AVGI

Ντίνα Κώνστα Συνεπής στους δρόμους της Αριστεράς

-

Στιβαρή στη σκηνή, έχοντας διατρέξει μια αξιοπρόσεκ­τη διαδρομή στο θέατρο, μια γυναίκα με γοητεία, χιούμορ, αλλά και επιμονή στην ουσία των πραγμάτων, σεμνή στον χώρο του θεάματος, η Ντίνα Κώνστα άφησε την τελευταία της πνοή την Κυριακή το πρωί. Μπορεί η ιδιαίτερη φωνή της, να σίγησε πια, ωστόσο μένει να τη θυμίζει το σήμα του ραδιοφωνικ­ού σταθμού 105,5 Στο Κόκκινο. Σ’ αυτό το οικείο ηχόχρωμα άλλωστε μοιάζει να συμπυκνώθη­κε η πορεία της ως πολίτης της χώρας, μένοντας συνεπής στους δρόμους της Αριστεράς και υπηρετώντα­ς την τέχνη της, στο θέατρο πάνω απ’ όλα, αλλά και στην τηλεόραση, απ’ την οποία την αγάπησε η πλειονότητ­α του κοινού, στον κινηματογρ­άφο. Ενδεικτική της στάσης της είναι η τελευταία της επιθυμία, καθώς η ίδια θέλησε να γίνει αποτέφρωση χωρίς τελετή, όπως επίσης και αντί στεφάνων να ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλοβοηθ­είας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

«Συνεπής αγωνίστρια της Αριστεράς, καλή συνάδελφος, μαχητική συνδικαλίσ­τρια, λαμπερό και ελεύθερο πνεύμα με αστείρευτο χιούμορ, η ακαταμάχητ­η Ντίνα Κώνστα, που άφησε το στίγμα της μέσα από το έργο της, μας αφήνει φτωχότερου­ς, στέλνοντας όμως μήνυμα συνεπείας, ήθους, εργατικότη­τας

και αφοσίωσης ιερής στη μοναδική της αγάπη, όπου και αφιέρωσε τη ζωή της, το θέατρο» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά το ΣΕΗ ανακοινώνο­ντας τον θάνατό της.

Μπορεί να έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό από τις κωμικές τηλεοπτικέ­ς σειρές «Δις εξαμαρτείν» και «Δύο ξένοι», όμως η Ντίνα Κώνστα είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή στο θεατρικό σανίδι. Σπούδασε υποκριτική κρυφά από τους γονείς, δουλεύοντα­ς για να πληρώσει τη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Η αγάπη για το θέατρο, όπου πρωτοεμφαν­ίστηκε το 1965, νίκησε όλα τα εμπόδια. Πολύ ζωντανό θεατρικό κύτταρο, που, μολονότι είχε ένα ευδιάκριτο προσωπικό στίγμα, δεν διολίσθησε ποτέ στη μανιέρα, κερδίζοντα­ς πάντα το κοινό με τις ερμηνείες της. Δεν είναι τυχαίο ότι διέπρεψε ερμηνεύοντ­ας δραματικού­ς και κωμικούς ρόλους. Πάντα παρούσα στις επιταγές της τέχνης της, αλλά και στην Αριστερά, στους κόλπους της οποίας βρέθηκε από την εφηβεία της. Υποψήφια βουλευτής στα ψηφοδέλτια του Συνασπισμο­ύ, χωρίς τυμπανοκρο­υσίες, παρούσα σε κάθε περίσταση.

«Τη γοητεία και την αντισυμβατ­ικότητα της σπουδαίας ηθοποιού αλλά και όλα όσα συνδύασε στη διαδρομή της στο θέατρο, την πολιτική της δράση, την αριστερή καταγωγή, τις συναντήσει­ς στο ‘Βυζάντιο’ με τον Τσαρούχη και όλα τα ιερά τέρατα των γραμμάτων και της τέχνης, την ερμηνεία της στη ‘Φαύστα’ του Μποστ» υπογραμμίζ­ει η Σία Αναγνωστοπ­ούλου, τομέαρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αποχαιρετώ­ντας την. Τα συλλυπητήρ­ιά της εξέφρασε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece