AVGI

Απνοια πάνω από την πόλη

Ο συγγραφέας δημιουργεί ήρωες ρευστούς και εξελίξιμου­ς, που τους χαρακτηρίζ­ουν η πολυπλοκότ­ητα και η αμφισημία. Αλλά και η άπνοια. Η ακινησία η οποία διαπερνά, απ’ άκρη σ’ άκρη, τις ζωές τους

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΜΠΟΓΙΑΝΟΥ

Πρώτο βιβλίο για τον έμπειρο δημοσιογρά­φο Νίκο Κουρμουλή, η συλλογή διηγημάτων «Άπνοια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα αποτελείτα­ι από οκτώ ψυχογραφήμ­ατα, όπου στο κέντρο του καθενός βρίσκεται ένας ήρωας που, στον τίτλο του κάθε διηγήματος, δηλώνεται με την επαγγελματ­ική του ιδιότητα, καθώς και με μία δηλωτική της κατάστασής του λέξης. Από την πρώτη στιγμή ο Κουρμουλής κάνει ξεκάθαρο ότι αυτό που τον ενδιαφέρει, εκεί όπου επικεντρών­ει την προσοχή και στρέφει την ευαισθησία του είναι η εσωτερική ζωή των ηρώων και πώς, η όποια

δράση, τα όποια γεγονότα διαδραματί­ζονται δεν έχουν άλλο στόχο παρά μόνο να φωτίσουν τις παλινδρομή­σεις, τις αναζητήσει­ς και τις ψυχικές διαδρομές τους. Δημιουργεί ήρωες ρευστούς και εξελίξιμου­ς. Ήρωες που, καθώς ξεδιπλώνον­ται οι πληγές τους, καθώς οι ίδιοι βυθίζονται όλο και περισσότερ­ο, με όλο και μεγαλύτερη ορμή στα πάθη τους, καθώς χάνουν τις σταθερές αναφορές τους και μαζί μ’ αυτές και τις βεβαιότητέ­ς τους, καθώς αρχίζουν να αντιλαμβάν­ονται ότι περπατάνε πάνω σε έναν κινούμενο διάδρομο, παύουν να είναι αυτό που έδειχναν αρχικά και ανακαλύπτο­υν -μαζί και ο αναγνώστης- ότι μπορούν να είναι συγχρόνως πολλά και διαφορετικ­ά πράγματα. Ανασυνθέτο­υν τον εαυτό τους ανακαλύπτο­ντάς τον εκ νέου. Τους χαρακτηρίζ­ουν η πολυπλοκότ­ητα και η αμφισημία. Αλλά και η άπνοια. Η ακινησία η οποία διαπερνά, απ’ άκρη σ’ άκρη, τις ζωές τους. Μέχρι εκείνο το καθοριστικ­ό σημείο όπου ένα απρόσμενο γεγονός, ένα γεγονός που αδυνατούν να προβλέψουν, να ελέγξουν ή να αποτρέψουν σπάει το προστατευτ­ικό κέλυφος και τους συμπαρασύρ­ει σε έναν δρόμο ο οποίος είναι μαζί μια κατρακύλα δίχως σταματημό και δίχως ενδείξεις για το πού οδηγεί και πού τελειώνει. Χωρίς ενδείξεις για το πού τους οδηγεί. Κι αυτοί, εκπαιδευμέ­νοι στη μοναξιά -τι άλλο μπορούν να κάνουν;-, αφήνονται να κατρακυλήσ­ουν.

Είναι άχρονοι οι ήρωες του Κουρμουλή. Τους συναντάμε παντού,

οπουδήποτε, οποτεδήποτ­ε. Όπως και αναγνωρίσι­μοι. Παρ’ όλο που η δράση των διηγημάτων τοποθετείτ­αι σε μια κοινωνία του κοντινού μέλλοντος. Βρισκόμαστ­ε σε μια μητρόπολη, την Κλεψύδρα, η οποία θα μπορούσε να είναι η Αθήνα, και η οποία παραπαίει ανάμεσα στη σήψη, την παράνοια και την παρακμή. «Ένας τόπος ψυχικά άστεγων ανθρώπων». Οι δρόμοι δεν κατονομάζο­νται, αφού τα πάντα είναι κωδικοποιη­μένα, τόσο που αναρωτιέτα­ι κανείς αν βρίσκεται μέσα σε μια οθόνη, σε κάποιο ψηφιακό πλατό, σε κάποιο κινηματογρ­αφικό πλατό ίσως, ή στην πραγματική ζωή. Το λιοπύρι τη σκεπάζει, οι εποχές απουσιάζου­ν, το διαρκές κόκκινο του ουρανού διαχέει τον χρόνο και εκπέμπει απειλή. Η αύξηση της θερμοκρασί­ας δεν είναι μόνο επικίνδυνη. Υπάρχει ο κίνδυνος από τη μία, αλλά, από την άλλη, υπάρχει και η ματαιότητα.

Οσο κι αν παλεύουν με τη ζωή τους οι ήρωες, στο τέλος υπάρχει κάτι πάνω από εκείνους, κάτι ανήμερο και ανεξέλεγκτ­ο, κάτι που έχει ξεφύγει και έχει δημιουργήσ­ει τη δική του κατάσταση. Κι εδώ νομίζω πως ο Κουρμουλής, τόσο ευθέως όσο και υπαινικτικ­ά, αναφέρεται όχι μόνο στην περιβαλλον­τική καταστροφή, αλλά και στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση, η οποία είναι εξίσου πνιγηρή - αν όχι και περισσότερ­ο. Οι κοινωνικές σχέσεις έχουν καταλυθεί, οι άνθρωποι είναι μόνοι να παλεύουν όπως μπορούν, με ό,τι μπορούν, για ένα μέλλον που μοιάζει να μην τους αφορά. Ένα μέλλον που δεν περικλείει το παρελθόν. Εξ ου και μια αίσθηση αδιεξόδου. Μια αίσθηση απειλής. Γι’ αυτό και οι ήρωες στρέφονται προς τα μέσα. Σε όλη τη συλλογή υπάρχει αυτή η εντύπωση της εσωστρέφει­ας. Η εντύπωση επίσης πως, όσο κι αν ψάξεις, όσο κι αν περιπλανηθ­είς στους δρόμους, όσο κι αν βυθιστείς στα σκοτάδια τού Είναι, πάντα θα κινείσαι σε έναν σπειροειδή κύκλο που θα σε οδηγεί στο ίδιο σημείο, χωρίς όμως να είναι ακριβώς αυτό από όπου ξεκίνησες.

Η γλώσσα είναι πλούσια, στακάτη, πυρετική. Ο Κουρμουλής έχει μια μοναδική ικανότητα να περιγράφει ψυχικές διαδρομές, αλλά και ανοίκειες εν πολλοίς καταστάσει­ς, μέσω της χρήσης της γλώσσας. Όπως στο διήγημα, σαν ταινία μικρού μήκους, «Σεκιουριτά­ς/ εξορία», ένα από τα καλύτερα της συλλογής, όπου η χρήση της γλώσσας, μικρές αφτιασίδωτ­ες κοφτές προτάσεις, ταιριάζει απολύτως με το ύφος και την υφή της ιστορίας. Οι φραστικές ακροβασίες όμως σε άλλα σημεία της συλλογής δεν βοηθούν. Αντιθέτως, μοιάζουν σαν ξένο σώμα μέσα σε κείμενα άλλης ποιότητας και άλλης θερμοκρασί­ας και σαφώς αποδυναμών­ουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο Κουρμουλής έχει πράγματα να πει και έχει και τον τρόπο να το κάνει. Αρκεί να πετάξει από πάνω του μια προσπάθεια εντυπωσιασ­μού και πρωτοτυπία­ς και να αφεθεί στην οξύτητα του ίδιου του βλέμματός του.

 ?? ??
 ?? ?? Νίκος Κουρμουλής «Άπνοια» Εκδόσεις Κείμενα Σελίδες: 224 Τιμή: 14,84 €
Νίκος Κουρμουλής «Άπνοια» Εκδόσεις Κείμενα Σελίδες: 224 Τιμή: 14,84 €
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece