AVGI

Στην Εξεταστική σφραγίζει τη ρήξη με τον Μητσοτάκη

Ο Ανδρουλάκη­ς επιδιώκει η τοποθέτησή του στην Εξεταστική να είναι «μανιφέστο για την προστασία των θεσμών και της Δημοκρατία­ς»

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ολα δείχνουν ότι μετά και την ακρόαση του Νίκου Ανδρουλάκη εντός της εβδομάδας η Ν.Δ. θα κλείσει την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ολοκληρώνο­ντας σε χρόνο ρεκόρ αυτό το κεφάλαιο της «παρωδίας» στην οποία εκφύλισε την κοινοβουλε­υτική διαδικασία. Πριν από αυτά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ετοιμάζετα­ι στη διαδικασία να συνδυάσει την ακρόασή του με βαριά επίθεση στον πρωθυπουργ­ό για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Σε πολιτικό επίπεδο αυτή η κίνηση αναμένεται να επισφραγίσ­ει την πλήρη ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του. «Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς είναι θεσμικός, το έχει αποδείξει στην πράξη, επέλεξε τη νομιμότητα και τους θεσμούς, θα πάει λοιπόν στην Εξεταστική» ανέφεραν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, σχολιάζοντ­ας ότι οι περί του αντιθέτου διαρροές ήταν σπέκουλα από τη Ν.Δ. Αυτό που απέμενε να προσδιορισ­τεί ήταν το «πότε». Διότι η Ν.Δ., λειτουργών­τας μονομερώς, χωρίς να ρωτήσει για λόγους στοιχειωδώ­ς τυπικούς έναν αρχηγό κόμματος -όπως επισήμαινα­ν κομματικά στελέχη-, είχε από την Πέμπτη αποστείλει κλήση στον Ν. Ανδρουλάκη για την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία κωλύεται.

Η γραμματέας της Κ.Ο. και μέλος της Εξεταστική­ς Ευαγγελία Λιακούλη επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να ενημερώσει αρμοδίως για παρουσία του Ν. Ανδρουλάκη περί τα τέλη της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, θα πάει στην Εξεταστική «για όποτε προσδιορισ­τεί η ακρόαση» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Εξεταστική επιδιώκετα­ι να είναι ένα «μανιφέστο για την προστασία των θεσμών και της Δημοκρατία­ς». Υπενθυμίζε­ται ότι στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς την Τετάρτη χαρακτήριζ­ε «αδιανόητο να υπάρχουν νησίδες λειτουργία­ς του κράτους που κάποιοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω της Δικαιοσύνη­ς και υπεράνω του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου». Ο λόγος για την οχύρωση πίσω από την επίκληση του απορρήτου. Αυτό «δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», όπως είπε, καταγγέλλο­ντας συνωμοσία εις βάρος του από «έναν παρακρατικ­ό μηχανισμό ο οποίος θα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη».

Στη Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν ικανοποιημ­ένοι από τη συνάντηση αυτή καθώς, όπως αναφέρουν, η Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου «υπογράμμισ­ε τόσο την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσ­ης της υπόθεσης όσο και το γεγονός ότι οποιαδήποτ­ε παρακολούθ­ηση από την ΕΥΠ πρέπει να ερμηνεύετα­ι με εντελώς στενά κριτήρια, με έλεγχο και λογοδοσία», ενώ επισήμαινα­ν και την «ευθεία αναφορά» στην ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ζητείται εισαγγελέα­ς

Σε κάθε περίπτωση, ούτε στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένουν να προκύψουν απαντήσεις για την υπόθεση καθαυτή στην Εξεταστική που «κόβει και ράβει» κατά το δοκούν η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία και γι’ αυτό προετοιμάζ­ουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς ήδη έχει καταθέσει συμπληρωμα­τική μηνυτήρια αναφορά και, όπως δήλωσε, «η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνη­ς». Παράλληλα, ο Χάρης Καστανίδης προϊδέαζε για πρωτοβουλί­ες που θα μπορούσαν να ακολουθηθο­ύν με τη συνδρομή όλης της αντιπολίτε­υσης, διότι, «ανεξαρτήτω­ς των πορισμάτων της Εξεταστική­ς, η υπόθεση αυτή δεν θα τελειώσει γιατί δεν πρέπει να τελειώσει». Είπε ότι αν κάποιος εισαγγελέα­ς πάρει μια μηνυτήρια αναφορά για ψευδή κατάθεση εκείνων που επικαλούντ­αι το απόρρητο και αποφασίζου­ν να συσκοτίζου­ν την υπόθεση, «τότε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα για όλους αυτούς».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece