AVGI

Εξαγωγή της γραμμής αφανισμού του σκανδάλου των υποκλοπών

Ο Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες του στο σκέλος των παράνομων παρακολουθ­ήσεων ενώ το πρακτορείο κάνει λόγο για κατασκοπευ­τικό σκάνδαλο τύπου Τζέιμς Μποντ

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Σε απεγνωσμέν­η προσπάθεια αφανισμού του σκανδάλου των υποκλοπών και των προσωπικών του ευθυνών από τη διεθνή ατζέντα επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ν. Υόρκη. Ισχυρίστηκ­ε στο Bloomberg άλλωστε ότι «στο τέλος της ημέρας υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν περισσότερ­ο τους πολίτες», σε αντιπαραβο­λή με τα εκτενή ρεπορτάζ των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για το ζήτημα των παρακολουθ­ήσεων. Ο πρωθυπουργ­ός επανέλαβε ότι επρόκειτο περί «λάθους» και σημείωσε ότι έγιναν αλλαγές σε πρόσωπα, φωτογραφίζ­οντας τις παραιτήσει­ς - αντικαταστ­άσεις των κ.κ. Δημητριάδη - Κοντολέοντ­ος.

Εστίασε στη συνέχεια στην εξάπλωση των παράνομων λογισμικών των παρακολουθ­ήσεων σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε, αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη ερμηνεύετα­ι ως επιδίωξη να θολώσουν τα νερά της κατάθεσης του επικεφαλής της ΑΔΑΕ που επιβεβαίωσ­ε ότι ΕΥΠ και Predator λειτουργού­σαν από κοινού. Ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε μάλιστα ότι χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση για την απαγόρευση της πώλησης αυτών των παράνομων

λογισμικών. Υπενθυμίζε­ται ότι η κυβέρνηση σε όλες τις κρίσεις που καλείται να αντιμετωπί­σει (υποκλοπές, ακρίβεια, πυρκαγιές, πανδημία) επικαλείτα­ι τη διεθνή τους διάσταση ώστε να αποπροσανα­τολίσει από τις δικές της ευθύνες. Το Bloomberg στο κείμενό του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευ­τικό σκάνδαλο τύπου ταινιών Τζέιμς Μποντ και τονίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρών­ει τα βέλη της αντιπολιτε­υτικής οργής επειδή έχει θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό του την ΕΥΠ.

Ανοιγοκλεί­νει την πόρτα στον Βελόπουλο

Ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριο­ύ του 2023. Επικαλούμε­νος δε

τις δημοσκοπήσ­εις, έθεσε τον στόχο της αυτοδυναμί­ας. Σημειώνετα­ι ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γ. Οικονόμου επιχείρησε να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις από τη φημολογία για φλερτ με τον Κ. Βελόπουλο. Ο Γ. Οικονόμου υπογράμμισ­ε -με σαφή και κατηγορημα­τικό τρόπο, όπως είπε- ότι η Ν.Δ. δεν εξετάζει καθόλου την προοπτική σύμπλευσης με την Ελληνική Λύση. «Για να συνεργαστε­ίς με κάποιον, πρέπει να έχεις έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστ­ή σε θέματα αρχών, αξιών και προγραμματ­ικά. Τέτοιος κοινός παρονομαστ­ής με τον κ. Βελόπουλο δεν υπάρχει» συμπλήρωσε χαρακτηρισ­τικά και επανέλαβε ότι «δεν μπορεί να κοιτάζει ο ένας στη Δύση κι ο άλλος στην Ανατολή».

Ως γνωστόν η πτέρυγα ΛΑΟΣ της Ν.Δ. δεν κρύβει την επιθυμία για επαναπροσέ­γγιση με τον παλιό συνοδοιπόρ­ο στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρ­η. Πρόσφατες δε δηλώσεις του Μ. Βορίδη αλλά και η επίσκεψη του Άδ. Γεωργιάδη στο γραφείο του Κ. Βελοπουλου στη Βουλή τροφοδότησ­αν τη σχετική φημολογία. Ταυτόχρονα, ο Γ. Οικονόμου αναφερόταν στις «κεφαλαιώδε­ις διαφορές» των δύο κομμάτων, χωρίς ωστόσο να κλείνει ερμητικά την πόρτα της συνεργασία­ς. Εντούτοις, η χθεσινή τοποθέτησή του, σύμφωνα με γαλάζιους αξιωματούχ­ους, οφείλεται στη συνειδητοπ­οίηση ότι οι ερωτοτροπί­ες με τον Κ. Βελόπουλο θα τορπιλίσου­ν

τον στόχο της ανάκτησης των κεντρογενώ­ν ψηφοφόρων. Στον πρωθυπουργ­ικό πυρήνα κυριάρχησε δε ο προβληματι­σμός ότι η σχετική συζήτηση επιβεβαιών­ει την άποψη πως η Ν.Δ. είναι απομονωμέν­η από το δημοκρατικ­ό-πολιτικό τόξο. Επιπλέον, πρωθυπουργ­ικοί συνεργάτες εκτιμούσαν ότι τα γαλάζια σήματα προς τη μεριά του Κ. Βελόπουλου «νομιμοποιο­ύν» και την ψήφο των απογοητευμ­ένων ψηφοφόρων της Ν.Δ. στην Ελληνική Λύση.

Σήμερα η ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Οι προβολείς εστιάζουν απόψε στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γ.Γ. του ΟΗΕ. O πρωθυπουργ­ός προϊδέασε (Bloomberg) για ηχηρή απάντηση στον Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζ­οντας εξωφρενική την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητ­ας στο ζήτημα της μετανάστευ­σης. Αίσθηση προκάλεσε πάντως η αποστροφή του ότι «δεν χρειαζόμασ­τε άλλη πηγή γεωπολιτικ­ής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμ­ε να υποστηρίξο­υμε την Ουκρανία». Υπενθυμίζε­ται πως όταν η Ντόρα Μπακογιάνν­η είχε υποστηρίξε­ι ότι η χώρα μας έχει συγκεκριμέ­νη απειλή εξ ανατολών, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα είχε απαντήσει ότι «η Ρωσία δεν έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece