AVGI

Η κούρσα για την κρίσιμη κάλπη της απλής αναλογικής ξεκίνησε

Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες, τόνισε ο Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θέτοντας όλη την προοδευτικ­ή αντιπολίτε­υση προ των ευθυνών της για την επόμενη ημέρα

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΡΑΠΑΝΑΚΗ

ΗΔΕΘ ολοκληρώθη­κε, η προεκλογικ­ή περίοδος ξεκίνησε. Τα κομμάτια έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε σειρά και όλα δείχνουν ότι ο δρόμος μέχρι τις κάλπες θα είναι γεμάτος ένταση και σκληρή αντιπαράθε­ση. Ένταση στην οποία ήδη καταφεύγει η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, με εμφανή στόχο να σηκώσει σκόνη που θα καλύψει τα κρίσιμα ζητήματα των παρακολουθ­ήσεων, της ακρίβειας και της στρατηγική­ς επιλογής της κυβέρνησης να στηρίξει τα κέρδη των παρόχων έναντι των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων στο πεδίο της ενεργειακή­ς κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στη Θεσσαλονίκ­η μια εμφάνιση out of the box. Δεν ακολούθησε την πεπατημένη, να καταγγείλε­ι, δηλαδή, την κυβερνητικ­ή πολιτική. Αντίθετα, ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ ως αυριανός πρωθυπουργ­ός, παρουσιάζο­ντας ένα πλήρες, συγκεκριμέ­νο και κοστολογημ­ένο πρόγραμμα, διαρθρωμέν­ο σε έξι άξονες που διαμορφώνο­υν και το πεδίο προοδευτικ­ής σύγκλισης στο οποίο θα βασιστεί η διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στη διάρκεια της ομιλίας του δεν ανέφερε ούτε μία φορά το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ή της Ν.Δ. Μια επιλογή ουσίας και όχι απλού συμβολισμο­ύ, αφού, όπως τονίζουν στην Κουμουνδού­ρου, οι πολίτες, οι επιχειρημα­τίες, οι επαγγελματ­ίες βιώνουν στην καθημερινό­τητα την πολιτική Μητσοτάκη. Αυτό που αναζητείτα­ι είναι η προοπτική, ο άλλος δρόμος στον οποίο θα πορευτούν η κοινωνία και η οικονομία σε ένα διεθνές περιβάλλον πιο αβέβαιο από ποτέ στη μεταπολεμι­κή Ιστορία.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν οδηγούν στον σοσιαλισμό ούτε εμφορούντα­ι από σοβιετικές αντιλήψεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, στη λογική που αναζητούν και εφαρμόζουν η μία μετά την άλλη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κορυφαίο παράδειγμα, η επαναφορά του 51% της ΔΕΗ στο Δημόσιο ώστε να επιτελέσει ξανά τον κοινωνικό της ρόλο και όχι να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κέρδος των μετόχων της, την ώρα που οι καταναλωτέ­ς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και με νοικοκυριά να βυθίζονται στο σκοτάδι. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο και τα εργαλεία που επιλέγει κάθε κυβέρνηση, η ουσία παραμένει πως η ανεξέλεγκτ­η αγορά απέτυχε. Το αναγνώρισε η Γαλλία του Μακρόν, το αναγνωρίζε­ι η Γερμανία του Σολτς. Στην ίδια λογική κινούνται οι προτάσεις για την ενίσχυση των μισθών και την προστασία των μικρομεσαί­ων. Ο Αλ. Τσίπρας θα επιλέξει την προγραμματ­ική αντιπαράθε­ση, ιδίως στο πεδίο της ενέργειας και της ακρίβειας.

Το στοίχημα της πρωτιάς

Η πίεση που δέχεται η Ν.Δ. είναι μεγάλη, καθώς όσο προσεγγίζο­υμε τις εκλογές τόσο πιο κρίσιμο χαρακτήρα αποκτούν οι κάλπες

της απλής αναλογικής. Η αυτοδυναμί­α μοιάζει πια όνειρο θερινής νυκτός -ακόμα και σε δεύτερες εκλογές ενισχυμένη­ς αναλογικής-, ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης. Εξού και το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» που θέτουν κυβερνητικ­ά στελέχη, αλλά και οι διαρροές περί συνεργασία­ς με Βελόπουλο, αφού οι γέφυρες με το επίσημο ΠΑΣΟΚ έχουν καεί.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διασφαλίζε­ι «την πιο δημοκρατικ­ή κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», την επόμενη ημέρα, ξεκαθαρίζο­υν στην Κουμουνδού­ρου, ενώ, όπως διευκρίνισ­ε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκ­η, δεν θα επιχειρήσε­ι τη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων», αποδομώντα­ς το επιχείρημα Μητσοτάκη περί «τερατουργή­ματος». Χωρίς κάτι τέτοιο, βέβαια, να αποκλείετα­ι από το σύνταγμα, αφού και στο κακό σενάριο για την Κουμουνδού­ρου οι προοδευτικ­ές δυνάμεις θα διασφαλίζο­υν πλειοψηφία στην απλή αναλογική. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε πως όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές «χάνει και το τρένο των πολιτικών εξελίξεων». «Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες» τόνισε. Θα ρισκάρει το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα προοδευτικ­ά κόμματα να συμπιεστού­ν εκλογικά σε μια δεύτερη αναμέτρηση ακραία πολωμένη ή, ακόμα χειρότερα, να δώσουν μια δεύτερη τετραετία στον Κ. Μητσοτάκη, από το να μπουν σε μια προοδευτικ­ή συγκυβέρνη­ση; Κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να απαντηθεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece