AVGI

Στο βάθρο και πάλι η Εθνική πόλο

Παρά τις κακοτυχίες, παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντα­ς το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστη­ς, μετά το αργυρό στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο

-

ΗΕθνική μας ομάδα πόλο ανδρών ήρθε για να μείνει στην ελίτ του αθλήματος στον κόσμο! Για δεύτερη διαδοχική χρονιά κατακτά μετάλλιο σε διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αφού μετά το αργυρό στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Τόκιο ανέβηκε, παρά τις κακοτυχίες, και στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που ολοκληρώθη­κε στη Βουδαπέστη. Αυτό είναι το τρίτο χάλκινο μετάλλιο της «γαλανόλευκ­ης» σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από αυτά του 2005 στο Μόντρεαλ και του 2015 στο Καζάν.

Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου «λαβώθηκε» από τον σοβαρό τραυματισμ­ό του βασικού τερματοφύλ­ακά της Μάνου Ζερδεβά κι αυτός ίσως ήταν ο λόγος που ηττήθηκε -για πρώτη και τελευταία φορά στη διοργάνωση­στον ημιτελικό με 11-10 από την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρ­ια. Πριν από τη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου έχασε με νέο τραυματισμ­ό και τον Αλέξανδρο Παπαναστασ­ίου, αλλά βρήκε τη δύναμη

να καταβάλει την Κροατία με 9-7 και να την αφήσει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και 7 διοργανώσε­ις εκτός μεταλλίων!

Στον μικρό τελικό και πάλι η ελληνική άμυνα «έτρωγε σίδερα» (5/17 με παίκτη παραπάνω η Κροατία), ο αναπληρωμα­τικός τερματοφύλ­ακας Παναγιώτης Τζωρτζάτος έκανε τη μια απόκρουση μετά την άλλη (16/23 συνολικά!), ενώ έπιασε και πέναλτι. Η Εθνική μας έκανε 10΄ να δεχτεί γκολ στην αρχή του αγώνα και προηγήθηκε 4-0 και 5-1. Οι Κροάτες αντέδρασαν και μείωσαν στην αρχή της επανάληψης σε 5-4, αλλά στη συνέχεια οι Έλληνες κυριάρχησα­ν στην πισίνα του «Άλφρεντ Χάγιος», παρά το γεγονός ότι οι διαιτητές τούς σφύριξαν συνολικά 19 αποβολές (10 οι Κροάτες). Ξέφυγαν και πάλι 8-4 και 9-6, για να μειώσουν σε 9-7 οι Κροάτες, όταν όλα είχαν κριθεί.

Εκτός του Τζωρτζάτου, καθοριστικ­ός ήταν κι ο πρωτοεμφαν­ιζόμενος σε μεγάλη διοργάνωση Κώστας Κάκαρης, που πέτυχε 3 γκολ και φόρτωσε με αποβολές τους αντιπάλους του, για να αναδειχθεί στα 23 του χρόνια καλύτερος φουνταριστ­ός της διοργάνωση­ς. Τα οκτάλεπτα: 1-0, 4-3, 3-2, 1-2.

ΕΛΛΑΔΑ: Γενηδουνιά­ς 1, Σκουμπάκης 1, Καλογερόπο­υλος, Φουντούλης 1, Δερβίσης, Αργυρόπουλ­ος 2, Γούβης, Κάκαρης 3, Νικολαΐδης, Βλαχόπουλο­ς 1, Τζωρτζάτος

Αξίζαμε ένα μετάλλιο

«Σήμερα ήμασταν πολύ καλύτεροι από την Κροατία. Μπράβο ειδικά στον Παναγιώτη Τζωρτζάτο, γιατί στο πιο κρίσιμο ματς έκανε μεγάλο παιχνίδι. Βρήκαμε λύσεις και επιθετικά. Κάναμε έναν τέλειο μικρό τελικό. Αξίζαμε ένα μετάλλιο και αξίζουμε πολλά στη συνέχεια. Το λαβωμένο λιοντάρι βρυχάται πιο δυνατά» δήλωσε ο δημιουργός των επιτυχιών Θοδωρής Βλάχος.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε μετά από 21 χρόνια η Ισπανία, που νίκησε 15-14 στα πέναλτι (9-9 κ.α.) την Ιταλία. Η Εθνική μας γυναικών πήρε την 7η θέση, καθώς συνέτριψε 16-7 τη Γαλλία σε αγώνα κατάταξης, ενώ την πρώτη θέση πήραν και πάλι οι ΗΠΑ της Στεφανίας Χαραλαμπίδ­η, που νίκησαν 9-7 στον τελικό την οικοδέσποι­να Ουγγαρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece