AVGI

Οι μανιακοί πράκτορες τραγουδάνε ακόμη

Απολαυστικ­ό αφήγημα του Τζέιμς Γκρέιντι για την οδύσσεια μερικών ξοφλημένων της CIA προς ανακάλυψη της αλήθειας

- Του ΑΝΤΩΝΗ Ν. ΦΡΑΓΚΟΥ

Τον Τζέιμς Γκρέιντι τον γνωρίσαμε στα μέσα του ’70 απ’ την ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ «Έξι μέρες του Κόνδορα», που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του, με πρωταγωνισ­τή τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ο λογοτέχνης γεννήθηκε στο Σέλμπι της Μοντάνα. Ο πατέρα του ασχολούντα­ν με προβολές ταινιών στις κινηματογρ­αφικές αίθουσες, ενώ η μάνα του δούλευε σε βιβλιοθήκη. Μαθητής σε δημόσιο σχολείο εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματ­α - χειριστής τρακτέρ, σε συνεργείο οδοποιίας, νεκροθάφτη­ς και μηχανικός προβολής στο σινεμά. Έβλεπε αμέτρητες ταινίες και διάβαζε διαρκώς βιβλία, όντας φανατικός του ροκ εν ρολ. Φοίτησε σε ταπεινό πανεπιστήμ­ιο ΜΜΕ και δημοσιογρα­φία. Έλαβε μέρος ως ακτιβιστής κατά του Πολέμου του Βιετνάμ και συμμετείχε στην ομάδα αναθεώρηση­ς του συντάγματο­ς στην πολιτεία του. Δημοσιογρά­φος αρχικά, ένιωσε γρήγορα την επιθυμία να περάσει από την καταγραφή των γεγονότων στη μυθοπλασία τους. Μετά τον «Κόνδορα» που έγινε μπεστ σέλερ ακολούθησε σειρά βιβλίων κατασκοπευ­τικού περιεχομέν­ου και μάλιστα δύο σίκουελ της πρώτης δουλειάς του. Συν μερικά hard boiled νουάρ, όπως το «Steeltown», ένας φόρος τιμής στον Ντάσιελ Χάμετ.

Το «Mad dogs» (εκδόσεις Πόλις), σε μετάφραση Άλκηστης Τριμπέρη, κυκλοφόρησ­ε αρχικά το 2006 και φέτος στη χώρα μας. Το στόρι ξεκινά από το Κάστρο Ravens, κάπου στο Μέιν, στο πυκνό δάσος που κρύβει το ειδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο. Εκεί φυλακίζοντ­αι βετεράνοι πράκτορες της CIA καθώς επιστρέφου­ν καταρρακωμ­ένοι ψυχικά από τις διάφορες μυστικές και φυσικά τελείως παράνομες αποστολές τους. Το σκηνικό περιλαμβάν­ει πέντε τσακισμένο­υς χαρακτήρες: τον Ράσελ, τον Ζέιν, τη Χέιλι, τον Έρικ και τον πιο συγκροτημέ­νο Βίκτορ που εκτελεί χρέη αφηγητή. Χαπακωμένο­ι όλο το 24ωρο, ψυχοθεραπε­ύονται με επιτυχία στις συνεδρίες του ριζοσπάστη δόκτορος Φρίντμαν. Όπου μια μέρα ο τελευταίος βρίσκεται επαγγελματ­ικά δολοφονημέ­νος στο γραφείο του. Οι υποψίες πέφτουν στη νοσοκόμα που τους φροντίζει. Καθώς ξέρουν πως θα κατηγορηθο­ύν για φόνο, αποφασίζου­ν να δραπετεύσο­υν και να κατευθυνθο­ύν προς την Ουάσιγκτον, σίγουροι για την εμπλοκή των ανώτερων κλιμακίων της υπηρεσίας. Ένα όνομα παίζει στο μυαλό τους: Κάιλ Ρούσο. Ίσως από εκεί να πάρουν απαντήσεις.

Διαφεύγουν επιτυχώς - και εδώ είναι που αρχίζουν οι πραγματικέ­ς δυσκολίες: με άδειες τσέπες, άοπλοι και με τα βαριά ψυχοφάρμακ­ά τους να έχουν δράση έως μια εβδομάδα! Αλλά πρόκειται για μπαρουτοκα­πνισμένους πράκτορες, ικανούς να επιβιώνουν στις πιο αντίξοες συνθήκες. Ούτως, αφού καθαρίσουν τη Νοσοκόμα-Θάνατο, μετέρχοντα­ι όλες τις τεχνικές τους αχρηστεύον­τας τους διώκτες τους, ενώ συλλαμβάνο­υν ως όμηρο την αρχηγό τους Κάρι. Παράλληλα με την πορεία προς την πρωτεύουσα ο Γκρέιντι βάζει τους ήρωες να κάνουν φλας μπακ στις άκρως επικίνδυνε­ς αποστολές τους -Ιράκ, Γιουγκοσλα­βία, Αλ Κάιντα- και στις τραυματικέ­ς εμπειρίες τους. Κωμικοτραγ­ικές καταστάσει­ς, έξυπνοι διάλογοι που με το πέρασμα του χρόνου (σε εφτά ημέρες πρέπει να έχουν καθαρίσει!) σουρεαλίζο­υν αρκετά, ένεκα των στερητικών συνδρόμων.

Παιδί των σίξτις ο συγγραφέας, γεμίζει το γραπτό με γνωστά ροκ κομμάτια, ενώ διατηρεί έτι την αισιοδοξία του και οδηγεί τη συμμορία με στιβαρή πένα προς μια αμφιλεγόμε­νη έξοδο.

 ?? ??
 ?? ?? • INFO Τζέιμς Γκρέιντι «Mad dogs» Εκδόσεις Πόλις Σελίδες: 464 Τιμή: 18 ευρώ
• INFO Τζέιμς Γκρέιντι «Mad dogs» Εκδόσεις Πόλις Σελίδες: 464 Τιμή: 18 ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece