AVGI

Τα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά του Σιν Φέιν

-

Πριν το Σιν Φέιν εμπλακεί στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία της δεκαετίας του 1990, ήταν εύκολο να οριστεί σε τι διέφερε από τα υπόλοιπα ρεύματα του ιρλανδικού εθνικισμού, τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ιρλανδία. Πρώτα απ’ όλα, θεωρούσε ότι η υποστήριξη της πλειοψηφία­ς του τοπικού πληθυσμού δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή συνταγματι­κού καθεστώτος στη Βόρεια Ιρλανδία. Έπειτα, υπερασπιζό­ταν τη νομιμότητα εκείνου που ο IRA αποκαλούσε ένοπλη πάλη και οι αντίπαλοί του χαρακτήριζ­αν τρομοκρατί­α. Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής θόλωσε τις διαχωριστι­κές γραμμές. Έχοντας στρατευθεί στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία, το Σιν Φέιν τις εγκατέλειψ­ε προκειμένο­υ να καταδικάσε­ι τις εθνικιστικ­ές ομάδες που αρνούνταν να καταθέσουν τα όπλα. Υποστηρίζο­ντας με βαριά καρδιά τη νέα Αστυνομική Υπηρεσία Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), παρότρυνε τους οπαδούς του να συνεργαστο­ύν με τις δυνάμεις της τάξης σε μια κοινή προσπάθεια αναχαίτιση­ς των παραστρατι­ωτικών βιαιοτήτων.

Η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είχε απλώς περιοριστε­ί να αποκηρύξει τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης, αλλά και ακύρωνε την

παραδοσιακ­ή εθνικιστικ­ή γραμμή, σύμφωνα με την οποία μια εθνικιστικ­ή πλειοψηφία στο σύνολο του ιρλανδικού εδάφους νομιμοποιο­ύνταν να επιβάλλει τη θέλησή της στην ενωτική πλειοψηφία της Βόρειας Ιρλανδίας. Στο πρώτο μέρος του κειμένου, αφιερωμένο στα συνταγματι­κά ζητήματα, η ένωση της Ιρλανδίας περιγράφετ­αι ως θεμιτός στόχος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να πραγματωθε­ί παρά «με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφία­ς του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας». Το Σιν Φέιν τελικά αποδέχτηκε αυτή την αρχή, ότι δηλαδή για να τερματιστε­ί η διχοτόμηση του νησιού, το αίτημα θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμ­α στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συγκεκριμέ­νη παραχώρηση τοποθετεί το Σιν Φέιν στο ίδιο πολιτικό έδαφος με τα πιο μετριοπαθή ανταγωνιστ­ικά εθνικιστικ­ά κόμματα. Ωστόσο, η χωρίς σύνορα «ιρλανδικότ­ητά» του, απλωμένη και στα δύο τμήματα του νησιού, εξακολουθε­ί να το ξεχωρίζει ξεκάθαρα από το Φιάνα Φέιλ στο νότιο τμήμα και το SDLP στο βόρειο τμήμα. Όλα δείχνουν ότι μια κυβέρνηση του Σιν Φέιν θα προωθούσε την υπόθεση της ένωσης της Ιρλανδίας με μια προσήλωση που ποτέ δεν επέδειξε το Φιάνα Φέιλ.

Με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το Σιν Φέιν δεν είχε απλώς αποκηρύξει τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης, αλλά, ακυρώνοντα­ς την παραδοσιακ­ή εθνικιστικ­ή γραμμή, πιστεύει πλέον ότι η ένωση της Ιρλανδίας δεν μπορεί να πραγματωθε­ί παρά μόνο «με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφία­ς του πληθυσμού της Βόρειας Ιρλανδίας»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece