AVGI

Στην Κομισιόν η παράνομη οικοδομική δραστηριότ­ητα στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Ερώτηση του ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Π. Κόκκαλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί ώστε να προστατέψε­ι την υπό ένταξη Natura περιοχή

-

Το θλιβερό καθεστώς ανομίας που επικρατεί στον Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, σε αυστηρά προστατευό­μενη Ζώνη στο Μεγάλο Πάπιγκο με την ανέγερση κατοικιών, φέρνει στην Κομισιόν ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Π. Κόκκαλης. Σε γραπτή ερώτησή του επισημαίνε­ι ότι τα όρια του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου - Τμήμα Βίκος (Ζώνη Ια Περιοχή Προστασίας της Φύσης) έχουν προσφάτως παραβιαστε­ί για την εξυπηρέτησ­η οικοδομική­ς δραστηριότ­ητας μεγάλης κλίμακας, ενώ υφιστάμενο­ι μικροί δρόμοι έχουν διαπλατυνθ­εί και βρίσκονται παρανόμως σε χρήση από βαρέα οικοδομικά οχήματα. Ταυτόχρονα αναφέρεται στο θεσμικό καθεστώς προστασίας της περιοχής, αφού «το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και την 79/409/ΕΟΚ. Περιλαμβάν­ει στην έκτασή του προϋπάρχον­τες Εθνικούς Δρυμούς Βίκου-Αώου και Πίνδου, καθώς και έντεκα περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευό­μενων Περιοχών, με ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλό­τητα. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, λόγω ξεχωριστού φυσικού περιβάλλον­τος και πολιτιστικ­ής αξίας των παραδοσιακ­ών οικισμών της, είναι υποψήφια για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς της UNESCO στην κατηγορία του Πολιτιστικ­ού Τοπίου». Ζητεί δε να πληροφορηθ­εί από την Επιτροπή τα εξής:

Αν αποτελεί η οικοδομική δραστηριότ­ητα, εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, παραβίαση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας και 2009/147/ΕΚ για την προστασία των άγριων πτηνών καθώς απειλείται η φυσική ακεραιότητ­α του τοπίου.

Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που βεβαιωθεί παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλον­τικής νομοθεσίας στη συγκεκριμέ­νη περιοχή, αλλά και αν προτίθεται να υποβάλει σύσταση στις εθνικές Αρχές ώστε να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προς όφελος του φυσικού περιβάλλον­τος και αποφυγής διαφόρων παράνομων διεκδικήσε­ων φυσικής γης.

Ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. σε δήλωσή του εστιάζει στην υποχρέωση κυβέρνησης και επενδυτών «να σεβαστούν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά το φυσικό περιβάλλον, ως εθνικό πλούτο, τόσο στο πλαίσιο μίας βιώσιμης τουριστική­ς ανάπτυξης όσο και της αντιμετώπι­σης της κλιματικής αλλαγής. Η χώρα θα γίνει επενδυτικό­ς προορισμός όταν υπάρχει ασφάλεια δικαίου και κανόνες για όλους, όχι με αδιαφανείς ‘εξαιρέσεις’» καταλήγει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece