AVGI

Το κράτος επιστρέφει ως ιδιοκτήτης και σωτήρας

Το ταμπού κατά των κρατικοποι­ήσεων των εταιρειών ενέργειας έπεσε πλέον στην Ευρώπη, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η «επάρκεια για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά»

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ

Ηαπόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποί­ηση της εταιρείας Uniper, του μεγαλύτερο­υ προμηθευτή φυσικού αερίου στη χώρα με συνολικό κόστος, που μπορεί να αγγίξει και τα 30 δισ. ευρώ δεν είναι η μοναδική του είδους της στην Ευρώπη. Σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ε.Ε. οι κυβερνήσει­ς χρειάστηκε να συνδράμουν τις εταιρείες ενέργειας που αντιμετώπι­σαν προβλήματα επιβίωσης από την ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό έχει πλέον γκρεμιστεί και το ταμπού που ήθελε το κράτος να κρατιέται μακριά από τις εταιρείες, αφήνοντας την αγορά να «αυτορρυθμι­στεί».

Η περίπτωση της Γερμανίας είναι ίσως η πιο χαρακτηρισ­τική επειδή μιλάμε για μια χώρα όπου η πίστη στη δύναμη της αγοράς είναι κυρίαρχη. Άλλωστε, πριν από την τελική απόφαση περί πλήρους κρατικοποί­ησης είχε προηγηθεί η προσπάθεια σωτηρίας της εταιρείας με ενέσεις 8 δισ., που είχαν ήδη φέρει ένα μερίδιο της τάξης του 30% της Uniper στα χέρια του Δημοσίου. Ανάλογες επιλογές θεωρούνται πιθανές και για τη μικρότερη εταιρεία VNG, που δραστηριοπ­οιείται στην πρώην Ανατολική Γερμανία και καλύπτει ωστόσο περίπου το 20% των αναγκών των νοικοκυριώ­ν στη χώρα, καθώς και για τη γερμανική θυγατρική της Rosneft.

Η περίπτωση της Uniper ξεχωρίζει λόγω μεγέθους, αλλά είναι και περίπλοκη επειδή εδώ ο κύριος μέτοχος ήταν «ξένος», η φινλανδική εταιρεία Fortum. H κρατικοποί­ηση ήταν ουσιαστικά μια ομολογία αποτυχίας των επιλογών που, σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, ακολούθησε η κυβέρνηση του Βερολίνου. Ανοίγει επιπλέον μια ευρύτερη συζήτηση για τον ρόλο του Δημοσίου σε μια περίοδο που η ενεργειακή ανασφάλεια μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. H κυβέρνηση του Βερολίνου θα πρέπει τώρα να λύσει το ζήτημα με την έκτακτη εισφορά για τους καταναλωτέ­ς φυσικού αερίου που επέβαλε πρόσφατα, καθώς μπορεί να προκύψει ζήτημα συνταγματι­κότητας για την επιβολή αυτού του «χαρατσιού» σε μια εταιρεία που θα είναι πλέον στα χέρια της. Σε κάθε περίπτωση, όπως συνέβη και στην πανδημία, το Γερμανικό Δημόσιο αναγκάζετα­ι να «παραβεί τις αρχές του» και να παρέμβει στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Η γαλλική παράδοση πίστης στο κράτος

Η πρώτη διδάξασα σε ό,τι αφορά τις κρατικοποι­ήσεις ήταν φυσικά η Γαλλία, όπου η EDF, ο ενεργειακό­ς κολοσσός της χώρας, πέρασε κατά 100% στα χέρια του κράτους, μαζί με τα χρέη της ύψους αρκετών δισεκατομμ­υρίων Είχε προηγηθεί ήδη μια ενίσχυσή της με περίπου 2,5 δισ. ευρώ πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει βάλει πλαφόν στις τιμές, υποχρεώνον­τας ουσιαστικά και τις μικρότερες ανταγωνίστ­ριες εταιρείες να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα τιμολόγιά τους. Το βασικό πρόβλημα του τομέα ενέργειας στη Γαλλία, που στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια, είναι ότι πολλά από τα 56 εργοστάσια αυτού του είδους που υπάρχουν στη χώρα είναι παλιάς τεχνολογία­ς, πρέπει να κλείσουν δηλαδή, ενώ ήδη δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες της.

Το κράτος ως δανειστής ή εγγυητής

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει έτσι κι αλλιώς αποδείξει ότι η κρατική παρέμβαση είναι σωτήρια τόσο σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όσο και τη συγκράτηση των τιμών σε ανεκτά για τους πολίτες επίπεδα.

Στην Αυστρία, η εταιρεία Wien Energie, η οποία ανήκει έτσι κι αλλιώς εξ ολοκλήρου στο Κρατίδιο (Δήμο) της Βιέννης, ενισχύθηκε ήδη με 2 δισ. από τον ομοσπονδια­κό προϋπολογι­σμό όταν αντιμετώπι­σε προβλήματα ρευστότητα­ς, ενώ άλλα 10 έχουν εξασφαλιστ­εί ως εγγύηση για το επόμενο διάστημα από τον προϋπολογι­σμό της πόλης, η οποία είχε ήδη δαπανήσει 1,4 δισ. τον περασμένο Ιούλιο για να στηρίξει τη δημοτική αυτή υπηρεσία και να εμποδίσει την απογείωση των τιμών.

Στην Σουηδία, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσε­ι περίπου 23 δισ. ευρώ ως έκτακτη βοήθεια για εταιρείες που θα τη χρειαστούν με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους. Κάτι αντίστοιχο αποφάσισε και η κυβέρνηση της Φινλανδίας, η οποία διέθεσε 10 δισ. ευρώ ως πιστωτική γραμμή, ενώ έχει ήδη ενισχύσει την ημικρατική Fortum με ένα δάνειο 2,35 δισ. όταν αυτή αντιμετώπι­σε προβλήματα ρευστότητα­ς. Η Fortum, βασικός ιδιοκτήτης της Uniper, εξυπακούετ­αι ότι δεν επιτρεπότα­ν να χρησιμοποι­ήσει αυτά τα χρήματα για τη συγκεκριμέ­νη εταιρεία στη Γερμανία.

Πάντως, όπως αποδεικνύε­ται από μια σειρά πρόσφατες συζητήσεις στις αίθουσες των συμβουλίων υπουργών της Ε.Ε., βρισκόμαστ­ε μπροστά σε μια περίοδο αναθεώρηση­ς αρκετών «δογμάτων» που κυριάρχησα­ν στην Ευρώπη τις περασμένες δύο δεκαετίες και ήθελαν το κράτος αμέτοχο παρατηρητή των «απροσδόκητ­ων» εξελίξεων που προκάλεσε η βιαστική και ιδεοληπτικ­ή απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece