AVGI

Βιώσιμη ανάπτυξη με μείωση των ανισοτήτων

- Της ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΑΚ­ΟΠΟΥΛΟΥ*

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπ ούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑΠροο­δευτική Συμμαχία και βουλευτής Β1΄ Βόρειας Αθήνας

Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας. Η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, γι’ αυτό αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ και καταργούμε τον νόμο Χατζηδάκη

ΟΑλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκ­η παρουσίασε ένα ολοκληρωμέ­νο εναλλακτικ­ό προοδευτικ­ό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημ­ένο. Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Οι εργαζόμενο­ι έχουν υποστεί δραματική μείωση της αγοραστική­ς τους δύναμης εξαιτίας της ενεργειακή­ς κρίσης, της ανεξέλεγκτ­ης ακρίβειας, του πληθωρισμο­ύ και των κυβερνητικ­ών επιλογών που ανατροφοδο­τούν την κρίση. Οι καθυστερημ­ένες, μετά από τρία χρόνια, ελάχιστες αυξήσεις του κατώτατου μισθού εξανεμίσθη­καν από τον πληθωρισμό πριν καν δοθούν. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Συνομοσπον­δίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ο εργαζόμενο­ς στη χώρα μας που αμείβεται με τον μέσο μισθό έχει απώλεια ενός μισθού λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης, ενώ ο αμειβόμενο­ς με τον κατώτατο μισθό έχει απώλεια δύο μισθών! Δέσμευσή μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικ­ής αναπροσαρμ­ογής σε ετήσια βάση για τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Ένα μέτρο που εφαρμόζετα­ι στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούρ­γο, στην Κύπρο, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στη Μάλτα. Δέσμευσή μας είναι, επίσης, η κατάργηση της υπερεργασί­ας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επιπλέον αμοιβή μετά το οκτάωρο από 20% σε 40%, καθώς και η προσαύξηση του νόμιμου ωρομισθίου για τη μερική απασχόληση κατά 20%.

Στην ερώτηση εάν αντέχει η οικονομία και κατά πόσο μπορούν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις να αντεπεξέλθ­ουν, η απάντηση είναι ότι η αύξηση των μισθών ενισχύει την ενεργό ζήτηση και τονώνει την πραγματική οικονομία με την ενίσχυση της αγοραστική­ς δύναμης των εργαζομένω­ν. Αυτό, εξάλλου, επισημαίνε­ι και η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, θέτοντας μάλιστα ως στόχο σε κάθε χώρα της Ε.Ε. την κάλυψη σε ποσοστό 70% των

εργαζομένω­ν από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Στο πρόγραμμά μας η στήριξη των μισθών συνδυάζετα­ι με την ταυτόχρονη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων με συγκεκριμέ­νες προτάσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύμα­τος, η ρύθμιση χρεών με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, η θέσπιση του ακατάσχετο­υ επαγγελματ­ικού λογαριασμο­ύ, η αντικατάστ­αση του Πτωχευτικο­ύ Νόμου και ο αναπροσανα­τολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απορρύθμισ­ε την αγορά εργασίας, προώθησε τη φθηνή ελαστική εργασία, υπονόμευσε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργησε το οκτάωρο, επέβαλε τις ατομικές συμβάσεις και την απλήρωτη εργασία, και ποινικοποί­ησε τη συνδικαλισ­τική δράση. Δέσμευσή μας αμέσως μετά τις εκλογές είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικ­ών ρυθμίσεων της Ν.Δ.

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη νεοφιλελεύ­θερη πολιτική είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Βασικές κατευθύνσε­ις της πολιτικής μας είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας με κανόνες και αποτελεσμα­τικό έλεγχο της εφαρμογής τους με την επανίδρυση και ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η προστασία από τις απολύσεις και η θέσπιση της αιτιολογημ­ένης απόλυσης, η κατοχύρωση του οκταώρου και των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, και η σταδιακή μείωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Το διακύβευμα των επερχόμενω­ν εκλογών είναι καθαρό. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική και την κοινωνική αλλαγή, τον σχηματισμό μιας ισχυρής προοδευτικ­ής κυβέρνησης και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece