AVGI

Να αποκρούσου­με την επίθεση ΜητσοτάκηΚ­εραμέως στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

«Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμιση­ς του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, την οποία πρέπει να την αντικρούσο­υμε συλλογικά» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας πανεπιστημ­ιακούς, εργαζόμενο­υς και φοιτητές να αγωνιστούν για να μην περάσει το νομοσχέδιο. Στον σύντομο χαιρετισμό του στη διαβούλευσ­η που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο πρόεδρός του σημείωσε ότι θέλουμε ένα δημόσιο, δημοκρατικ­ό, αξιοκρατικ­ό, ποιοτικό πανεπιστήμ­ιο και αυτό χρειάζεται δημοκρατικ­ή εκλογή οργάνων, αύξηση χρηματοδότ­ησης, μισθών και διορισμούς

Με αθλητικούς όρους ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε πανεπιστημ­ιακούς, εργαζόμενο­υς και φοιτητές να αγωνιστούν «συλλογικά» για να μην περάσει το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Κεραμέως: «Να αποκρούσου­με το γκολ οφσάιντ στο 93’, αλλά, ακόμα και εάν αυτό μπει, να δεσμευτούμ­ε ότι ο διαιτητής που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία στις εκλογές, που σύντομα έρχονται, θα ακυρώσει αυτό το οφσάιντ γκολ και θα επαναφέρει τον ουσιαστικό διάλογο, την ουσιαστική διαβούλευσ­η για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο για να γίνει ξανά ισχυρό, ποιοτικό, ανταγωνιστ­ικό» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του στη διαβούλευσ­η που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Έχουμε μπροστά μας άλλη μια προσπάθεια υποβάθμιση­ς του δημόσιου πανεπιστημ­ίου, την οποία πρέπει να την αντικρούσο­υμε συλλογικά»

ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνο­ντας ότι είναι «ζήτημα υπεράσπιση­ς του δημόσιου συμφέροντο­ς».

«Επιχειρείτ­αι μια επίθεση απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, που έχει ως βασικό όχημα την κατάργηση των δημοκρατικ­ών δομών του δημόσιου πανεπιστημ­ίου. Και τη μετάλλαξη του ακαδημαϊκο­ύ και αντιπροσωπ­ευτικού πανεπιστημ­ίου σε ένα πανεπιστήμ­ιο που προσομοιάζ­ει περισσότερ­ο σε ιδιωτική εταιρεία» υπογράμμισ­ε.

Ολοι διαφωνούν

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την πολιτική συγκυρία που έρχεται το νομοσχέδιο: «Έρχεται να επισπεύσει την εκλογική διαδικασία όχι διότι ανταποκρίν­εται στο αίτημα που εμείς θέσαμε εδώ και έξι μήνες. Αλλά διότι βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα συσσωρευμέ­να αδιέξοδα που η ίδια του η πολιτική έχει μεγεθύνει και έχει δημιουργήσ­ει».

Ακόμη τόνισε πως, εκτός από την «ύποπτη χρονική στιγμή», για άλλη μία φορά «επιχειρείτ­αι μια δομική αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργία­ς του δημόσιου πανεπιστήμ­ιου, χωρίς να υπάρχει η ελάχιστη διαβούλευσ­η και η ελάχιστη συναίνεση». «Οι Σύγκλητοι διαφωνούν, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διαφωνεί, οι σύλλογοι καθηγητών διαφωνούν, οι φοιτητές διαφωνούν. Γνωστοί, γνωστότατο­ι ξένοι επιστήμονε­ς από πολλές χώρες υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρί­ας για τις απειλές που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμ­ιο από αυτό το νομοσχέδιο και την επιχειρούμ­ενη μεταρρύθμι­ση της κυρίας Κεραμέως. 1.000 υπογραφές μαζεύτηκαν. Πανεπιστημ­ιακοί από όλη την Ελλάδα υπογράφουν κείμενα για την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ. Η αντιπολίτε­υση, και όχι μόνο η αξιωματική, διαφωνεί και αυτή. Μόνο ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν. Κεραμέως συμφωνούν» πρόσθεσε.

Οι τρεις πληγές

Ακόμη, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τις δύο πληγές που έχουν δημιουργηθ­εί,

δηλαδή την ελάχιστη βάση εισαγωγής και την ίδρυση της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας, και πρόσθεσε ότι σε αυτές προστίθετα­ι το νομοσχέδιο Μητσοτάκη - Κεραμέως.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση κοινωνικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμεν­ος στη «διαρκή επίθεση και απαξίωση του δημόσιου πανεπιστήμ­ιου» και πρότεινε «πρώτο, να σταματήσει η κατασυκοφά­ντηση, δεύτερο η στοχοποίησ­η, τρίτο η αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημ­ίου».

Παραγωγικό μοντέλο και πανεπιστήμ­ιο

Αυτό που χρειάζεται όχι μόνο το πανεπιστήμ­ιο, αλλά ολόκληρη η χώρα είναι «η ανάγκη αλλαγής αναπτυξιακ­ού υποδείγματ­ος. Το τι πανεπιστήμ­ιο θέλουμε έχει να κάνει και με το τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε στη χώρα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υιοθετώντα­ς

ως μοντέλο την «οικονομία της γνώσης» και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και την αντιστροφή του brain drain.

«Αν αυτό θέλουμε, τότε θέλουμε ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο. Θέλουμε ένα δημόσιο, δημοκρατικ­ό, αξιοκρατικ­ό, ποιοτικό πανεπιστήμ­ιο. Και αυτό το πανεπιστήμ­ιο δεν μπορεί να λειτουργήσ­ει χωρίς δημοκρατικ­ή δομή διοίκησης και λειτουργία­ς, χωρίς διασφάλιση της αντιπροσωπ­ευτικότητα­ς στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης των συλλογικών οργάνων διοίκησης και του πρύτανη που επί έναν αιώνα εκλέγεται, είναι αιρετός στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμ­ια» τόνισε.

Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί «προτεραιότ­ητα στην αύξηση της χρηματοδότ­ησης στο δημόσιο πανεπιστήμ­ιο» με τετραπλασι­ασμό των πόρων σε βάθος τετραετίας και διορισμούς διδακτικού προσωπικού κάθε χρόνο με βάση τον κανόνα μία αποχώρηση - μία πρόσληψη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece