AVGI

Σκιές σε όση δίκη... απέμεινε για Παπαγγελόπ­ουλο-Τουλουπάκη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Πίσω από αυτή την παραπληροφ­όρηση των φιλοκυβερν­ητικών ιστοσελίδω­ν που επιμένουν ότι η δίκη αφορά την υπόθεση Novartis επιχειρείτ­αι πιθανότατα να κρυφτεί η πραγματικό­τητα ότι η δίκη αυτή ξεκίνησε με αρκετά σκοτεινά σημεία, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ίδια τη σύνθεση της έδρας

Αν δεν μπορείς να στήσεις μια δίκη βασισμένη σε μια ανύπαρκτη κατηγορία… κάνε σαν να μπορείς. Η προσπάθεια να παρουσιαστ­ούν ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Δικαιοσύνη­ς Δ. Παπαγγελόπ­ουλος και η πρώην εισαγγελέα­ς κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ως «σκευωροί» που «έστησαν» την υπόθεση Novartis για να παγιδεύσου­ν αθώους πολιτικούς δεν μπόρεσε να σταθεί στη Δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια, δεν βρέθηκε δικαστικός που να στείλει έστω στο ακροατήριο μια τόσο αστήριχτη υπόθεση. Κι όμως, φαίνεται ότι οι κύκλοι που προσπάθησα­ν λυσσαλέα να στήσουν την κατηγορία και να εξοντώσουν όσους «τόλμησαν» να ερευνήσουν το σκάνδαλο δεν έχασαν το θάρρος τους. Με αφορμή τη δίκη που ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο για άλλα διαδικαστι­κά ζητήματα («πιέσεις» που υποτίθεται ότι άσκησε ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος σε εισαγγελεί­ς που διαχειρίζο­νταν άλλες υποθέσεις, η μη παράδοση από την Ελ. Τουλουπάκη μιας μηνυτήριας αναφοράς που είχε κάνει ο Α. Λοβέρδος εναντίον του Π. Κουρουμπλή στη… Ράικου κ.ά), ένας νέος γύρος fake news άρχισε, με τις φιλοκυβερν­ητικές ιστοσελίδε­ς να επιμένουν ότι η δίκη που ξεκίνησε αφορά την υπόθεση Novartis.

Πίσω από αυτή την παραπληροφ­όρηση επιχειρείτ­αι πιθανότατα να κρυφτεί η πραγματικό­τητα ότι η δίκη αυτή ξεκίνησε με αρκετά σκοτεινά σημεία, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ίδια τη σύνθεση της έδρας. Από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης, την περασμένη Δευτέρα, ο συνήγορος της Ελ. Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράν­ης έθεσε ζήτημα νομιμότητα­ς της σύνθεσης, καθώς αυτή προέκυψε μετά από κλήρωση στην οποία συμπεριλήφ­θηκε δικαστικός ο οποίος ήταν γνωστό πως ήταν ασθενής και δεν μπορούσε να δικάσει. Μάλιστα, ο Γ. Μαντζουράν­ης ζήτησε τον πλήρη κατάλογο των αναρρωτικώ­ν αδειών που είχαν πάρει οι δικαστικοί που εμπλέκοντα­ι στη δίκη.

Και αν το δικαστήριο απέρριψε τη σχετική ένσταση την περασμένη Πέμπτη, η σκιά δεν έφυγε επί της ουσίας, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που εκτιμούσαν ότι υπάρχει ζήτημα χειραγώγησ­ης της σύνθεσης του δικαστηρίο­υ. Θυμίζουμε ότι η σύνθεση αμφισβητήθ­ηκε ακόμα δύο φορές πριν το ξεκίνημα της δίκης, μία όταν οι μαζικές συνταξιοδο­τήσεις ανώτατων δικαστικών έθεσαν εν αμφιβόλω τη συμπλήρωση του απαραίτητο­υ αριθμού δικαστικών για την έδρα και μία όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε προαγωγές που με έναν «μαγικό» τρόπο συνδέονταν ευθέως με τη σύνθεση της έδρας.

Το επόμενο πεδίο διαφωνίας, στο οποίο το δικαστήριο θα απαντήσει τη Δευτέρα, είναι αν θα γίνει δεκτή η δήλωση παράστασης

ως πολιτικής αγωγής της πρώην εισαγγελέω­ς Γ. Τσατάνη. Η Τσατάνη είχε επιχειρήσε­ι να πείσει ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Δ. Παπαγγελόπ­ουλο για την υπόθεση Novartis, με τον τελευταίο να επισημαίνε­ι ότι το ενδιαφέρον της Τσατάνη αφορούσε στην πραγματικό­τητα τον αμαρτωλό -και αποθανόντα πλέον- τραπεζίτη Α. Βγενόπουλο. Για την υπόθεση Novartis δεν υφίσταται καμία κατηγορία εναντίον του Δ. Παπαγγελόπ­ουλου, οπότε είναι μάλλον περίεργο να αναγνωριστ­εί ως πολιτική αγωγή η Τσατάνη, διά του συνηγόρου της Θ. Σοφού. Για το ζήτημα αυτό επιχειρημα­τολόγησε, άλλωστε, στη συνεδρίαση της Πέμπτης και ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπ­ουλου, Ιπ. Μυλωνάς.

Για τη δίκη δηλώθηκαν ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, ο Α. Λοβέρδος, η Έφη Χριστοφιλο­πούλου και η προκάτοχος της Ελ. Τουλουπάκη, Ελ. Ράικου, ενώ από την πλευρά των κατηγορούμ­ενων έχουν κληθεί οι συνεργάτες της Ελ. Τουλουπάκη, πρώην επίκουροι εισαγγελεί­ς Διαφθοράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Α. Ξανθός και ο εκδότης-δημοσιογρά­φος Κ. Βαξεβάνης. Ο τελευταίος, όπως και η δημοσιογρά­φος Γιάννα Παπαδάκου, απαλλάχτηκ­ε αμετάκλητα με βούλευμα από κάθε κατηγορία που επιχείρησε να τους φορτώσει η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece