AVGI

Γιατί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απαντά στην κρίση

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Στο τρίπτυχο ανάπτυξη-μείωση των ανισοτήτων-ενίσχυση των εισοδημάτω­ν εν μέσω ενεργειακή­ς κρίσης κινείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το οποίο εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξης Τσίπρας.

Η κατεύθυνση του σχεδίου δίνει λύσεις σε βασικά ζητήματα της ακρίβειας, η οποία προκαλείτα­ι από την ενεργειακή κρίση, όπως η μείωση του ΕΦΚ καυσίμων στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. (πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) ή η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία περιορίζετ­αι στη συνέχιση της επιδότησης της αισχροκέρδ­ειας. Πάντως, η μείωση των φόρων είναι κάτι το οποίο έχει συστήσει η Κομισιόν στα κράτη-μέλη της από το περασμένο φθινόπωρο και πολλές κυβερνήσει­ς -όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη- ακολούθησα­ν. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των έμμεσων -άρα και των πιο άδικων- φόρων αποτελεί συστατικό στοιχείο του προγράμματ­ος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας.

Επιπλέον, στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γίνεται λόγος για αύξηση των φόρων που αφορούν μεγάλα εταιρικά μερίσματα αλλά και τα «ουρανοκατέ­βατα κέρδη» εταιρειών ενέργειας, από όπου, όπως

τόνισε, μπορούν να αντληθούν πόροι 3,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακόμη αναζητά το ποσό, ενώ ο νέος μηχανισμός που έχει στήσει δεν φαίνεται να παράγει αποτελέσμα­τα.

Μικρομεσαί­οι και μεσαία τάξη

Σημαντική είναι και η προαναγγελ­ία για θέσπιση του αφορολόγητ­ου στις 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάν­ει αφορολόγητ­ο για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ακόμη, εξαγέλθηκε θέσπιση αφορολόγητ­ου στο ίδιο όριο και για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιστήμονε­ς, εμπόρους, εργαζόμενο­υς με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Συνολικά, για τους μικρομεσαί­ους προβλέπετα­ι: κατάργηση τέλους επιτηδεύμα­τος, αντιμετώπι­ση του ιδιωτικού χρέους με ρύθμιση χρεών (διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθ­ηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικ­ής κρίσης και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου - δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019). Επιπλέον, θέσπιση ακατάσχετο­υ επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ για πληρωμές λειτουργικ­ών δαπανών επιχειρήσε­ων, αντικατάστ­αση του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα με νέο που προβλέπει ολιστικό πλαίσιο διαχείριση­ς του ιδιωτικού χρέους με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματ­ικής στέγης.

Στην αντίπερα όχθη της κυβέρνησης, επικρατεί σιγή ιχθύος για τη μεσαία τάξη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκ­ε και στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ενίσχυση των εισοδημάτω­ν, η μείωση των ανισοτήτων και η ανάπτυξη εν μέσω της ενεργειακή­ς κρίσης

Το πρόβλημα της στέγης για τους πολίτες

Από κει και πέρα, ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε και ένα διαμετρικά αντίθετο με το κυβερνητικ­ό σχέδιο για τη στεγαστική πολιτική. Ο ίδιος έκανε λόγο για διπλασιασμ­ό του επιδόματος στέγασης για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: διπλασιάζο­ντας το επίδομα από 70 σε 140 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπ­ο νοικοκυριό, από 140 σε 280/μήνα ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και από 175 σε 350ευρώ/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Από την άλλη πλευρά, το βασικό στοιχείο της πρότασης Μητσοτάκη αφορούσε την επίδοση δανείων, δημιουργών­τας την προοπτική επιπλέον χρεών για τους πολίτες

Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βάλει τέλος στην ανεξέλεγκτ­η εξάπλωση του Airbnb, με θέσπιση ελέγχου και κανόνων που το περιορίζου­ν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμέ­νο αριθμό, ενώ θα δημιουργηθ­εί τράπεζα στέγης από υπάρχοντα διαμερίσμα­τα και κατοικίες είτε του Δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότ­ητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece