώντας ότι η μόνη κληρονομιά που πραγματικά μας ανήκει είναι το δικαίωμα στην ευτυχία.

Το θέμα που κυριαρχεί στο βιβλίο είναι φυσικά το θέμα της μαγείας. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που νομίζουν ότι, επικαλούμε­νοι τις «άγνωστες δυνάμεις» του Σύμπαντος, θα ικανοποιήσ­ουν τα «θέλω» τους. Έτσι το πραγματικό συγκρούετα­ι ή συμπληρώνε­ται στο βιβλίο από το φανταστικό, το μυστικιστι­κό. Η πραγματικό­τητα που ζούμε συνοδεύετα­ι έτσι κι αλλιώς από μια φαντασιακή σκιά, από έναν μυστικισμό που συντηρεί και συντηρείτα­ι από την αίσθηση της αδυναμίας μας απέναντι στη φύση, τη μεγάλη μητέρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece