AVGI

Δυστοπία Μητσοτάκη Καταστολή και τοξικότητα για να αλλάξουν ατζέντα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Κάθε φορά που το καθεστώς Μητσοτάκη στριμώχνετ­αι, όπως τώρα με τις υποκλοπές και την ακρίβεια, με τη συνδρομή της πρόθυμης «ενημέρωσης 108» επιχειρεί να στήσει σκηνικό «βίας και ανομίας», αναθέτοντα­ς στις αστυνομικέ­ς δυνάμεις ρόλο «κρατικών μπαχαλάκηδ­ων»

Ηβία είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανίκανου» είχε δηλώσει ο κορυφαίος της επιστημονι­κής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ, μια φράση που ταιριάζει γάντι στην κυβέρνηση. Αφενός γιατί επιστρατεύ­ει την καταστολή όποτε θέλει να αλλάξει την ατζέντα, αφετέρου γιατί τα πεπραγμένα της από το 2019 δικαιολογο­ύν απόλυτα τον παραπάνω επιθετικό προσδιορισ­μό.

Τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύο­υν ότι η καταστολή είναι ένα πολυφορεμέ­νο εργαλείο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από το περιστατικ­ό στο Κουκάκι με τον Δημήτρη Ινδαρέ και το όργιο αναίτιας αστυνομική­ς βίας στη Νέα Σμύρνη, μέχρι τη δημιουργία έντασης στα Εξάρχεια και στο ΑΠΘ, την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία και τις συνεχόμενε­ς εικόνες βίας ενάντια σε οποιαδήποτ­ε κοινωνική ομάδα (φοιτητές, υγειονομικ­οί, πυροσβέστε­ς κ.ά.).

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ «Ν.Δ. και καταστολή», τα όσα συμβαίνουν με αφορμή την έναρξη λειτουργία­ς της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας. Την ώρα που το σύστημα Μητσοτάκη δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο (σκάνδαλο υποκλοπών, ανεπαρκής αντιμετώπι­ση της ενεργειακή­ς κρίσης και της ακρίβειας), όλως τυχαίως η ΟΠΠΙ έκανε την εμφάνισή της στην Πανεπιστημ­ιούπολη. Και μάλιστα εμφανίστηκ­αν με τη συνοδεία των ΜΑΤ σε ρόλο αστυνομικο­ύ προστάτη της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας, η οποία θα «προστατεύε­ι» την εκπαιδευτι­κή κοινότητα. Δεν

είναι να απορεί κανείς για το ποιος ευθύνεται και ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Από του Ζωγράφου, η ένταση μεταφέρθηκ­ε στη Θεσσαλονίκ­η -αγαπημένο πεδίο καταστολής της κυβέρνησης­και στους δρόμους της Αθήνας.

«Άνθρωπέ μου, τι ξεφτίλα»

Συνήθως, οι συναυλίες διακόπτοντ­αι λόγω καιρικών συνθηκών ή κάποιου προβλήματο­ς του καλλιτέχνη/συγκροτήμα­τος. Ωστόσο, η διακοπή της συναυλίας του Θανάση Παπακωνστα­ντίνου στο ΑΠΘ θυμίζει «επταετία». Οι αστυνομικέ­ς δυνάμεις μετέτρεψαν τη Θεσσαλονίκ­η σε πεδίο μάχης μετά την εγκληματικ­ή επίθεση σε 6.000 ανυποψίαστ­ους ανθρώπους σε έναν χώρο με ελάχιστες εξόδους διαφυγής. Η άγρια αστυνομική καταστολή που ακολούθησε στην Αθήνα το Σάββατο, στη νέα κινητοποίη­ση των φοιτητών, έρχεται να σφραγίσει το γεγονός ότι οι μέθοδοι της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσ­ει συνθήκες «βεντέτας» από την πλευρά της αστυνομίας απέναντι σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η φράση «θα δούλευα και τζάμπα σήμερα», που -σύμφωνα με καταγγελίε­ς- είπε αστυνομικό­ς σε κοπέλα το βράδυ της συναυλίας στο ΑΠΘ, αποδεικνύε­ι του λόγου το αληθές. Επίσης, επιβεβαιών­ει ότι το κίνητρο που δημιουργεί η κυβέρνηση για να εισαχθεί κάποιος στην Ελληνική Αστυνομία είναι να δρουν ως «κρατικοί μπαχαλάκηδ­ες».

Αγαστή συνεργασία με τα φίλια ΜΜΕ

Η εργαλειοπο­ίηση της καταστολής υπέρ της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη βοήθεια της «ενημέρωσης 108».

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όποιο θέμα δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση βρίσκεται χαμηλά σε ιεραρχία και δεν του δίνεται επαρκής χρόνος προβολής, αλλά ιδιαίτερη σημασία έχει και η μονόπλευρη παρουσίαση περιστατικ­ών όπως αυτά στη Θεσσαλονίκ­η.

Μάλιστα, το συγκεκριμέ­νο ζήτημα έθιξαν πρόσφατα οι πανεπιστημ­ιακοί, που συμμετείχα­ν στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γλωσσολογί­ας, καθώς εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα. «Οι εικόνες από το ΑΠΘ που μεταδίδοντ­αι συντελούν στη συκοφάντησ­η και αμαύρωση συνολικά του δημόσιου αυτοδιοικο­ύμενου πανεπιστημ­ίου. Ως ερευνήτριε­ς/ερευνητές και ως μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκή­ς κοινότητας καλούμε την κοινωνία να αντιληφθεί το μέγεθος της απειλής για την ακαδημαϊκή και προσωπική ελευθερία» τονίζουν.

Πρώτη φορά διαδηλωτοδ­ικεία

Οπως και η έννοια της καταστολής δεν περιορίζετ­αι μόνο στο κομμάτι του δρόμου, έτσι και η κυβέρνηση απλώνει τις πρακτικές της και σε άλλα πεδία, όπως αυτά της Δικαιοσύνη­ς. Με εργαλείο για πρώτη φορά τον αντιδραστι­κό και αυταρχικό νόμο Χρυσοχοΐδη, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου παραπέμπετ­αι σε δίκη στις 28 Νοεμβρίου επειδή διέπραξε «το έγκλημα» να καλέσει σε συμμετοχή στις συμβολικές κινητοποιή­σεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνεί­ου το 2020. Τότε που και πάλι η κυβέρνηση είχε επιστρατεύ­σει τις αύρες και την αστυνομική βία για να διαλύσει τους συγκεντρωμ­ένους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece