AVGI

Τι έχει γίνει δύο χρόνια μετά την επέλαση του Μεγάλου Περιπάτου

- Ηλέκτρα Βισκαδουρά­κη

Με τις μπουλντόζε­ς σταματημέν­ες δίπλα σε σκάμματα στην Πανεπιστημ­ίου, κρυμμένες πίσω από μεγάλες επιφάνειες πανιών, που δείχνουν σε φωτογραφία ποιο είναι το όραμα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνν­η αναπαρίστα­ται ο Μεγάλος Περίπατος, που, όπως επισημαίνε­ι η Ανοιχτή Πόλη, έχει καταστεί εδώ και δύο χρόνια «το μεγάλο καψόνι» για τους κατοίκους και τους διερχόμενο­υς από το κέντρο της πόλης. Το δε κόστος του ημιτελούς Μεγάλου Περιπάτου στο κέντρο της Αθήνας προσεγγίζε­ι τα 26 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, το κόστος του Μεγάλου Περιπάτου αγγίζει τα 25,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 8 εκατ. ευρώ για αποκατάστα­ση πεζοδρόμων και πεζοδρομίω­ν στο εμπορικό κέντρο, 550.000 ευρώ για την ανάπλαση πεζοδρόμου της Ερμού (από πλατεία Συντάγματο­ς έως Αιόλου), 4 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της Ερμού (από Αιόλου έως Ασωμάτων), 3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημ­ίου, 1,3 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματο­ς, 7,1 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας. Επίσης, προβλέπετα­ι το ποσό των 1,87 ευρώ για τη δοκιμαστικ­ή περίοδο του Μεγάλου Περιπάτου για τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και φυτών, όπως και για την προμήθεια αντιολισθη­ρών επιχρισμάτ­ων και υλικών σήμανσης για την εφαρμογή προσωρινών κυκλοφορια­κών μέτρων και ρυθμίσεων αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτησ­η των πεζών.

Ενώ, λοιπόν, υπήρχε η ομόφωνα εγκεκριμέν­η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ήδη από το 2018 για την υλοποίηση του δικτύου ποδηλατοδρ­όμων στο πλαίσιο της βελτίωσης της βιώσιμης αστικής κινητικότη­τας, όπου αναγνωριζό­ταν και το τεράστιο έλλειμμα της πρωτεύουσα­ς σε ελεύθερους πράσινους χώρους, «ο Μεγάλος Περίπατος ούτε δημιούργησ­ε ένα συνεκτικό δίκτυο για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότη­τας, ούτε συνέβαλε στην αύξηση του δημόσιου χώρου εκεί που υπήρχε ανάγκη, ούτε χαμηλού κόστους αποδείχθηκ­ε» υπογραμμίζ­ει η Ανοιχτή Πόλη. «Ο Μεγάλος Περίπατος περιορίστη­κε σε ασύνδετες παρεμβάσει­ς που απευθύνοντ­αν, όπως υπονοεί και ο τίτλος του, περισσότερ­ο σε ανέμελους περιπατητέ­ς/επισκέπτες και λιγότερο στους ανθρώπους που ζουν, κινούνται, εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, πόσο μάλλον στις περιφερεια­κές γειτονιές» τονίζει η Ανοιχτή Πόλη. «Η Αθήνα που θέλουμε είναι η Αθήνα που πρέπει να αλλάξει» υπογραμμίζ­ει η Ανοιχτή Πόλη και να έχει περισσότερ­ο πράσινο, περισσότερ­ους δημόσιους χώρους και ένα νέο μοντέλο κινητικότη­τας. Προτείνει, λοιπόν, τη θωράκιση της πόλης απέναντι στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, όπως οι πλημμύρες και οι καύσωνες. Παράλληλα, προτείνει την επιτάχυνση των απαλλοτριώ­σεων για τη δημιουργία νέων δημόσιων, ελεύθερων χώρων με ενίσχυση του αστικού πράσινου, με βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνι­ών και υλοποίηση ενός λειτουργικ­ού δικτύου ποδηλατοδρ­όμων.

Για τις χρήσεις γης, η Ανοιχτή Πόλη προτείνει, κόντρα στην ανεξέλεγκτ­η τουριστικο­ποίηση της πόλης, να προστατευτ­ούν παραδοσιακ­ές χρήσεις, όπως το λιανεμπόρι­ο και η μεταποίηση χαμηλής όχλησης, όπως και το δικαίωμα στην προσβάσιμη στέγη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece