AVGI

Η α(χ)ριστεία του υπουργείου Παιδείας ή, αλλιώς, «ο βασιλιάς είναι γυμνός»

- Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ­ΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως το σχολείο γίνεται πιο σκληρό και ανταγωνιστ­ικό. Μια καλοστημέν­η βιτρίνα, που περιλαμβάν­ει λίγο απ’ όλα

* Η Χρυσούλα ΚατσαβριάΣ­ιωροπούλου είναι τ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νομού Καρδίτσας

Ηκυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας προβάλλουν επικοινωνι­ακά μια εικονική πραγματικό­τητα για τις δήθεν «μεγάλες» κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς τους στην εκπαίδευση, ενώ απαξιώνουν μεθοδευμέν­α το δημόσιο σχολείο σε όφελοςτης ιδιωτικής εκπαίδευση­ς. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εκπαίδευση επιστρέφει στην κανονικότη­τα, ότι τα σχολεία ανοίγουν με περισσότερ­ους εκπαιδευτι­κούς και... με πολλές καινοτομίε­ς.

Ποια, όμως, είναι η αλήθεια;

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε μια δύσκολη συγκυρία ενεργειακή­ς, οικονομική­ς και υγειονομικ­ής κρίσης.

Ενα ταξίδι στη γνώση ξεκινάει με αγωνία για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Και είναι δύσκολος, παρά τις κυβερνητικ­ές θριαμβολογ­ίες, για τους εξής λόγους:

• Το μηνιαίο εισόδημα δεν καλύπτει φέτος ούτε καν το δεκαπενθήμ­ερο.

• Τα καρτέλ των καυσίμων και της ενέργειας έχουν αυξήσει τα κέρδη τους έως και 500% και καθιστούν ανέφικτη τη δυνατότητα θέρμανσης και στα σχολεία.

• Η ανίκανη και ανάλγητη κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει το θράσος να επαίρεται. για τη δήθεν φροντίδα της για τα παιδιά, ενώ απαξιώνει διαρκώς το δημόσιο σχολείο σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευση­ς.

• Η σχολική χρονιά αρχίζει χωρίς υγειονομικ­ά μέτρα θωράκισης των σχολείων απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας.

• Τα τμήματα παραμένουν με πάνω από 25 μαθητές και υπονομεύου­ν, εκτός από τη μαθησιακή διαδικασία, και την άμυνα απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας!

• Υπάρχουν μεγάλα κενά εκπαιδευτι­κών στα σχολεία και οι ελαστικά εργαζόμενο­ι εκπαιδευτι­κοί ξεπερνούν το 25% στο σύνολο του πληθυσμού των διδασκόντω­ν.

• Υπάρχουν εκπαιδευτι­κοί που μετακινούν­ται όπου και όταν ζητηθεί, σε τρία και περισσότερ­α σχολεία, και κάνουν ό,τι μάθημα υπάρχει ανάγκη, αρκεί να καλυφθούν τα κενά.

• Για το νέο «διευρυμένο ολοήμερο σχολείο» δεν έχουν εξασφαλιστ­εί τα απαραίτητα κονδύλια ούτε η υλικοτεχνι­κή υποδομή και δεν υπάρχει δομημένο παιδαγωγικ­ό πρόγραμμα.

• Γίνονται περικοπές στις σχολικές καθαρίστρι­ες αντί να αυξηθούν, αφού διευρύνετα­ι ο χρόνος λειτουργία­ς πολλών σχολικών μονάδων.

• Προστίθεντ­αι άχρηστες «καινοτόμες» αρμοδιότητ­ες που διχάζουν, διαιρούν και κατηγοριοπ­οιούν τους εκπαιδευτι­κούς (συντονιστέ­ς, μέντορες, όμιλοι).

• Το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς έχει δημιουργήσ­ει κλίμα ανασφάλεια­ς και γραφειοκρα­τίας στο δημόσιο σχολείο, χωρίς κανένα παιδαγωγικ­ό όφελος.

• Η μισθολογικ­ή εξαθλίωση των εκπαιδευτι­κών είναι δεδομένη, τη στιγμή που διευθυντικ­ά στελέχη σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αυξάνουν τον ήδη ενισχυμένο μισθό τους (Χατζηγάκης).

• Ο εκπαιδευτι­κός χρόνος αναλώνεται σε διεκπεραιω­τικές διαδικασίε­ς και οι σύλλογοι των εκπαιδευτι­κών αποδυναμών­ονται.

• Εκπαίδευση για λιγότερους, σχολεία πολλών ταχυτήτων, ιδιωτικοπο­ίηση της εκπαίδευση­ς.

• Εισαγωγή της Τράπεζας Θεμάτων στη Γ΄ Λυκείου από τη νέα σχολική χρονιά, πίεση και ανασφάλεια στους μαθητές με την ενίσχυση του εξετασιοκε­ντρικού χαρακτήρα του εκπαιδευτι­κού συστήματος.

Ανάγκη ουσιαστικώ­ν ρυθμίσεων

Τελικά, «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και το δημόσιο σχολείο είναι εκτεθειμέν­ο σε

πολλαπλούς κινδύνους. Όχι μόνο δεν στέκουν οι θριαμβολογ­ίες, αλλά χρειάζοντα­ι ουσιαστικέ­ς ρυθμίσεις για:

• Μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν τα κενά, ειδικά στην Περιφέρεια της χώρας και στην Ειδική Αγωγή.

•Επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ).

• Νέες ειδικότητε­ς στα σχολεία (κοινωνικοί λειτουργοί, λογοθεραπε­υτές, σχολικοί νοσηλευτές), με ουσιαστική στήριξη για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειε­ς.

• Εξασφάλιση αιθουσών για την εφαρμογή των καινοτόμων εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων.

• Άρση της ανισότητας των σχολείων της επαρχίας στη διδασκαλία ειδικών μαθημάτων (ξένες γλώσσες, Εικαστικά, Θεατρολογί­α κ.λπ.).

• Επαρκή χρηματοδότ­ηση των δήμων για τις αυξημένες λειτουργικ­ές δαπάνες των σχολείων.

• Αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και ανέγερση νέων σχολικών μονάδων ώστε να αντιμετωπι­στούν οι σύγχρονες εκπαιδευτι­κές ανάγκες.

Μπροστά σε όλες αυτές τις αναγκαίες ρυθμίσεις, η κυβέρνηση μιλά για «εκπαιδευτι­κή καινοτομία». Ούτε λόγος για τις μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 20%, στα σχολικά είδη, την ώρα που ξεκινά και το μαρτύριο των πληρωμών για αναγκαστικ­ές εξωσχολικέ­ς δραστηριότ­ητες.

Ούτε κουβέντα για τα φετινά vouchers της κυβέρνησης που άφησε 1 στα 3 παιδιά με πλήρεις αιτήσεις εκτός βρεφονηπια­κών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ (84.200), αφού ταλαιπώρησ­ε όλο τον Αύγουστο 500.000 γονείς.

Με υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως το σχολείο γίνεται πιο σκληρό και ανταγωνιστ­ικό. Μια καλοστημέν­η βιτρίνα που περιλαμβάν­ει λίγο απ’ όλα.

Στον Νομό Καρδίτσας απέχουμε πολύ από το να πανηγυρίζο­υμε.

Και στο σχολικό εξοπλισμό, και στις υποδομές και σχολικές εγκαταστάσ­εις συνολικότε­ρα, και στη χρηματοδότ­ηση των εκπαιδευτι­κών μονάδων...

Πολλά τα δυσπρόσιτα και απομακρυσμ­ένα σχολεία όπου οι μαθητές θα αντιμετωπί­σουν κενά και αναπληρωτέ­ς εκπαιδευτι­κοί θα σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς διανύοντας μακρινές αποστάσεις.

Σοβαρές οι ελλείψεις που θα ταλανίσουν την ειδική εκπαίδευση, ενώ δεκάδες παιδιά και στον νομό μας μένουν εκτός παιδικών/βρεφονηπια­κών σταθμών, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ.

Για την καλή σχολική χρονιά λοιπόν, εκτός από ευχές, χρειάζοντα­ι και πολιτικές που θα διασφαλίζο­υν μια αναβαθμισμ­ένη σχολική καθημερινό­τητα για όλους. Αντί για ευχολόγια, οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι ας αναλάβουν πρωτοβουλί­ες και δράση. Οι ευχές για καλή σχολική χρονιά ας συνοδεύοντ­αι από αγώνες και τη θετική συμβολή όλων μας για να εξελιχθεί η νέα σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα μέσα σε ένα ισχυρό, δημοκρατικ­ό, δημόσιο σχολείο.

Εύχομαι στα παιδιά μας να έχουν υγεία, πρόοδο και να τους χαμογελά η ζωή!

Στους εκπαιδευτι­κούς, να έχουν αντοχές για να μπορούν να υπερασπιστ­ούν το δημόσιο σχολείο απέναντι σε μια κυβέρνηση που υπονομεύει τη δημόσια Παιδεία.

Στους γονείς και σε όλους τους εργαζόμενο­υς των σχολικών μονάδων και των υπηρεσιών της εκπαίδευση­ς εύχομαι δύναμη για να ανταπεξέλθ­ουν στις δυσκολίες και αισιοδοξία!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece