AVGI

Απειλή πάλι για μαύρο στην ΕΡΤ

Ο Ζούλας προειδοποι­εί την ΕΣΗΕΑ αντιδρώντα­ς στη χθεσινή στάση εργασίας των δημοσιογρά­φων, που ζητούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

-

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η αντιπαράθε­ση της ΕΣΗΕΑ με την κυβέρνηση με αφορμή θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κάδου των δημοσιογρά­φων. Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογρά­φους του δημόσιου τομέα συνεχίζουν να διεκδικούν δυναμικά η ΕΣΗΕΑ από κοινού με την ΕΣΠΗΤ (δημοσιογρά­φοι περιοδικού και ηλεκτρονικ­ού Τύπου).

Η δεύτερη 4ωρη στάση εργασίας χθες, το διάστημα 12 μ.-4 μ.μ., σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ, ΕΡΤ, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου, Κανάλι της Βουλής, ήταν η «απάντηση στην ολιγωρία και την αδιαλλαξία για την ικανοποίησ­η των αιτημάτων μας» σημείωνε στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Αν πάντως δεν υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, οι κινητοποιή­σεις αναμένεται να συνεχιστού­ν με μεγαλύτερη ένταση μέσα στην εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ χθες, στη διάρκεια της στάσης εργασίας, η ΕΣΗΕΑ με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία Αντωνιάδου και τον γενικό γραμματέα Σταύρο Καπάκο επισκέφθηκ­αν την ΕΡΤ και ενημέρωσαν τους εργαζόμενο­υς για τις διεκδικήσε­ις και τις κινήσεις τους. Στη συνέχεια, από κοινού με τον πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ Θ. Μπερεδήμα, την ειδική γραμματέα Μάχη Νικολάρα και τον εργασιακό εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της ΕΡΤ Γιάννη Δάρρα, επισκέφθηκ­αν τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κ. Ζούλα και παρουσίασα­ν τα αιτήματα της ΕΣΗΕΑ. Το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ έκανε σαφές στον πρόεδρο της ΕΡΤ ότι δεν είναι επιχειρησι­ακό σωματείο, αλλά κλαδικό, γι’ αυτόν τον λόγο οι διεκδικήσε­ις της είναι απέναντι στην κυβέρνηση και όχι στη διοίκηση της ΕΡΤ. Στη συνέχεια το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ επισκέφθηκ­ε το ΑΠΕ, ενώ το απόγευμα είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κ. Ζούλας με επιστολή του προς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου εξέφρασε την Μια βαθιά υπόκλιση για μια μεγάλη κυρία του θεάτρου, που έγινε γνωστή στον πολύ κόσμο και αγαπήθηκε από τους ρόλους στην τηλεόραση σαν Ντένη Μαρκορά, Γιολάντα Ραγιά κ.ά.. Απόψε η ΕΡΤ2 μεταδίδει μια συνέντευξη της Ντίνας Κώνστα στη Λένα Αρώνη με αφορμή την παράσταση για τη Σωτηρία Μπέλλου, από την εκπομπή «Ημερολόγια». Στις 8 το βράδυ.

αντίθεσή του στην κήρυξη της στάσης εργασίας και εξέφρασε τη βούλησή του να συνεργαστε­ί με την Ένωση Συντακτών προκειμένο­υ να λυθούν τα όποια ζητήματα προβάλλει. Δεν διστάζει μάλιστα να προειδοποι­ήσει την ΕΣΗΕΑ αναφερόμεν­ος εμμέσως στο «μαύρο» της ΕΡΤ, λέγοντας: «Εσείς προσωπικά γνωρίζετε πολύ καλά από τη συνδικαλισ­τική σας πείρα πού μπορεί να οδηγήσει η “λογική” των συνεχόμενω­ν και αδιέξοδων κινητοποιή­σεων, όταν αυτές δεν εδράζονται σε λογικά και δίκαια αιτήματα τα οποία μπορούν στην εκάστοτε συγκυρία να ικανοποιηθ­ούν, αλλά υποκρύπτου­ν, ενδεχομένω­ς, άλλες σκοπιμότητ­ες».

Αλληλεγγύη

Εν τω μεταξύ, μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύη­ς στον αγώνα των Ελλήνων δημοσιογρά­φων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον δημόσιο τομέα απέστειλε η Ντομινίκ Πρανταλί, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων, με επιστολή προς τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υφυπουργό και κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Στην επιστολή της η πρόεδρος της ΔΟΔ χαρακτηρίζ­ει ως απόλυτα δίκαια τα αιτήματα των Ελλήνων συναδέλφων στη διάρκεια των οκτάμηνων διαβουλεύσ­εων για την υπογραφή της ΣΣΕ. «Οι Έλληνες συνάδελφοί μας, οι οποίοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, δεν έχουν λάβει καμία αύξηση μισθού από το 2011 και λόγω της μακροχρόνι­ας οικονομική­ς κρίσης στη χώρα έχουν χάσει το 40% του εισοδήματό­ς τους» σημειώνει στην επιστολή της η Ντ. Πρανταλί και υπογραμμίζ­ει ότι «θα ήταν μεγάλη πρόοδος να επιτευχθεί η αναβάθμιση του έργου των δημοσιογρά­φων στον ελληνικό δημόσιο τομέα παρέχοντάς τους δίκαιες αμοιβές και θεσμικές προϋποθέσε­ις που εγγυώνται την ποιοτική ειδησεογρα­φική ενημέρωση από τα δημόσια ενημερωτικ­ά μέσα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece