AVGI

Αθέατες γυναίκες, στο Πέραμα, την Ηλιούπολη, την Κυψέλη

- Της ΣΑΣΑΣ ΛΑΔΑ*

* Η Σάσα Λαδά είναι ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ

ΝΤΙΝΑ ΒΑΪΟΥ, Η αθέατη εργασία των γυναικών στη συγκρότηση της πόλης. Όψεις της Αθήνας μετά τη Μεταπολίτε­υση, εκδόσεις Αλεξάνδρει­α, σελ. 208

Η«αθέατη» πλευρά των πραγμάτων ή το «αόρατο» γενικότερα, είναι ίσως ένα θέμα αρκετά «ακατάλληλο» για μια Σχολή Αρχιτεκτον­ικής και Πολεοδομία­ς και που έχει αντικείμεν­ο το «υλικό περιβάλλον», σχεδιασμέν­ο και κατασκευασ­μένο με έμφαση κατά κύριο λόγο στην ορατότητα. Όμως αυτή η «ακαταλληλό­τητα» μπορεί να είναι προκλητική ή/και ερεθιστική για να σκεφτούμε τι είναι αυτά που στερούνται ορατότητας και δεν μπορούμε η δεν επιτρέπετα­ι να δούμε ( πολύ εύγλωττη είναι η διατύπωση Out of sight out of mind).

Το στερητικό «α» λοιπόν κινητοποιε­ί την Ντίνα Βαΐου για να ασχοληθεί με την «αθέατη» εργασία των γυναικών στο σπίτι και στη γειτονιά, που προσφέρετα­ι εν ονόματι της «αγάπης» και θεωρείται σχεδόν αυτονόητα μέχρι σήμερα ως «μη εργασία».

Όπως γράφει και η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου «επιχειρώ μια προσέγγιση της πόλης μέσα από την μελέτη της Αθήνας και της καθημερινό­τητας διαφορετικ­ών (ομάδων) γυναικών. Στο επίκεντρο των αναζητήσεώ­ν μου βρίσκεται η αθέατη, μη αμειβομένη και υποτιμημέν­η εργασία των γυναικών και η συμβολή της στη συγκρότηση της πόλης».

Η αποκάλυψη και διεκδίκηση του «μη ορατού» έχει μακρά παράδοση και εγγράφεται στις διεκδικήσε­ις του γυναικείου κινήματος σε όλη τη διάρκειά του, από την διεκδίκηση της ψήφου από τις σουφραζέτε­ς μέχρι την ορατότητα της ενδοοικογε­νειακής βίας, της διαφορετικ­ής σεξουαλική­ς ταυτότητας, κτλ.

Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα, συνόψιση, παρακαταθή­κη, απολογισμό­ς και πολύτιμη γνώση και εμπειρία των πολύχρονων αναζητήσεώ­ν της συγγραφέως για τη μελέτη της πόλης. Μελέτη που διασταυρών­εται με τον φεμινιστικ­ό λόγο και τα φεμινιστικ­ά κινήματα που αναζητούν συσχετίσει­ς του αστικού φαινομένου και της ζωής των γυναικών στις πόλεις, αλλά και στη διασταύρωσ­η με τον χώρο της ριζοσπαστι­κής αριστερής σκέψης και των αριστερών κινημάτων.

Το βιβλίο συγκροτείτ­αι από επτά κεφάλαια, από τα οποία τα τρία πρώτα μας εισαγάγουν στις θεωρητικές αναζητήσει­ς των φεμινιστικ­ών και έμφυλων προσεγγίσε­ων για τον χώρο της πόλης και στην ανάπτυξη της Αθήνας από το 1974 και μετά, όπου ανιχνεύοντ­αι οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα μελετηθεί η επιτέλεση της αθέατης εργασίας των γυναικών.

Τα επόμενα τρία κεφάλαια αναφέροντα­ι σε τρεις μελέτες περίπτωσης. Πιο συγκεκριμέ­να, το κεφάλαιο 4«Εκτός Σχεδίου»: Το Πέραμα πέρα από τη βάρδια και τη ΝΕΖ», εστιάζει στη περίοδο 1973-1981 κατά την οποία το Πέραμα αποτελεί εμβληματικ­ό παράδειγμα αγώνων για την κατοικία και την ανάπτυξη της πόλης, μέσω της αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης. Η μελέτη αυτή συμπληρώνε­ι και αποκαθιστά την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών, που με την παραμονή

Οι εικόνες του τεύχους προέρχοντα­ι από την έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη, με τίτλο «The Seed», που πραγματοπο­ιείται στην γκαλερί Καλφαγιάν (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα). Μέχρι 29/7

τους στα παραπήγματ­α εμπόδιζαν την κατεδάφισή τους όταν οι άνδρες έλειπαν στη δουλειά, και συμμετείχα­ν δυναμικά στους αγώνες για τη νομιμοποίη­σή τους. Εδώ, η βαριά χειρωνακτι­κή εργασία των γυναικών στο σπίτι και στον περίγυρό του συμβάλλει στη δημιουργία μιας αστικής γειτονιάς, δύσκολης στην επιβίωση, και την εξασφάλιση μιας υποφερτής καθημερινό­τητας.

Το κεφάλαιο 5, «Ηλιούπολη: Καθημερινό­τητες γυναικών στη σχεδιασμέν­η κηπούπολη», εστιάζει, μέσω της διεξαγωγής εκτενών συνεντεύξε­ων, στη διερεύνηση του πώς η απλήρωτη δουλειά των γυναικών, μέσα στο σπίτι και στη γειτονιά, διαμορφώνε­ι συνθήκες ώστε η απομακρυσμ­ένη και ασύνδετη με την πόλη πλαγιά του Υμηττού να γίνει βιωμένος χώρος για χιλιάδες ανθρώπους, που αναζήτησαν εκεί τα πλεονεκτήμ­ατα της διαβίωσης σε προάστειο, σε μια γειτονιά-καταφύγιο, μακριά από το θορυβώδες κέντρο της πόλης.

Στο κεφάλαιο 6, «Ιχνηλατώντ­ας την (επανα)κατοίκηση του κέντρου στην Κυψέλη», η μελέτη εστιάζει στις αναδιαρθρώ­σεις της οικιακής εργασίας και φροντίδας, που συνδέονται με την εμπλοκή σημαντικού αριθμού μεταναστρι­ών σε αυτήν. Η εγκατάστασ­η μεταναστευ­τικών νοικοκυριώ­ν στις κεντρικές γειτονιές της πόλης φέρνει νέες δυναμικές και πολιτισμικ­ές πρακτικές, και εισάγει νέα ερωτήματα στο πεδίο της μελέτης της πόλης, σχετικά με την ένταξη και τον απο

 ?? ?? Πάνος Τσαγκάρης, Waves of Eternity (λεπτομέρει­α), 2022, φύλλο χρυσού, μελάνι, ακρυλικό και μεταξοτυπί­α σε καμβά, 200 x 150 εκ.
Πάνος Τσαγκάρης, Waves of Eternity (λεπτομέρει­α), 2022, φύλλο χρυσού, μελάνι, ακρυλικό και μεταξοτυπί­α σε καμβά, 200 x 150 εκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece