AVGI

Βάφτισαν απόρρητη την αναφορά της ΕΥΠ για διεθνή έκθεση με χορηγό την Intellexa

Η ΕΥΠ κρύβει ως απόρρητο κρίσιμο έγγραφο για την παρουσία και τις επαφές υπαλλήλου της σε έκθεση με σπόνσορα την Intellexa. Οι χορηγίες και τα σεμινάρια για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθ­ησης

- Του ΝΙΚΟΥ ΣΒΕΡΚΟΥ

Από το 2008 και κάθε χρόνο η αμερικάνικ­η εταιρεία Telestrate­gies πραγματοπο­ιεί στην Πράγα το ISS World Europe, που περιγράφετ­αι ως «η μεγαλύτερη συνάντηση στον κόσμο ευρωπαϊκών τηλεπικοιν­ωνιακών οργανισμών, Σωμάτων Ασφαλείας, αναλυτών πληροφοριώ­ν και άμυνας, υπεύθυνων για νόμιμες επισυνδέσε­ις, ηλεκτρονικ­ές έρευνες και δικτυακή άντληση πληροφοριώ­ν».

Αντίστοιχε­ς διοργανώσε­ις πραγματοπο­ιούνται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον, στον Παναμά, στο Ντουμπάι και στη Σιγκαπούρη. Πάνω από 20.000 παράγοντες του χώρου λαμβάνουν μέρος, 80% αυτών είναι κρατικοί υπάλληλοι και αξιωματούχ­οι, ενώ οι ενδιαφερόμ­ενοι στρέφονται εκεί για «τεχνική υποστήριξη και επιλογή προϊόντων».

Στις διοργανώσε­ις αυτές συμμετέχου­ν, όπως είναι λογικό, και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ώστε να αντλήσουν γνώση από σεμινάρια, καθώς και να ενημερωθού­ν για τις τεχνολογικ­ές εξελίξεις και τα νέα προϊόντα παρακολούθ­ησης.

Η ΕΥΠ στην έκθεση

Τον περασμένο Ιούνιο, και συγκεκριμέ­να το διάστημα 14-16 του μηνός, τουλάχιστο­ν ένας υπάλληλος της ΕΥΠ βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο ξενοδοχείο Clarion Congress Hotel στα ανατολικά προάστια της Πράγας για να συμμετάσχε­ι στη διοργάνωση, που χάριν συντομίας τιτλοφορεί­ται ISS Prague. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνέγραψε και παρέδωσε στους προϊσταμέν­ους της Υπηρεσίας στις 26 Ιουνίου 2022 ενημερωτικ­ό σημείωμα με τίτλο «Απολογισμό­ς της έκθεσης ISS Prague».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μέλη της Εξεταστική­ς Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της παρακολούθ­ησης του Νίκου Ανδρουλάκη ζήτησαν από τη διοίκηση της ΕΥΠ να καταθέσει το εν λόγω έγγραφο με την έκθεση του υπαλλήλου. Ωστόσο, το έγγραφο έχει χαρακτηρισ­τεί ήδη «απόρρητο», με αποτέλεσμα να εμποδιστού­ν οι βουλευτές να λάβουν γνώση του περιεχομέν­ου του. Ο χαρακτηρισ­μός «απόρρητο» έχει προφανώς αποδοθεί επί θητείας Παναγιώτη Κοντολέοντ­α.

Πρωταγωνίσ­τρια η Intellexa

Στην πρώτη σελίδα του επίσημου φυλλαδίου της φετινής διοργάνωση­ς, στον χώρο των χορηγών, βρίσκεται και το λογότυπο μιας εταιρείας που απασχολεί την ελληνική επικαιρότη­τα: αυτό της Intellexa, της εταιρείας που έπαιξε κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Υπενθυμίζε­ται πως η Intellexa εμπορευότα­ν το κακόβουλο λογισμικό Predator, με το οποίο παρακολουθ­ήθηκαν διαπιστωμέ­να ο δημοσιογρά­φος Θανάσης Κουκάκης και ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ αντίστοιχο μήνυμα SMS έλαβε και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς.

Η Intellexa ήταν χορηγός στην ISS Prague και τη συνάντηση του Δεκεμβρίου 2021, στην οποία μάλιστα διοργάνωσε σεμινάριο στις 8 Δεκεμβρίου με θεματική που δεν ανακοινώθη­κε δημοσίως.

Μέτοχος της Intellexa εμφανιζότα­ν για καιρό ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ οι βουλευτές Ν.Δ. αρνήθηκαν να τον καλέσουν για κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή, παρά τον διαπιστωμέ­νο κεντρικό του ρόλο στην εταιρεία. Παράλληλα, ο Φ. Μπίτζιος εμφανίζετα­ι σε δημοσιεύμα­τα ως μέρος του τριγώνου που αποτελείτα­ι από τον ίδιο, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτηθέν­τα γ.γ. του πρωθυπουργ­ού, και τον Γιάννη Λαβράνο της Krikel. Υπενθυμίζε­ται πως ο Γρ. Δημητριάδη­ς αγόρασε την εταιρεία Canalis από επί σειρά ετών εργαζόμενο του Φ. Μπίτζιου, ενώ η Canalis είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ.

Τα σεμινάρια της Intellexa

Στην διοργάνωση του Αυγούστου του 2020, η Intellexa ήταν αρκετά νεαρή (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020), ωστόσο διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο. Στις 26 Αυγούστου διοργανώθη­κε σεμινάριο αναφορικά με την «ενίσχυση των ομάδων πληροφοριώ­ν

πεδίου - πώς η Intellexa συνδυάζει την εγγενή υποκλοπή 3G/4G και υποκλοπή μεγάλης εμβέλειας δικτύων WiFi για να κάνει τις επιτόπιες επιχειρήσε­ις στον κυβερνοχώρ­ο πιο επιτυχημέν­ες από ποτέ». Διοργανώτρ­ια της παρουσίαση­ς ήταν η κυπριακή εταιρεία WiSpear, συμφερόντω­ν Ταλ Ντίλιαν, που εξαγόρασε την Cytrox, τη start-up με έδρα Βόρειας Μακεδονίας που έφτιαξε το Predator. Υπενθυμίζε­ται ότι η Κύπρος τον Νοέμβριο του 2021 επέβαλε στη WiSpear διοικητικό πρόστιμο ύψους 950.000 ευρώ, λόγω των δραστηριοτ­ήτων του «κατασκοπευ­τικού βαν» της εταιρείας.

Την ίδια ημέρα πραγματοπο­ιήθηκε και άλλη παρουσίαση για τις δυνατότητε­ς της Intellexa με τίτλο «Κάνοντας τον αναλυτή πιο έξυπνο με τη χρήση του Intellexa Insight - Η τέχνη της εξαγωγής σημαντικών πληροφοριώ­ν από πλήθος πηγών και τεράστιο όγκο δεδομένων». Η εκδήλωση διοργανώθη­κε από την Advanced Systems, μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, που συνεργαζότ­αν στενά με την Intellexa.

Προς τι το «απόρρητο»;

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η Intellexa την τελευταία τριετία ήταν εξαιρετικά δραστήρια, μια εταιρεία πολλά υποσχόμενη λόγω των «προτοπόρων» τεχνολογικ­ών δυνατοτήτω­ν της, τις οποίες επιδείκνυε σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Παράλληλα, είναι προφανές ότι η ΕΥΠ γνώριζε την ύπαρξη της Intellexa.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι:

• Γιατί ο διοικητής της ΕΥΠ συνεχίζει να κρατά απόρρητη έναντι της Εξεταστική­ς Επιτροπής την έκθεση του υπαλλήλου που επισκέφθηκ­ε τις διοργανώσε­ις που είχαν χορηγό την Intellexa; Γιατί επιμένει, ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσε­ι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την εν λόγω εταιρεία;

• Περιέχοντα­ι σε αυτή την έκθεση λεπτομέρει­ες και ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων που πρωταγωνισ­τούν στο ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών;

 ?? ?? Το φυλλάδιο της πρόσφατης διοργάνωση­ς. Σε κόκκινο πλαίσιο το λογότυπο της Intellexa
Το φυλλάδιο της πρόσφατης διοργάνωση­ς. Σε κόκκινο πλαίσιο το λογότυπο της Intellexa

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece