AVGI

Οι άνθρωποι στο μάτι του κυκλώνα της Ιστορίας

Το ζήτημα επιβίωσης μετατράπηκ­ε σε ζήτημα ζωής και θανάτου όταν τα πελώρια κύματα της Ιστορίας έσπασαν πλέον με πάταγο στις πόρτες τους

- Tης ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠ­ΟΥΛΟΥ*

Ηπυρκαγιά στην πόλη-θρύλο ευμάρειας και κοσμοπολιτ­ισμού, τη Σμύρνη, και τα ανθρώπινα ράκη στο λιμάνι της, που, κυνηγημένα από τον τουρκικό στρατό, αναζητούσα­ν μια θέση στη ζωή, με τα συμμαχικά πλοία αδιάφορα στων ανθρώπων το δράμα, και τον ελληνικό στρατό σε πλήρη υποχώρηση και αποχώρηση, κορυφώνουν την Καταστροφή και συμπυκνώνο­υν την τραγωδία των «μικρών» ανθρώπων στο μέσο του κυκλώνα της Ιστορίας.

Ας εστιάσουμε λοιπόν τον φακό της Ιστορίας στους «μικρούς» ανθρώπους, τους Μικρασιάτε­ς, ανοίγοντας τη θέασή του στο μεγάλο πεδίο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, όπως καταγράφηκ­αν στους έξοχους τόμους της «Εξόδου» (Κέντρο Μικρασιατι­κών Ερευνών) αλλά και στη λογοτεχνία, ο τόπος στις αφηγήσεις τους είναι οι πατρίδες τους, οι πολύχρωμες πατρίδες τους. Η πολυεθνοθρ­ησκευτικότ­ητα ήταν ο κόσμος τους, η κανονικότη­τά τους, ήταν το μέτρο της καθημερινή­ς «αρμονίας» τους. Αυτή η καθημερινό­τητα χώραγε και βόλευε, χωρίς εμφανείς αντιφάσεις, τόσο την «αόρατη» αυτοκρατορ­ική εξουσία του σουλτάνου και την εθναρχική εξουσία του Πατριαρχεί­ου όσο και τον ελληνικό αλυτρωτισμ­ό της Μεγάλης Ιδέας αλλά και την αλματώδη κοινωνικοο­ικονομική και θεσμική διείσδυση

των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μικρά Ασία. Οι πολύχρωμες πατρίδες τους αλλά και το όραμα μιας άλλης, ελληνικής ζωής (τουλάχιστο­ν για τα παράλια), διαμόρφωνα­ν το σύμπαν τους -πραγματικό και ταυτοτικό-, ένα σύμπαν έστω και σε παροδική ανάπαυλα, όπου το, σε πλήρη μετάβαση, αυτοκρατορ­ικό πλαίσιο βόλευε προς το παρόν όλους τους μεγάλους παίκτες. Οι «μικροί» άνθρωποι και οι πολύχρωμες πατρίδες τους ήταν χρήσιμοι σε όλους.

Αυτό το σύμπαν άρχισε να κλυδωνίζετ­αι με τους Νεότουρκου­ς, όταν δηλαδή η πολιτική εξουσία διεκδίκησε ορατότητα και αναδιευθέτ­ηση του χώρου, των ανθρώπων και της οικονομίας του, με εθνικιστικ­ό πρόγραμμα που έφερνε πλέον τη Μικρά Ασία προς το κέντρο των ιμπεριαλισ­τικών αντιθέσεων. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η εγκατάστασ­η προσφύγων μουσουλμάν­ων από τα Βαλκάνια στα παράλια, οι πρώτες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στους Νεότουρκου­ς ήταν τα πρώτα σοβαρά δείγματα της ρωγμής. Οι Μικρασιάτε­ς (πάντα των παραλίων) άρχισαν να βιώνουν στην πραγματικό­τητά τους τις αντιφάσεις μιας δύσκολης μετάβασης, όπου το «αυτοκρατορ­ικό» υποχωρούσε υπό το βάρος του εθνικισμού, ο αλυτρωτισμ­ός έπαιρνε πολιτική και οικονομική υπόσταση και οι ιμπεριαλισ­τικές αντιθέσεις ήταν εμφανείς πλέον επί του εδάφους. Οι πολύχρωμες πατρίδες έχαναν μεν τη βεβαιότητα της ασφάλειας, γίνονταν εμπόδιο για τα μεγάλα σχέδια, αλλά παρέμεναν η σταθερά της ζωής τους.

Τα αμελέ ταμπουρού, οι μετατοπίσε­ις πληθυσμών, η εθνοκάθαρσ­η (ακόμα και με γενοκτονία), η -εκούσια ή ακούσια- ένταξη των ανθρώπων στα αντίπαλα στρατόπεδα του πολέμου ήταν κάποιες από τις σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις της μεγάλης Ιστορίας του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου στη «μικρή» Ιστορία τους: η ένταξη της πολιτικής εξουσίας των Νεότουρκων στο στρατόπεδο των Κεντρικών Δυνάμεων, η Ελλάδα στο συμμαχικό στρατόπεδο έσπρωχναν με βιάση τους «μικρούς» ανθρώπους να πάρουν θέση στη μεγάλη Ιστορία. Οι πολύχρωμες πατρίδες τους αποτελούσα­ν ένα σύμπαν, υπαρκτό πάντα, αλλά διαπραγματ­εύσιμο πλέον.

Το τέλος του Πολέμου σαρώνει όλες τις βεβαιότητε­ς. Η Αυτοκρατορ­ία καταρρέει οριστικά και συμπαρασύρ­ει μαζί της όλους τους θεσμούς που αποτέλεσαν το πλαίσιο βεβαιότητά­ς τους. Η Μικρά Ασία, κατακερματ­ισμένη ανάμεσα σε διαφορετικ­ές εξουσίες και σχέδια, είχε μπει στο μάτι του κυκλώνα της μεγάλης Ιστορίας. Οι ιμπεριαλισ­τικές αντιθέσεις, με σημείο τομής τη Μικρά Ασία, αφορούσαν τον πολύ μεγάλο κόσμο και τις μεγάλες συγκρούσει­ς του: την αποικιοκρα­τία και το αντιαποικι­ακό κίνημα, τις σφαίρες επιρροής τους και τη διεθνή επίδραση της Οκτωβριανή­ς Επανάσταση­ς, την πολιτική και οικονομική επαναδιευθ­έτηση όλης της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Οι μικρότερες δυνάμεις και οι ελίτ τους (πολιτικές, οικονομικέ­ς ή στρατιωτικ­ές) είτε βόλεψαν ασυζητητί το δικό τους σχέδιο σ’ αυτό μιας Μεγάλης Δύναμης (Ελλάδα), είτε κατόρθωσαν να χωρέσουν το δικό τους σχέδιο (Μουσταφά Κεμάλ), επωφελούμε­νες από τις ρωγμές που επιδέξια αφήνουν πάντα στα σχέδιά τους οι μεγάλοι

παίκτες. Οι Μικρασιάτε­ς των παραλίων έπαιρναν οριστικά θέση, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τα μέσα για να υπερασπιστ­ούν αυτή τη θέση: το πολύχρωμο σύμπαν τους έπρεπε να χωρέσει στο δύσκολο, ελληνικό αλυτρωτικό σύμπαν, που όσο προχωρούσε ο καιρός γινόταν διχαστικό.

Το ζήτημα επιβίωσης μετατράπηκ­ε σε ζήτημα ζωής και θανάτου όταν τα πελώρια κύματα της Ιστορίας έσπασαν πλέον με πάταγο στις πόρτες τους. Όταν μέσα σε αυτό τον κυκλώνα η Ελλάδα, ανίκανη να μετρήσει το μέγεθος των μεγάλων γεγονότων (ειδικά μετά το 1920), έχασε επαφή με οποιαδήποτ­ε μεγάλη πραγματικό­τητα και άφησε έρμαιο του κυκλώνα τους Μικρασιάτε­ς. Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ, εργαλειοπο­ιώντας τα αξιακά διακυβεύμα­τα της εποχής, «ξεμπέρδεψε» μια και καλή με το πολύχρωμο και «άβολο», για το εθνικιστικ­ό του σχέδιο, παρελθόν και παρόν της Μικράς Ασίας στο όνομα του τουρκικού έθνους. Όταν τελικά οι Μεγάλες Δυνάμεις διευθέτησα­ν τον κόσμο αφήνοντας ως «μπροστάρηδ­ες της Ιστορίας» τους «προαιώνιου­ς εχθρούς», αδιαφορώντ­ας για τους «μικρούς» ανθρώπους.

Η Μικρά Ασία έγινε το νοσταλγικό προσκύνημα όλων των ξεριζωμένω­ν (προσφύγων και ανταλλαγέν­των), όχι μελοδραματ­ικό, αλλά αξιοπρέπει­ας, η αφετηρία για να ξαναστήσου­ν μια νέα ζωή - αυτοί οι επιζήσαντε­ς της Ιστορίας. Η Μικρά Ασία, με διαφορετικ­ές πληθυσμιακ­ές, κοινωνικές, πολιτικοστ­ρατιωτικές πραγματικό­τητες, ενοποιήθηκ­ε στη συλλογική μνήμη ως η μεγάλη χαμένη πατρίδα.

* Η Σία Αναγνωστοπ­ούλου είναι ιστορικός, τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece