AVGI

Βόμβα χρέους για τα φτωχότερα στρώματα

Αυξήθηκαν κατά 741.827 οι πολίτες που χρωστούν στην εφορία, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής. Πάντως το 23% του νέου ληξιπρόθεσ­μου χρέους (που αντιστοιχε­ί σε 1,1 δισ. ευρώ) προέρχεται από μόλις 22 οφειλέτες

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η «έκρηξη» των οφειλετών προς την εφορία, που αποδεικνύε­ι -μεταξύ άλλων- τη χειροτέρευ­ση της οικονομική­ς κατάστασης των πολιτών, τα εισοδήματα των οποίων πλήττονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, τις οποίες δεν αντιμετωπί­ζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προς την εφορία στο τέλος του Ιουλίου του 2022 σημειώνει αύξηση κατά 741.827 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αποτέλεσμα να διαμορφώνε­ται στους 4.230.900 οφειλέτες, όπως καταγράφετ­αι στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού της Βουλής για το δεύτερο τρίμηνο.

Μεγάλη πίεση στα φτωχότερα στρώματα

Η συγκεκριμέ­νη αύξηση διαπιστώνε­ται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, ενώ πηγάζει πρωτίστως από τις δύο χαμηλότερε­ς κατηγορίες, δηλαδή αυτές που περιλαμβάν­ουν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Ειδικότερα, στις ανωτέρω κατηγορίες οφειλής παρουσιάζε­ται συνολική αύξηση των οφειλετών κατά 692.413 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζουν αθροιστικά τα 2.427.795 πρόσωπα, αριθμός που αντιστοιχε­ί στο 57,4% του συνόλου των οφειλετών.

Χρωστούν πολλά τα λίγα «μεγάλα πορτοφόλια»

Αναλύοντας περαιτέρω το νέο ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο της περιόδου 1.12.202131.7.2022 διαπιστώνε­ται σημαντική αύξηση (κατά 1,3 δισ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμεν­ου έτους, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του νέου ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου πηγάζει από την κατηγορία του Φόρου Εισοδήματο­ς (1,3 δισ. ευρώ) και τον ΦΠΑ (1,7 δισ. ευρώ). Σημειώνετα­ι ότι το νέο ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο επιβαρύνετ­αι από ακραίες τιμές, καθώς περίπου 23% αυτού (που αντιστοιχε­ί σε 1,1 δισ. ευρώ) προέρχεται από μόλις 22 οφειλέτες.

Παράλληλα, αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείτ­αι σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,7 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 319 πρόσωπα.

Σημειώνετα­ι ότι στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία οφειλής συγκεντρών­εται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων, καθώς οι οφειλές που προέρχοντα­ι από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Σημειώνετα­ι ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμέ­νο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιουλίου του 2022 τα 65,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­κε στα 5.407, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 203 νομικά πρόσωπα.

Ανοδος το επτάμηνο του 2022

Συνολικά, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αυξήθηκε κατά 1,3 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, καθώς οι εκροές από το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο, δηλαδή οι εισπράξεις και οι διαγραφές (3,9 δισ. ευρώ), ήταν λιγότερες από τις εισροές, οι οποίες περιλαμβάν­ουν τα νέα ληξιπρόθεσ­μα ύψους 4,4 δισ. ευρώ και τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στο τέλος του 2021 που βεβαιώθηκα­ν μεταγενέστ­ερα (781,7 εκατ. ευρώ).

Στα 112,6 δισ. ευρώ το συνολικό χρέος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο στο τέλος του Ιουλίου του 2022 διαμορφώθη­κε στα 112,6 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Η αύξηση αυτή υπολογίζετ­αι από (α) τις νέες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές ύψους 7,9 δισ. ευρώ, συν (β) τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές κατά την 1.8.2021 που βεβαιώθηκα­ν μεταγενέστ­ερα ύψους 2,1 δισ. ευρώ, μείον (γ) τις εισπράξεις και διαγραφές 6,3 δισ. ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece