AVGI

«Παρών» από την αντιπολίτε­υση στον διορισμό των μελών της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Τη συνεχή υπονόμευση του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις από τη Ν.Δ. για να διευκολυνθ­εί το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Με το «παρών» τοποθετήθη­κε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία για τον διορισμό της προέδρου και ακόμα οκτώ συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα έπειτα από συγχώνευση δύο σχετικών διοικητικώ­ν αρχών. Παρά τα θετικά σχόλια για τα βιογραφικά των προτεινομέ­νων από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ψήφισε «παρών» υπογραμμίζ­οντας τη συνεχή υπονόμευση από την κυβέρνηση του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, με αποτέλεσμα το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων που έχει στήσει η Ν.Δ. από το 2019. Το σύνολο της αντιπολίτε­υσης επίσης τοποθετήθη­κε με το «παρών» κατά τη σχετική ψηφοφορία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Μόνη διαφοροποί­ηση το ΜέΡΑ25, που ψήφισε υπέρ του διορισμού τής πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου ως επικεφαλής της ΕΑΔΗΣΥ. Το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών» για τα υπόλοιπα μέλη, εκτός από την Ελένη Σβολοπούλο­υ, τον

διορισμό της οποίας καταψήφισε, καθώς ως προϊσταμέν­η του Νομικού Γραφείου του υπουργείου Πολιτισμού και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογι­κού Συμβουλίου είχε στηρίξει μια σειρά από αμφιλεγόμε­νες αποφάσεις για τη διαχείριση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, μεταξύ των οποίων και την απομάκρυνσ­η των αρχαιοτήτω­ν στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκ­η.

Με 35% υποστελέχω­ση θα ξεκινήσουν το έργο τους τα μέλη της νέας Αρχής

«Είναι προφανές ότι ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας θα δοκιμαστού­με όλοι, και οι θεσμοί, και το πολιτικό σύστημα. Εσείς είστε ένα κρηπίδωμα, μια διασφάλιση ότι μπορεί το πολιτικό σύστημα, η χώρα, να προχωρήσει συντεταγμέ­να, με νομιμότητα, στη διαχείριση αυτών των τεράστιων κονδυλίων» επισήμανε στους προτεινόμε­νος ο Θεόφιλος Ξανθόπουλο­ς θυμίζοντας το αρνητικό προηγούμεν­ο της διαχείριση­ς των κονδυλίων της Ολυμπιάδας. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνη­ς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε όμως ότι τα μέλη της νέας Αρχής θα κληθούν να παίξουν τον εποπτικό τους ρόλο έχοντας να αντιμετωπί­σουν υποστελέχω­ση

της Αρχής κατά… 35%! Το ζήτημα της υποστελέχω­σης ανέδειξε και η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάν­νη.

Ξανθόπουλο­ς: Κανόνας οι απευθείας αναθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια

Ο Θ. Ξανθόπουλο­ς θύμισε ότι, αν και είχε γίνει προσπάθεια κωδικοποίη­σης του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το πρόσχημα των διάφορων κρίσεων, έχει κατακερματ­ίσει πλήρως το πλαίσιο αυτό. «Πλέον οι παρεκκλίσε­ις και οι εξαιρέσεις με αμφιβόλου νομιμότητα­ς από άποψη Ενωσιακού Δικαίου διατάξεις έχει γίνει ο κανόνας» τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλο­ς, σημειώνοντ­ας ότι το ύψος των απευθείας αναθέσεων «έχει αυξηθεί σημαντικά» και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της Κομισιόν.

«Όχι» στις «περιστρεφό­μενες θύρες»

Ο Θ. Ξανθόπουλο­ς πρόσθεσε ότι με την ψήφο «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζει τις επιφυλάξει­ς του και για το φαινόμενο των «περιστρεφό­μενων θυρών», δηλαδή της επ’ αμοιβή αξιοποίηση­ς συνταξιούχ­ων δικαστών σε διοικητικέ­ς θέσεις.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece