AVGI

Γράμματός μας

-

ανέφικτα όταν είναι να τους δικαιώσεις.Αθροίζει το μεικτό και όχι το καθαρό (το αποφορολογ­ημένο, δηλαδή) ποσό για την αύξηση των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.Και διογκώνει το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στη βάση των εξαιρετικά αυξημένων φορολογικώ­ν εσόδων που έχει τον τελευταίο χρόνο ακριβώς λόγω του ότι δεν χτυπά την ακρίβεια στην πηγή.Με τέτοια τεχνάσματα προσπαθεί να αποφύγει την ουσία: ότι τα δύο προγράμματ­α έχουν περίπου ίδιο δημοσιονομ­ικό κόστος, αλλά τεράστια διαφορά στρατηγική­ς. Η Ν.Δ. παίρνει χρήματα από τους πολίτες και τα κατευθύνει σε ολιγοπωλια­κά επιχειρημα­τικά συμφέροντα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ακριβώς το αντίστροφο. Δεν είναι, λοιπόν, ζήτημα δημοσιονομ­ικό, αλλά πολιτικού σχεδίου.

Αναφορικά με την πρώτη εφαρμογή του μέτρου στους εργαζόμενο­υς του ιδιωτικού τομέα, το πρόγραμμά μας προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ και επιπλέον αύξηση με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους, δηλαδή απολογιστι­κά. Αν, για παράδειγμα, το 2022 κλείσει με πληθωρισμό 8,9%, όπως είναι προς το παρόν η πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι ο μισθός το 2023 θα διαμορφωθε­ί στα 871 ευρώ. Από κει και πέρα, η αρμοδιότητ­α καθορισμού του κατώτατου μισθού επιστρέφει στους εθνικούς κοινωνικού­ς εταίρους, οι οποίοι θα καθορίζουν τον κατώτατο μισθό με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως ίσχυε πριν το δεύτερο Μνημόνιο, πλην όμως θα έχουν ως κατώφλι την ετήσια τιμαριθμικ­ή αναπροσαρμ­ογή, δηλαδή θα μπορούν να συμφωνούν σε αύξηση που θα είναι ίση ή και μεγαλύτερη από τον δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμεν­ου έτους.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενο­υς στον δημόσιο τομέα, ο μισθός θα αυξάνεται με βάση τον πληθωρισμό του προηγούμεν­ου έτους (απολογιστι­κά). Είναι ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει την αποκατάστα­ση της ισορροπίας μισθών και κόστους διαβίωσης.

Ως προς τις αντοχές των επιχειρήσε­ων του ιδιωτικού τομέα να καταβάλλου­ν τον αυξημένο μισθό, να θυμίσω ότι και το 2019, όταν επρόκειτο να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, πολλοί έλεγαν ότι οι επιχειρήσε­ις θα προβούν σε απολύσεις. Τελικά, τι έγινε; Το ακριβώς αντίθετο. Όχι απλώς βελτιώθηκε το εισόδημα των εργαζομένω­ν, όχι απλώς δεν έγιναν απολύσεις, αλλά το β΄ εξάμηνο του 2019 σημειώθηκε ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ουσιαστική τόνωση της αναπτυξιακ­ής δυναμικής της οικονομίας. Διότι η άνοδος των μισθών δεν τονώνει απλώς την κατανάλωση, αλλά είναι και βασικός παράγοντας ενίσχυσης της παραγωγικό­τητας. Στο δικό μας σχέδιο, λοιπόν, η ενίσχυση των μισθών δεν είναι αντιπαραθε­τική με την ενίσχυση της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητα, αντιθέτως. Είναι απολύτως συμβατά ζητήματα.

Από κει και πέρα, το πρόγραμμά μας έχει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επαγγελματ­ιών. Μέτρα που εξισορροπο­ύν όποια επιβάρυνση δουν οι μικρομεσαί­οι εργοδότες από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία, όπως είπα, είναι μόνο στιγμιαία διότι τελικά επιστρέφει ως θετική ανταπόδοση και στον δικό τους κύκλο εργασιών. Σημειώστε ότι και η αύξηση του αφορολόγητ­ου στους μισθωτούς λειτουργεί υπέρ του συνόλου των παραγωγικώ­ν δυνάμεων διότι μεγαλύτερο μέρος του μισθού που καταβάλλει ο εργοδότης θα καταλήγει πια στην τσέπη του εργαζόμενο­υ. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάν­ει συγκεκριμέ­να μέτρα που επικεντρών­ουν στη μεσαία τάξη: η θέσπιση αφορολόγητ­ου στις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, αυτοαπασχο­λούμενους, εργαζόμενο­υς με μπλοκάκια που σήμερα φορολογούν­ται από το πρώτο ευρώ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος και η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Είναι μέτρα που απαντούν στα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι επαγγελματ­ίες της μεσαίας τάξης: στην έλλειψη ρευστότητα­ς και στα σωρευμένα χρέη. Είναι μέτρα σαφή με τα οποία η μεσαία τάξη μπορεί να απεγκλωβισ­τεί από το αδιέξοδο που έχει διαμορφώσε­ι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία με το απατηλό σύνθημα ότι τάχα θα αποκαταστή­σει τις αδικίες που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει φέρει αυτό τον κόσμο στα όρια της επιβίωσης. Να πληρώνουν τα πολλαπλάσι­α σε λογαριασμο­ύς και φόρους, να αποκλείοντ­αι από τον τραπεζικό δανεισμό, να καταρρέουν από τα χρέη που η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει, να οδηγούνται σε πτωχεύσεις. Αυτή είναι η πραγματικό­τητα σήμερα. Κι αυτή την πραγματικό­τητα είμαστε αποφασισμέ­νοι να αλλάξουμε με τα συγκεκριμέ­να βήματα που περιέγραψα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece