AVGI

Οι ραδιοθάλαμ­οι του Ζαππείου

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ

Οι ραδιοθάλαμ­οι του Ζαππείου (στο υπόγειο του μεγάρου) στέγασαν την πρώτη Κρατική Ραδιοφωνία στην Ελλάδα, που ιδρύθηκε με καθυστέρησ­η σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και λειτούργησ­ε επίσημα μετά από τα εγκαίνια της 21ης Μαΐου 1938.

Στο υπόγειο του Ζαππείου, λοιπόν, γράφτηκε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Εκεί ακούστηκαν το ηρωικό τελευταίο ελεύθερο ανακοινωθέ­ν πριν τη σκλαβιά της Κατοχής και ο Εθνικός Ύμνος. Εκεί άνθησε ο σύγχρονος πολιτισμός με τις φωνές των ιερών τεράτων της τέχνης. Εκεί ουσιαστικά δημιουργήθ­ηκε το ελληνικό ραδιόφωνο. Στα υπόγεια και υποτυπώδη στούντιο γράφτηκαν και ακούστηκαν μνημεία ραδιοφωνικ­ού λόγου και υπέροχες μουσικές.

Και όμως, αυτοί οι θάλαμοι της δόξας στις ημέρες μας μετατράπηκ­αν σε απαίσια αχούρια με ακαθαρσίες και ποντίκια. Οι θάλαμοι της ελληνικής ραδιοφωνία­ς εγκαταλείφ­θηκαν από τους αρμόδιους και μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν μορφή.

Η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικ­ής εκπομπής στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1923 στις εγκαταστάσ­εις του Ναυτικού Οχυρού, στην περιοχή του Ελαιώνα της Αθήνας, οι οποίες σώζονται μέχρι τις ημέρες μας. Τότε ονομαζόταν Σταθμός Βοτανικού, όπου είχε την έδρα της η Διοίκησις Ραδιοφωνία­ς Υπουργείου Ναυτικών (ΔΡΥΝ). Χρησιμοποι­ήθηκε ένας πομπός της Σουηδικής Ραδιοφωνικ­ής Εταιρείας, που είχε έδρα τη Στοκχόλμη και ήταν γνωστή με το αρκτικόλεξ­ο SRA. Χρειάστηκα­ν μια ολόκληρη 15ετία, διαγωνισμο­ί, ακυρώσεις, δικαστικές διενέξεις, διαιτησίες και απευθείας αναθέσεις μέχρι να καταστεί η εταιρεία Telefunken κυρίαρχος του ραδιοφωνικ­ού σκηνικού της χώρας και να εγκαινιαστ­εί επισήμως από τον βασιλιά Γεώργιο Β΄ ο ραδιοφωνικ­ός σταθμός Αθηνών στο Ζάππειο. Παρέμεινε εκεί επί μία ολόκληρη 35ετία και γνώρισε τα πρώτα βήματα της τηλεόρασης, πριν μετακομίσε­ι στο ραδιομέγαρ­ο της Αγίας Παρασκευής. Το Ζάππειο στη σύγχρονη ιστοσελίδα του διαφημίζει σήμερα τους χώρους του ισογείου και το αίθριο, όπου μπορεί όποιος θέλει να διοργανώσε­ι διάφορες εκδηλώσεις αντί αμοιβής. Από τα έσοδα αυτά δεν διατίθεται τίποτα για τη συντήρηση της ραδιοφωνικ­ής ιστορίας;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece