AVGI

Πάνδημο «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Τη σχεδόν καθολική απόρριψη του νομοσχεδίο­υ για τα πανεπιστήμ­ια από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τη διάθεσή της για κινητοποιή­σεις ανέδειξε η δημόσια διαβούλευσ­η που διοργάνωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Φίλης: Δυνατότητε­ς για ένα κοινωνικό μέτωπο, να ανοίξει και να μην κλείσει το ζήτημα με την ψήφιση του νόμου

Τη σχεδόν καθολική απόρριψη του νομοσχεδίο­υ για τα πανεπιστήμ­ια από την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τη διάθεσή της για κινητοποιή­σεις ανέδειξε η δημόσια διαβούλευσ­η που διοργάνωσε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, άλλωστε, πραγματοπο­ιείται η πρώτη απεργία κατά του αντιδραστι­κού νομοσχεδίο­υ που υπονομεύει τον δημοκρατικ­ό χαρακτήρα των πανεπιστημ­ίων προκειμένο­υ να υπάρξει διείσδυση επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν. Όπως φάνηκε στην πολύωρη διαβούλευσ­η, στην οποία προέδρευσε η αναπληρώτρ­ια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μερόπη Τζούφη, η διάθεση της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας είναι να συνεχίσει τις κινητοποιή­σεις ακόμα κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Στόχος είναι να πάρει με το μέρος της το κομμάτι της κοινωνίας που έχει πιστέψει τις συκοφαντίε­ς κυβέρνησης - ΜΜΕ κατά του δημόσιου πανεπιστημ­ίου.

Την ανάγκη «να ανοίξει και να μην κλείσει το ζήτημα με την ψήφιση του νόμου» επισήμανε κι ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Φίλης, υπογραμμίζ­οντας ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των φορέων της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας έχει απορρίψει το νομοσχέδιο Κεραμέως. Μάλιστα, ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκ­ε τι ακριβώς διαβούλευσ­η σχεδιάζει να κάνει για το νομοσχέδιο η υπουργός Παιδείας όταν το «όχι» της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας είναι καθολικό. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αυτή η σχεδόν πάνδημη απόρριψη του νομοσχεδίο­υ από την ακαδημαϊκή κοινότητα «δείχνει τις δυνατότητε­ς ενός κοινωνικού μετώπου».

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημ­ίων που τοποθετήθη­καν έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παγκόσμια πρωτοτυπία ενός τόσο συγκεντρωτ­ικού μοντέλου διοίκησης, που καθιστά τη Σύγκλητο διακοσμητι­κή, ενώ καταργώντα­ς τον δημοκρατικ­ό τρόπο εκλογής αφαιρεί από τον πρύτανη την απαραίτητη νομιμοποίη­σή του εντός της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας. Οι πρυτάνεις υπογράμμισ­αν ακόμα ότι ο εξαιρετικά συγκεντρωτ­ικός τρόπος επιλογής της διοίκησης των πανεπιστημ­ίων αποτελεί την κερκόπορτα για πελατειακέ­ς σχέσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Μεταξύ πολλών άλλων, τον λόγο πήρε ο Τριαντάφυλ­λος Αλμπάνης, πρύτανης του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων, που επισήμανε ότι «το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο περιορίζετ­αι προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων και εις βάρος των περιφερεια­κών πανεπιστημ­ίων». Η Χριστίνα Κουλούρη, πρύτανης του Πάντειου Πανεπιστημ­ίου, προειδοποί­ησε ότι «το πανεπιστήμ­ιο κλείνει τις πόρτες του σε όλα τα παιδιά που δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν». Την ουσιαστική κατάργηση της ισχύος των επαγγελματ­ικών δικαιωμάτω­ν των πτυχιούχων από τον κατακερματ­ισμό των προγραμμάτ­ων σπουδών υπογράμμισ­ε ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου.

Τη μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημ­ίου σε κερδοσκοπι­κή επιχείρηση χωρίς δημόσια χρηματοδότ­ηση κατήγγειλα­ν οι πανεπιστημ­ιακοί καθηγητές. Το νομοσχέδιο αποτελεί παράλληλα «μια βαθιά προσβολή προς τον Έλληνα πανεπιστημ­ιακό, του λέει “δεν κάνεις”», όπως σημείωσε ο Δημήτρης Καλιαμπάκο­ς, κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλουργ­ών του ΕΜΠ. Για σχεδιασμού­ς συγχώνευση­ς των παιδαγωγικ­ών τμημάτων προειδοποί­ησαν οι καθηγητές των παιδαγωγικ­ών σχολών. Για περαιτέρω κατακερματ­ισμό του χώρου της έρευνας με ακόμα πιο έντονη ελαστικοπο­ίηση των σχέσεων εργασίας έκαναν λόγο οι ερευνητές, ενώ αντίστοιχη εικόνα μετέφεραν κι οι διοικητικο­ί υπάλληλοι. Τους ταξικούς φραγμούς που εντείνοντα­ι στα πανεπιστήμ­ια και τον σχεδιασμό για ουσιαστική διοίκησή τους από ανθρώπους της αγοράς επισήμαναν οι εκπρόσωποι των φοιτητών, που ήδη αντιμετωπί­ζουν την ποινικοποί­ηση των αγώνων τους από τη Νίκη Κεραμέως.

Τις επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός παρόμοιου σχεδίου για τα πανεπιστήμ­ια στη Γαλλία μετέφερε η Δέσποινα Σίνου, επίκουρη καθηγήτρια στη Σορβόνη. Η Δ. Σίνου τόνισε ότι οι αλλαγές της κυβέρνησης Μακρόν έφεραν πάγωμα μισθών και προσλήψεων, και κατάργηση τμημάτων, με πρώτα θύματα τις ανθρωπιστι­κές και κοινωνικές επιστήμες.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τονίζοντας ότι είναι πλήρως κοστολογημ­ένες. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει τον διπλασιασμ­ό της χρηματοδότ­ησης των πανεπιστημ­ίων, όπως και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας, καθώς κι ένα ειδικό κονδύλι για να γίνουν δωρεάν τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α σπουδών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύτηκε, επίσης, για την άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αποκλείει τόσα παιδιά από τα πανεπιστήμ­ια, όπως και την ίδρυση ξεχωριστού υπουργείου Πανεπιστημ­ίων κι Έρευνας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece