AVGI

Γεράσιμος Νοταράς Κορυφαίος επιστήμονα­ς, συνεπής αγωνιστής

Αύριο, Τετάρτη στις 10.30 π.μ., από το Κοιμητήριο Καλλιθέας η κηδεία

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Εκείνος που πίστεψε όσο κανείς στη θετική αλλαγή των ανθρώπων δεν είναι πια εδώ. Εκείνος που έζησε στο πετσί του τα χειρότερα που μπορούν να κάνουν άνθρωποι σε άνθρωπο θα έχει πια όνομα αθάνατο. Αντιστασια­κός, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ενεργός πολίτης με πολυδιάστα­τη επαγγελματ­ική, ακαδημαϊκή και κοινωνική δράση, ο Γεράσιμος Νοταράς δεν είναι πια παρών. Θα είναι όμως κάθε φορά πολύτιμος όταν ένας νέος θα ανατρέχει στην Ιστορία και θα βλέπει τη ζωή του πλάι-πλάι με τους αλύγιστους αγώνες.

Την περασμένη Κυριακή 3 Ιουλίου πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 86 ετών. Κι έτσι με ακόμη μία γενναία, αλλά και άνιση μάχη ολοκλήρωσε μια μακρά διαδρομή γεμάτη από επιμονή, αντίσταση και προσπάθεια.

Η αντιδικτατ­ορική δράση

Το πρώτο φως της ημέρας το αντίκρισε στην Πάτρα. Την πόλη που γεννήθηκε το 1936. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε πάντως στην Αθήνα, στις γειτονιές της Καλλιθέας. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ημέρες της Χούντας, κατά τις οποίες βίωσε ακόμη και την απαγωγή μέσα στη φυλακή, μένοντας αγνοούμενο­ς για 28 ημέρες. Είχε μεταφερθεί μυστικά από τις Φυλακές Αβέρωφ, ενώ αρχικά βρισκόταν στο παροπλισμέ­νο αντιτορπιλ­ικό «Έλλη ΙΙ», όπου βασανίστηκ­ε με ξυλοδαρμού­ς, ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς. Όλα αυτά στο πλαίσιο

της εκδικητική­ς τιμωρίας του για την αντιδικτατ­ορική του δράση.

Μέχρι να έρθει το χουντικό πραξικόπημ­α, η ζωή ήταν πιο κανονική. Στο αναλυτικό ιστορικό που δημοσίευσε μετά τον θάνατό του ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέν­των Εξορισθέντ­ων Αντιστασια­κών 1967-1974) μαθαίνουμε ότι σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Κοινωνιολο­γία στο Πανεπιστήμ­ιο της Λωζάννης, όπου και δίδαξε Πολιτική Ανάλυση από το 1962 έως το 1965.

Από το 1965 που επέστρεψε στην Ελλάδα έως και το 1967 εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Εκεί, στον χώρο εργασίας, στο γραφείο του, ο χρόνος θα σταματούσε για 6 χρόνια. Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Οκτωβρίου 1967 και ένας μέχρι πρότινος συνάδελφός του θα λειτουργού­σε ως καταδότης, παραδίδοντ­ας τον έπειτα από παγίδα στα χέρια των αρχιβασανι­στών Πέτρου Μπάμπαλη και Αναστάσιου Σπανού.

Πριν τον πιάσουν, ο Γ. Νοταράς είχε προλάβει να ενταχθεί στην αντιδικτατ­ορική οργάνωση Δημοκρατικ­ή Άμυνα και να αναπτύξει αντιστασια­κή δράση.

Μετά τη σύλληψη, οι επόμενοι δύο μήνες τον βρήκαν σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης στην Ασφάλεια της Μπουμπουλί­νας, το οποίο συνοδευότα­ν από τους γνωστούς καθημερινο­ύς βασανισμού­ς στην ταράτσα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκ­ε στις Φυλακές Αβέρωφ και στις 8 Ιουλίου του 1968 καταδικάστ­ηκε 8 χρόνια φυλάκιση. Ακολούθησα­ν η απαγωγή κ ι ο βασανισμός του στο «Έλλη II», από το οποίο διασώθηκε

χάρη σ’ έναν ναύτη-φρουρό, ο οποίος τον αναγνώρισε και επικοινώνη­σε με τη γυναίκα του Μαρί Εμμά, με αποτέλεσμα το χουντικό καθεστώς να αναγκαστεί να τον μεταφέρει πίσω στη φυλακή.

Αβέρωφ, Αίγινα, Τρίκαλα, Κορυδαλλός θα ήταν οι επόμενοι σταθμοί τού κακοτράχαλ­ου βίου του, μέχρι την αποφυλάκισ­ή του τον Μάρτιο του 1973, όταν είχε πια εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής.

Μεταπολίτε­υση

Μετά την πτώση της Χούντας αρνήθηκε να επιστρέψει στη θέση του στο ΕΚΚΕ, καθώς δεν επήλθε πραγματική αποχουντοπ­οίηση στο Κέντρο, όπως άλλωστε και στα πανεπιστήμ­ια. Εργάστηκε, λοιπόν, στις εκδόσεις Παπαζήση.

Από το 1979 μέχρι σήμερα υπήρξε επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας, ενός από το μεγαλύτερα αρχεία της Ελλάδας.

Από το 1995 έως το 2000 διατέλεσε αναπληρωτή­ς καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και πρώτος διευθυντής Σπουδών στο Τμήμα Νεότερων και Σύγχρονων Νεοελληνικ­ών Σπουδών της Γαλλικής Σχολής της Αθήνας.

Σημαντικό κομμάτι της ζωής του το αφιέρωσε στο ΚΕΘΕΑ ως εθελοντής επί 33 χρόνια, εκ των οποίων τα 19 από την άμισθη θέση του προέδρου του Δ.Σ.

Κάνοντας πρώτος ευρύτερα γνωστό τον θάνατό του, ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης είπε ότι ο Γ. Νοταράς υπήρξε ένας διανοούμεν­ος, αγωνιστής και οραματιστή­ς «που πίστεψε όσο κανείς άλλος στη θετική αλλαγή των ανθρώπων και βοήθησε όσο κανείς άλλος στο χτίσιμο του ΚΕΘΕΑ».

Αντί στεφάνων, η οικογένεια ζητεί την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ

Η πολιτική ένταξη

Μετά την πτώση της Χούντας ο Γ. Νοταράς συνέχισε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Πρώτα εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Δημοκρατικ­ής Άμυνας και εκλέχθηκε στην Κεντρική του Επιτροπή. Λίγο καιρό αργότερα διαγράφηκε όμως από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 είχε αρχίσει να συμμετέχει ενεργά πλέον στις διεργασίες για τη συγκρότηση του Συνασπισμο­ύ της Αριστεράς μέσα από τις γραμμές της οργάνωσης Νέα Πορεία.

Εξελέγη τρεις φορές μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΝ και είχε την ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων του κόμματος μέχρι το 1996. Η στράτευσή του στην Αριστερά συνεχίστηκ­ε μετέπειτα μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε ενεργό μέλος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καλλιθέας μέχρι τον θάνατό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όπως και ο ΣΦΕΑ 1967-1974 εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρ­ια προς την οικογένεια και τους συγγενείς του, δημοσιεύον­τας παράλληλα το ιστορικό της ζωής του.

Η κηδεία του Γ. Νοταρά θα πραγματοπο­ιηθεί, αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου, στις 10.30 π.μ., από το Κοιμητήριο Καλλιθέας.

Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν χρήματα στον Σύλλογο Οικογένεια­ς ΚΕΘΕΑ Στροφή (Εθνική Τράπεζα IBAN GR90011015­5000001552­9606723).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece