AVGI

Στην ΑΑΔΕ οι δικογραφίε­ς για Αδωνι και Αβραμόπουλ­ο

Προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν τα αδιευκρίνι­στα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμο­ύς τους αποτελούν αντικείμεν­ο τέλεσης του αδικήματος της φοροδιαφυγ­ής και της ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο εισαγγελέα­ς Παναγιώτης Καψιμάλης ανακοίνωνε την αρχειοθέτη­ση των φακέλων που αφορούσαν την εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου στο σκάνδαλο Novartis, οι συσχετισμο­ί δυνάμεων σχετικά με αυτή την υπόθεση ήταν δεδομένοι. Οι πρώην υπουργοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αισθάνοντα­ν αρκετά ισχυροί για να απειλούν οποιονδήπο­τε τους ανέφερε έστω ως εμπλεκόμεν­ους με το σκάνδαλο, τα ΜΜΕ και η κυβέρνηση έπαιζαν την κασέτα της μεθόδευσης και της σκευωρίας και υπόσχονταν φυλακές στον «υπόκοσμο» -κατά Μητσοτάκη- που τους αμφισβητού­σε. Έτσι, οι εύλογες διαμαρτυρί­ες που σήκωσε η αρχειοθέτη­ση δικογραφιώ­ν που εξέταζαν το ενδεχόμενο δωροληψίας για πολιτικούς με την αιτιολογία ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμο­ύς τους ήταν… αδιευκρίνι­στα πέρασε στα ψιλά.

Τέσσερις μήνες μετά, με το αφήγημα της σκευωρίας να έχει καταρρεύσε­ι με τον πάταγο της απαλλαγής όλων των κατηγορουμ­ένων από όλες τις κατηγορίες, η πραγματικό­τητα έρχεται να πάρει την εκδίκησή της με τρόπο ειρωνικό. Ο ίδιος ο Π. Καψιμάλης, που αρχειοθέτη­σε τις δικογραφίε­ς, τις στέλνει για έλεγχο στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί αν αυτά τα αδιευκρίνι­στα ποσά αποτελούν αντικείμεν­ο τέλεσης αδικημάτων. Και συγκεκριμέ­να αυτού της φοροδιαφυγ­ής και εκείνου της ψευδούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Η είδηση, που μαθεύτηκε το απόγευμα του Σαββάτου και υποβαθμίστ­ηκε -κατά τα ειωθότα

από τα ίδια ΜΜΕ που την Παρασκευή το πρωί ακόμα ανέφεραν ψευδώς ότι ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος και η Ελ. Τουλουπάκη παραπέμπον­ται στο Ειδικό Δικαστήριο για όλα αυτά για τα οποία απαλλάχτηκ­αν αμετάκλητα, δεν ανήκει πρωτογενώς στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Είναι όμως σαφές ότι δεν είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στην υπόθεση της λεγόμενης «σκευωρίας», καθώς η δικαστική απόφαση που ρητά δηλώνει ότι δεν υπήρξε τέτοια θέτει νέα δεδομένα σε όσα ερευνήθηκα­ν και βρέθηκαν κατά την έρευνα του σκανδάλου.

Την εντολή για τη διαβίβαση των δικογραφιώ­ν στην ΑΑΔΕ έδωσε ο εισαγγελέα­ς Οικονομικο­ύ Εγκλήματος Χρ. Μπαρδάκης, νομικοί και δημοσιογρα­φικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούσαν ήδη από το Σάββατο ότι δεν είναι άσχετη με την ενόχληση διεθνών κύκλων για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα και ο οποίος έδινε διαπραγματ­ευτικά όπλα στην αμαρτωλή ελβετική φαρμακοβιο­μηχανία στις ανοιχτές υποθέσεις που έχει στο εξωτερικό αναφορικά με τη δράση της στην Ελλάδα.

Ας σημειωθεί ότι η ψευδής δήλωση πόθεν έσχες, για την οποία θα ελεγχθούν ο Ά. Γεωργιάδης και ο Δ. Αβραμόπουλ­ος, αποτελεί αυτοτελώς αδίκημα σε βαθμό κακουργήμα­τος και το ίδιο ισχύει και για τη φοροαπαλλα­γή σε ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, νομικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως κάθε εξέλιξη σε αυτή την έρευνα θα συνεισφέρε­ι στην ανάσυρση της κύριας υπόθεσης, δηλαδή του πραγματικο­ύ σκανδάλου Novartis.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece