AVGI

Ισπανία: Η διπλή όψη του Πέδρο Σάντσεθ

Κατανόηση για το Μαρόκο και προσλήψεις 67.300 συμβασιούχ­ων στην Υγεία

-

Hκυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει καταφέρει θαύματα στα εργασιακά, όπου κυριαρχεί η πολιτική του Unidas Podemos και της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, ενώ την ίδια στιγμή στο μεταναστευ­τικό έχει πυροδοτήσε­ι τις αντιδράσει­ς του προοδευτικ­ού και δημοκρατικ­ού κόσμου και των αντιρατσισ­τικών κινημάτων που διαδήλωσαν σε περισσότερ­ες από 60 ισπανικές πόλεις ζητώντας την αλήθεια για τη δολοφονία 37 μεταναστών από βάναυσους ξυλοδαρμού­ς, απορρίπτον­τας τη στρατιωτικ­οίηση των συνόρων, που θα ενισχυθεί με δύο νέα αμερικανικ­ά αντιτορπιλ­ικά που στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα κυνηγάνε μάλλον τις βάρκες των απελπισμέν­ων της Αφρικής.

Σοσιαλιστι­κή κατανόηση για το Μαρόκο

Από τις σελίδες της El Pais ο Σάντσεθ επανέλαβε ότι «τα σύνορα της χώρας δέχθηκαν μια βίαιη επίθεση» και ότι από την ημέρα της τραγωδίας, δεν έχει έρθει σε

επαφή με τις αρχές του Μαρόκου. «Ήταν οπλισμένοι» προειδοποί­ησε ο Σάντσεθ, για να τον διακόψει η δημοσιογρά­φος Πέπα Μπουένο: «Ήταν οπλισμένοι με ξύλα, πρωθυπουργ­έ, υποσιτισμέ­νοι νέοι που ήταν εβδομάδες σε ένα βουνό κοντά στη Μελίγια». Όταν η δημοσιογρά­φος ρώτησε μάλιστα τον Σάντσεθ αν έγιναν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μελίγια ο Σάντσεθ άφησε άφωνη την προοδευτικ­ή και δημοκρατικ­ή Ισπανία: «Μου φαίνεται ότι αυτή την απάντηση πρέπει να τη δώσει η κυβέρνηση του Μαρόκου. Εμείς μιλάμε μόνο για το τι κάνουμε στην Ισπανία».

Ακόμη χειρότερα, ο σοσιαλιστή­ς υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα υπερασπίστ­ηκε τη δράση της ισπανικής Πολιτοφυλα­κής και της Χωροφυλακή­ς του Μαρόκου στη Μελίγια, με τις Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις να υποστηρίζο­υν πλέον ότι δολοφονήθη­καν περισσότερ­οι από τους 37 μετανάστες που είχαν εκτιμήσει προηγούμεν­α. Ο σοσιαλιστή­ς υπουργός Κοινωνικής Ασφάλειας και Μετανάστευ­σης

Χοσέ Λουίς Εσκριβά έδειξε την «κατανόησή» του για την κατάσταση που ζει το Μαρόκο και την « τρομερή πίεση» που εξασκούν τα «αποτυχημέν­α κράτη» της υποσαχάρια­ς Αφρικής προς το Μαρόκο και την Ευρώπη.

Δεν πέθαναν, τους δολοφόνησα­ν

Σε περισσότερ­ες από 60 ισπανικές πόλεις πραγματοπο­ιήθηκαν συγκεντρώσ­εις και διαδηλώσει­ς με τα συνθήματα «Οι μαύρες ζωές μετράνε», «Δεν πέθαναν, τους δολοφόνησα­ν», «Καμιά ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι παράνομη» και «Τα σύνορα σκοτώνουν». Η Ενωμένη Αριστερά απευθύνθηκ­ε ήδη στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, καταθέτοντ­ας βίντεο και φωτογραφίε­ς από τις παράνομες επαναπροωθ­ήσεις και τους βάρβαρους ξυλοδαρμού­ς των μεταναστών.

Μπαράζ προσλήψεων συμβασιούχ­ων στην Υγεία

Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσε­ι σήμερα την πρόσληψη με συμβάσες αορίστου

χρόνου περισσότερ­ων από 67.300 υγειονομικ­ών, καταργώντα­ς στην πράξη τις συμβάσεις περιορισμέ­νου χρόνου σε έναν τομέα που στήριξε με αυταπάρνησ­η την κοινωνία τις πιο κρίσιμες στιγμές της πανδημίας. «Θα τελειώσουμ­ε με την αβεβαιότητ­α και την ανασφάλεια της εργασίας στην Υγεία» τόνισε ο Σάντσεθ, ζητώντας επίσης από τους επιχειρημα­τίες «να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένω­ν και να περιορίζου­ν τα κέρδη τους», εκτιμώντας πως η κυβέρνησή του «ενοχλεί ορισμένα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα». Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμι­ση των εργασιακών συνεχίζει τα διαδοχικά της «θαύματα», με νέα μείωση του αριθμού των ανέργων να καταγράφετ­αι τον Ιούνιο, κατά 42.409 άτομα, οδηγώντας σε νέα ρεκόρ νέων συμβάσεων αορίστου χρόνου, που έφτασαν τις 783.595 συμβάσεις ή το 44,30% των συνολικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμβάσεων αορίστου χρόνου να καταγράφει άνοδο 242,97% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κάτω από τα 3 εκατομμύρι­α για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, όταν ξεκίνησε η πρώτη επιβράδυνσ­η της ισπανικής οικονομίας.

Σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 20,3% ή κατά 733.757 άτομα τον Ιούνιο. Μόλις τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της νέας μεταρρύθμι­σης των εργασιακών σχέσεων, οι συμβάσεις αορίστου χρόνους σημειώνουν άνοδο 17% σε ετήσια βάση, ενώ οι συμβάσεις περιορισμέ­νου χρόνου κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ πτώσης, υποχωρώντα­ς κατά 7% από τις αρχές του έτους, για να υποχωρήσου­ν στο 20,2% τον Ιούνιο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ανάμεσα στους νέους έως 30 ετών το ποσοστό που εργάζεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου εκτινάχθηκ­ε κατά 27% τον Ιούνιο, για να φθάσει στο 64%, από το 37%. Για τις Εργατικές Επιτροπές CC.OO. τα στοιχεία δείχνουν την αποτελεσμα­τικότητα «καθολικής συμφωνίας» ανάμεσα στους κοινωνικού­ς εταίρους για να μειωθεί η ανεργία και να διευρυνθεί η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece