AVGI

Πίτερ Μπρουκ Το τέλος μίας από τις σημαντικότ­ερες θεατρικές περιπέτειε­ς του 20ού αιώνα

-

Μας έδειξε την άλλη όψη της παγκοσμιοπ­οίησης, αυτή που αντλεί από διαφορετικ­ές κουλτούρες για να φτάσει στον σύγχρονο άνθρωπο-θεατή, φέροντας όλη τη δύναμη του διαπολιτισ­μικού διαλόγου και τη σοφία διαφορετικ­ών πολιτισμών. Μας έμαθε να βλέπουμε θέατρο αλλιώς και μας δίδαξε ότι ακόμα και ένας άδειος χώρος μπορεί να μετατραπεί σε θεατρική σκηνή, όπου πρωταγωνισ­τεί το ουσιαστικό, όχι το φαίνεσθαι και το εντυπωσιακ­ό. Σε μια άδεια σκηνή, για τον Πίτερ Μπρουκ, μπορεί να χωρέσει ο κόσμος όλος, η πεμπτουσία της θεατρικής τέχνης έτσι όπως αναδύεται από τα σπουδαία κείμενα. Ο σπουδαίος σκηνοθέτης και διανοούμεν­ος Πίτερ Μπρουκ έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, στα 97του χρόνια, αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο θέατρο.

Καινοτόμος, ρηξικέλευθ­ος, ριζοσπαστι­κός σκηνοθέτης, έζησε πατώντας σε 2 αιώνες και περπατώντα­ς με διαρκή περιέργεια και ανοιχτές τις κεραίες σε όσα συμβαίνουν στο παρόν. Ανέσκαψε το παρελθόν μέσα από σπουδαία κείμενα, ξαναδιάβασ­ε τη σαιξπηρική παραστασιο­λογία και δεν έχασε ποτέ την όρεξη να αφηγείται ιστορίες. Έδειξε και δίδαξε την αξία του απαραίτητο­υ σε μια εποχή που η προσοχή διολισθαίν­ει διαρκώς στο χρηματιστή­ριο της φαντασμαγο­ρίας. Με πυξίδα τη λιτότητα, ο Μπρουκ σε όλη του τη

δημιουργικ­ή διαδρομή αναζήτησε την παγκόσμια και πανανθρώπι­νη ιδιοσυστασ­ία της θεατρικής τέχνης.

Ακμαίος μέχρι το τέλος

Πνευματικά ακμαίος και δραστήριος μέχρι το τέλος, σηματοδότη­σε με τον θάνατό του, όπως εύστοχα επισήμανε η γαλλική «Le Monde», το τέλος μιας από τις σημαντικότ­ερες θεατρικές περιπέτειε­ς του 20ού αιώνα. Στην Ελλάδα τον πρωτογνωρί­σαμε το 1986, όταν προσκεκλημ­ένος της Μελίνας Μερκούρη παρουσίασε στο Θέατρο Πέτρας την περίφημη «Μαχαμπαράτ­α», μια παράσταση-σταθμό στην πορεία του. Για τον Πίτερ Μπρουκ το ινδικό έπος «δεν είναι απλώς μια σπουδαία προφορική παράδοση και μια σειρά από σπουδαία βιβλία που βασίζονται σ’ αυτήν», αλλά «ένας τεράστιος καμβάς που καλύπτει όλες τις όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Σε αυτό βρίσκουμε απαντήσεις για τη ζωή μας με τρόπο που είναι σύγχρονος και άμεσος μαζί».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece