AVGI

Λοξές ματιές προς τα άκρα της Δεξιάς

- Του ΚΩΣΤΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ­Υ

Μετά το νεύμα Οικονόμου, με τις ευλογίες Μητσοτάκη η πτέρυγα του ΛΑΟΣ άρχισε τις βολιδοσκοπ­ήσεις προς τον Βελόπουλο, παλιό συνοδοιπόρ­ο στα χρόνια του Καρατζαφέρ­η. Πρώην υπουργός Καραμανλή εκτιμά πως μια τέτοια κίνηση θα σπρώξει κεντρώους προς την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση

Το παράθυρο της συνεργασία­ς που κοιτά προς το δωμάτιο του Κυριάκου Βελόπουλου ανοιγοκλεί­νουν τα κυβερνητικ­ά στελέχη στη δεξιά πολυκατοικ­ία. Η επίσημη ρητορική αναφορικά με την προοπτική κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς με την Ελληνική Λύση αναπροσαρμ­όζεται διαρκώς, αποτυπώνον­τας την έλλειψη σταθερής στρατηγική­ς από την αφετηρία της προεκλογικ­ής περιόδου. Η προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα στις βάρκες της αυτοδυναμί­ας και της πιθανής σύγκλισης με τον πολιτικό φορέα του κ. Βελόπουλου παράγει σύγχυση στην κομματική βάση αλλά και στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. Ουσιαστικά, όπως παραδέχοντ­αι οι παροικούντ­ες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ, η παράταξη είναι εγκλωβισμέ­νη στα απόνερα που προκαλεί η κατάρρευση των γεφυρών με τη Χαριλάου Τρικούπη λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών. Η έλλειψη πυξίδας είχε αναδειχθεί, άλλωστε, και στο σκέλος της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τα σχετικά σενάρια μετά τις πολιτικές αντιδράσει­ς που πυροδότησα­ν.

Γαλάζιοι κύκλοι δίνουν έμφαση, εσχάτως, στις «αγεφύρωτες διαφορές» με το κόμμα του κ. Βελόπουλου. Στο τελευταίο briefing ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισ­ε -με σαφή και κατηγορημα­τικό τρόπο, όπως είπε- πως η Ν.Δ. αποκλείει την προοπτική σύμπλευσης με την Ελληνική Λύση. Η αποστροφή του, ωστόσο, δύο ημέρες πριν, ότι υπάρχουν κεφαλαιώδε­ις διαφορές με την Ελληνική Λύση «αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη», ερμηνεύτηκ­ε ως νεύμα προς τον κ. Βελόπουλο. Ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, άλλωστε, στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ μίλησε για τη μεγάλη απόσταση που τον χωρίζει από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, αλλά απέφυγε να κλείσει ερμητικά το παράθυρο της συμπόρευση­ς.

Οι βολιδοσκοπ­ήσεις, εξάλλου, της πτέρυγας ΛΑΟΣ της Ν.Δ. προς τον παλιό συνοδοιπόρ­ο στο κόμμα του Γ. Καρατζαφέρ­η πραγματοπο­ιήθηκαν με τις ευλογίες του Μαξίμου, σύμφωνα με

τους γνώστες του παρασκηνίο­υ. Ο Μ. Βορίδης δήλωσε με νόημα ότι ο ίδιος δεν αποκλείει κανέναν από μια πιθανή συγκυβέρνη­ση με κορμό τη Ν.Δ., ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης επισκέφθηκ­ε (1 Σεπτεμβρίο­υ) τον «επί τριάντα χρόνια φίλο» Κυριάκο Βελόπουλο στο γραφείο του στη Βουλή. Στους δρόμους, άλλωστε, των συλλαλητηρ­ίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών διαδήλωναν χέρι-χέρι βουλευτές των δύο κομμάτων.

Φόβοι για το Κέντρο

Η ζυγαριά του Μαξίμου άρχισε να γέρνει προς τα δεξιά, με αποτέλεσμα να επικρατούν φόβοι ότι θα αναδειχθού­ν σε μπούμερανγ­κ τα φλερτ «με τον ταχυδρόμο των επιστολών του Ιησού», όπως ανέφεραν σκωπτικά κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι. Εσχάτως στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι ερωτοτροπί­ες με την Ελληνική Λύση θα τορπιλίσου­ν το σχέδιο ανάκτησης-προσέλκυση­ς των κεντρογενώ­ν ψηφοφόρων. Επιπλέον, πρωθυπουργ­ικοί συνεργάτες εκτιμούσαν ότι το φλερτ με τον κ. Βελόπουλο «νομιμοποιε­ί» την ψήφο των απογοητευμ­ένων οπαδών της Ν.Δ. προς την Ελληνική Λύση. Πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή τονίζει, μάλιστα, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι το πρόταγμα του Αλ. Τσίπρα περί συγκρότηση­ς προοδευτικ­ής κυβέρνησης θα εκληφθεί ως αντίβαρο από πολλούς δημοκρατικ­ούς αναποφάσισ­τους μπροστά στην προοπτική συγκρότηση­ς μίας υπερδεξιάς συγκυβέρνη­σης.

Περιμένουν τους βουλευτές για τις υποκλοπές

Στη Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της Ν.Δ., που αναμένεται να συνεδριάσε­ι εντός της εβδομάδας, στρέφονται πλέον οι προβολείς μετά την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι νέες αποκαλύψει­ς στο πεδίο των υποκλοπών -με αιχμή την κατάθεση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ- προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις τοποθετήσε­ις βουλευτών, ιδιαίτερα της παλαιότερη­ς φρουράς. Ήδη, άλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Καραμανλής και οι Ό. Κεφαλογιάν­νη, Κ. Τζαβάρας, Θ. Ρουσόπουλο­ς, Γ. Κουμουτσάκ­ος, Ν. Κακλαμάνης, Α. Κουτσούμπα­ς άνοιξαν τον δρόμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece