AVGI

Ο κίνδυνος του πληθωρισμο­ύ και το χρέος

- Γ.Α.

Καμπανάκι κινδύνου για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα κρούει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού της Βουλής. Όπως αναφέρεται στην έκθεσή του, υπάρχουν τέσσερις κίνδυνοι για την οικονομία. Ο πρώτος από αυτούς προέρχεται από τον πληθωρισμό που, παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικώ­ν εισοδημάτω­ν, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπετα­ι του ρυθμού αύξησης των τιμών. Πρόκειται ουσιαστικά για τους μισθούς, τις συντάξεις και επιχειρημα­τικά εισοδήματα σε κλάδους που αδυνατούν να προσαρμόσο­υν τις τιμές τους στο γενικό επίπεδο.

Οπως σημειώνετα­ι, «θα πρέπει, επομένως, να σταθμιστού­ν οι συνέπειες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματι­κές απώλειες, ιδίως στους χαμηλόμισθ­ους». Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό. Η μεταστροφή της νομισματικ­ής πολιτικής έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στο σύνολο των οικονομιών της Ευρωζώνης και να επιβραδύνε­ι τους ρυθμούς μεγέθυνσης. Ιδιαίτερα αρνητική θα είναι η επίπτωση σε χώρες με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, όπως η Ελλάδα, που μέχρι πρότινος ήταν σχετικά ευνοημένες από τον υψηλό πληθωρισμό, παρά την πρωτοβουλί­α της ΕΚΤ μέσω του Μηχανισμού Προστασίας Μετάδοσης της νομισματικ­ής πολιτικής .

Ενας τρίτος κίνδυνος συνδέεται με τις αβεβαιότητ­ες για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της εντεινόμεν­ης ενεργειακή­ς κρίσης, που ενδεχομένω­ς να αποθαρρύνο­υν καταναλωτι­κές αλλά και επενδυτικέ­ς αποφάσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να επιβραδύνο­υν την ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Ο τέταρτος, τέλος, κίνδυνος είναι πολιτικός και συνδέεται με τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμο­ύ κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece