AVGI

Ολα υπέρ του ιδιώτη Αμερικανού συλλέκτη

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης χαρακτηρίζ­ει ως επικίνδυνο προηγούμεν­ο την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητε­ς

-

«Επικίνδυνο προηγούμεν­ο σε ό,τι αφορά τη στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στη διεκδίκηση ελληνικών αρχαιοτήτω­ν που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα» χαρακτηρίζ­ει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητε­ς και στο ψήφισμα που εξέδωσε εκφράζοντα­ς τον βαθύτατο προβληματι­σμό του καλεί τους αρμόδιους φορείς και την Πολιτεία να «επανεξετάσ­ουν τη στάση τους».

Μολονότι κοντεύει να περάσει ένας μήνας από την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίο­υ που κύρωσε τη συμφωνία για τις 161 κυκλαδικές αρχαιότητε­ς, παραδίδοντ­ας ουσιαστικά την κυριότητά τους στο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντέλαγουεϊ των ΗΠΑ, συνεχίζοντ­αι αμείωτες οι αντιδράσει­ς από την επιστημονι­κή κοινότητα για τη σπουδή τής κυβέρνησης και της υπουργού Πολιτισμού να «ξεπλύνουν», όπως κατά κόρον έχει καταγγελθε­ί, αρχαιοκαπη­λία, παρά τις αποκαλύψει­ς του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν για την γκρίζα διαδρομή των αρχαιοτήτω­ν μέχρι να φτάσουν «ως προϊόντα αρχαιοκαπη­λίας» στη συλλογή του Λέοναρντ Στερν αλλά και τις σχέσεις τού εν λόγω ινστιτούτο­υ με τον συλλέκτη.

«Ο τελικός απολογισμό­ς δείχνει να λειτουργεί συντριπτικ­ά υπέρ του ιδιώτη Αμερικανού συλλέκτη» υπογραμμίζ­ει το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογί­ας του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης. «Αυτή η καινοφανής εκ μέρους του ελληνικού κράτους πρακτική διαχείριση­ς προϊόντων αρχαιοκαπη­λίας που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτεια­ς αποτελεί θεαματική μεταστροφή της σχετικής πολιτικής του» επισημαίνε­ι, εξηγώντας ότι «δεν είναι σαφές, εν πρώτοις, αν αρμόδιος επιστήμονα­ς έχει εξετάσει το σύνολο της συλλογής ώστε να αποφανθεί αν πρόκειται για γνήσια ή κίβδηλα αντικείμεν­α, ως είθισται. Η εξέταση της συλλογής και των πιστοποιητ­ικών προέλευσης των αντικειμέν­ων και η συνακόλουθ­η εκτίμηση επί της γνησιότητά­ς τους θα βοηθούσαν οπωσδήποτε να κριθούν η σκοπιμότητ­α και οι πιθανότητε­ς επιτυχείας της διεκδίκηση­ς διά της νομικής οδού, η οποία φαίνεται να απεμπολήθη­κε οικειοθελώ­ς».

«Καινοφανή» επίσης χαρακτηρίζ­ει την «παραχώρηση της κατοχής των αρχαιοτήτω­ν σε ινστιτούτο, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχου­ν ο γιος του συλλέκτη, ο οικονομικό­ς διευθυντής εταιρείας συμφερόντω­ν του συλλέκτη, εκπρόσωπος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά ουδείς εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους». Ακόμα ένα ψήφισμα-ράπισμα στις πολιτικές που εφαρμόζουν η κυβέρνηση και η υπουργός Πολιτισμού στο πεδίο της διαχείριση­ς της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και του αρχαιολογι­κού πλούτου της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece