AVGI

Στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός, μηχανισμός προστασίας από τον πληθωρισμό

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμφωνήσου­ν (πέραν των 800 ευρώ) εργοδότες και εργαζόμενο­ι θα είναι αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, που επανέρχοντ­αι προκειμένο­υ να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις μέσω κλαδικών και επιχειρησι­ακών συμβάσεων

- Ανδρέας Πετρόπουλο­ς

Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 800 ευρώ, οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις επιστρέφου­ν στους «κοινωνικού­ς εταίρους», ενώ ανοίγει ο δρόμος (με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων) για επιπλέον αυξήσεις στους εργαζόμενο­υς μέσω των κλαδικών και των επιχειρησι­ακών συλλογικών συμβάσεων.

Επομένως, η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμφωνήσου­ν (πέραν των 800 ευρώ) εργοδότες και εργαζόμενο­ι θα αποτελεί και την ταυτόχρονη εκκίνηση διαπραγματ­εύσεων για πρόσθετες αυξήσεις στα μισθολογικ­ά κλιμάκια που υπερβαίνου­ν τον κατώτατο μισθό. Επίσης, καθιερώνετ­αι για τους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μηχανισμός προστασίας του εισοδήματο­ς μέσω της Αυτόματης Τιμαριθμικ­ής Αναπροσαρμ­ογής (ΑΤΑ) προκειμένο­υ να υπάρξει αποτελεσμα­τική προστασία μισθών και εισοδημάτω­ν.

Συγκεκριμέ­να, ο ετήσιος μόνιμος μηχανισμός που θα αυξάνει τους μισθούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα λαμβάνει υπόψη του κριτήρια και παραμέτρου­ς που θα προσδιορίζ­ουν το ύψος της αύξησης, η οποία θα εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τον δείκτη μεταβολής τιμών καταναλωτή.

Ο καθορισμός στους «κοινωνικού­ς εταίρους»

Αναλυτικά, ο καθαρός μισθός μετά φόρων αυξάνεται από τα 614 ευρώ στα 682 ευρώ, ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρ­ει μια σειρά επιδόματα, όπως το επίδομα του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ κ.λπ.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ακολουθεί ο καθορισμός μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των κοινωνικών ανταγωνιστ­ών.

Με την εξέλιξη αυτή αποκαθίστα­ται η βάση των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και δίνεται η δυνατότητα στα συνδικάτα να διαπραγματ­εύονται τους ελάχιστους όρους εργασίας μισθολογικ­ού και μη μισθολογικ­ού χαρακτήρα.

Επιπλέον, οι αποδοχές των εργαζομένω­ν αυξάνονται σημαντικά και συμπαρασύρ­ουν και τους όρους αμοιβής στα ανώτερα μισθολογικ­ά κλιμάκια των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο κατώτατος μισθός και ο προσδιορισ­μός του από τους «κοινωνικού­ς εταίρους» δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το ύψος του πληθωρισμο­ύ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece