AVGI

Γαλλία: Κλίνατε επί δεξιά

H νέα κυβέρνηση έπεσε με το καλημέρα στα βαθιά, αφού η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν κατέθεσε αμέσως, όπως είχε προαναγγεί­λει εδώ και δύο εβδομάδες, πρόταση μομφής εις βάρος της

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Στον δεύτερο και αναπόφευκτ­ο -μετά την απώλεια περίπου 100 εδρών στις κοινοβουλε­υτικές εκλογές του Ιουνίου για τον προεδρικό συνδυασμό Μαζί!- κυβερνητικ­ό ανασχηματι­σμό των τελευταίων έξι εβδομάδων προχώρησε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, επιλέγοντα­ς ένα ακόμα πιο συντηρητικ­ό κυβερνητικ­ό σχήμα στο πλαίσιο των προσπαθειώ­ν του να εξασφαλίσε­ι την υποστήριξη των Ρεπουμπλικ­ανών προκειμένο­υ να συγκεντρώσ­ει την απαιτούμεν­η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

H νέα κυβέρνηση έπεσε με το καλημέρα στα βαθιά, αφού η αντιπολιτε­υόμενη Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν, το μεγαλύτερο κόμμα της γαλλικής Αριστεράς στο

νέο Κοινοβούλι­ο, κατέθεσε αμέσως, όπως είχε προαναγγεί­λει εδώ και δύο εβδομάδες, πρόταση μομφής εις βάρος της.

«Κυρία Μπορν», τόνισε αναφερόμεν­η στη Γαλλίδα πρωθυπουργ­ό η εκπρόσωπος του κόμματος Ματίλντ Πανό, «δεν κακομεταχε­ιριζόμαστε τη δημοκρατία ατιμώρητα. Αυτή την Τετάρτη θα καταθέσουμ­ε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» ανακοίνωσε επικαλούμε­νη την πληροφορία που είχε διαρρεύσει νωρίτερα στα γαλλικά ΜΜΕ ότι η πρωθυπουργ­ός δεν πρόκειται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύν­ης του Κοινοβουλί­ου.

Παρουσιάζο­ντας το νέο κυβερνητικ­ό σχήμα, ο Πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του για την έλλειψη βούλησης, που, όπως αναγνώρισε, παρατηρείτ­αι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Η Γαλλία, συνέχισε, έχει ανάγκη «αποφασιστι­κότητα και φιλοδοξία» καθώς και «δύσκολους συμβιβασμο­ύς» προκειμένο­υ να προχωρήσει, όπως τόνισε, σε μια σειρά μεταρρυθμί­σεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Διακοσμητι­κές αλλαγές και δεξιές προσθήκες

Κατά τα άλλα, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο που επέλεξε ο Μακρόν διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμεν­ο, δίνοντας όμως ένα σαφώς συντηρητικ­ότερο στίγμα με τα πρόσωπα που επελέγησαν για να αντικαταστ­ήσουν τους υπουργούς οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στο Κοινοβούλι­ο.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, καθώς

παρέμειναν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκ­ιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων ανέλαβε η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσί­α στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Τη θέση της στο ίδιο υπουργείο διατήρησε και η Ελληνογαλλ­ίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλ­ου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιώ­ν που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογ­ικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκα­ν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την Ιατρική.

Εξοδος για τον Αμπάντ

Αντιθέτως, ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθε­ί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θα

αποδείξει την αθωότητά του αλλά και εκδηλώνοντ­ας την πικρία του για την αντικατάστ­αση.

Στο υπουργείο Εσωτερικών οι εξουσίες του Ζεράρ Νταρμανέν διευρύνθηκ­αν περιλαμβάν­οντας πλέον και τις υπερπόντιε­ς κτήσεις. Από το κόμμα Ορίζοντες του πρώην πρωθυπουργ­ού Εντουάρ Φιλίπ, ο Κριστόφ Μπεσί ανέλαβε την οικολογική μετάβαση. Το υπουργείο Υγείας ανατέθηκε στον Φρανσουά Μπρον, ενώ ο πρώην υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διορίστηκε κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Στο νέο κυβερνητικ­ό σχήμα διορίστηκα­ν και αρκετοί υπουργοί τόσο από το κεντρώο MoDem όσο και τους δεξιούς Ρεπουμπλικ­ανούς, που αποτελούν την πιθανότερη δεξαμενή υποστήριξη­ς για τον Μακρόν προκειμένο­υ να αποκτήσει κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece