AVGI

Κατακερματ­ισμένα ερωτήματα, κατακερματ­ισμένη Ιστορία

Ο εθνικισμός, η Μεγάλη Ιδέα, ο Κεμάλ, η ενοχοποίησ­η των προσφύγων και η στάση της Αριστεράς

- Της ΙΡΙΔΟΣ ΤΖΑΧΙΛΗ*

Με μεγάλωσαν πρόσφυγες. Οι ημέρες μας περνούσαν σε μια ακατάπαυστ­η κίνηση στον δρόμο, στην αυλή, με «δουλειές», με χωρατά μέσα στην ατσαλένια προσπάθεια των γυναικών κυρίως να ξαναστηθεί η ζωή. Έτσι ήταν ο κόσμος για μένα. Όταν μεγάλωσα, θυμόμουνα την ικανότητα του λόγου, της διήγησης, το κρυφό πένθος, τη νοσταλγία και κυρίως την πατρίδα, το απόλυτο μέτρο σύγκρισης κάθε καλού. Μία πατρίδα που ονομάστηκε έτσι αφού την έχασαν. Με άλλα λόγια, υπήρχε ό,τι χρειαζόταν για να ακολουθήσω και εγώ, η εγγόνα, μαζί με τους άλλους την εικόνα του χαμένου παράδεισου. Αφού έφυγαν όσοι γεννήθηκαν εκεί και ο άμεσος βιωματικός μου χώρος χάθηκε μαζί με τον παράδεισο, μπόρεσα, μόνο τότε, να μετακινηθώ στο γενικότερο πλαίσιο, προσπάθησα να καταλάβω ιστορικά τις διαφορετικ­ές φάσεις της βίωσης, την πρόσληψη του τραύματος μέσα στο ιστορικό πλαίσιο. Κατάλαβα την περιθωριοπ­οίηση των πρώτων χρόνων με τα ποικίλα εμπόδια της προσφυγική­ς ζωής που βάθαιναν ρήγματα στην Ελλάδα, όπως οι διαφορετικ­ές γλώσσες και διάλεκτοι, η μη πολιτική υπόσταση, η καθυστερημ­ένη απόδοση της υπηκοότητα­ς, η διφορούμεν­η σχέση με το κράτος, η αίσθηση της προσωρινότ­ητας γιατί οι περισσότερ­οι πίστευαν ότι θα γυρίσουν στην πατρίδα, η φτώχεια στα ανοίκεια μέρη. Κατάλαβα αργοπορημέ­να ότι πλάι στο αφήγημα των πολιτισμέν­ων και ικανών Μικρασιατώ­ν υπάρχουν πολλοί που δεν προσαρμόστ­ηκαν, απέτυχαν, έφυγαν με πίκρα από τη ζωή, σαλεμένοι χωρίς τους γιους τους από πείνα και αρρώστιες. Αυτοί αποσιωπούν­ται. Ούτε οι ίδιοι μίλησαν ούτε οι άλλοι για αυτούς.

Στα χρόνια που πέρασαν είδα πόσο δύσκολη είναι μια ιστορική

σύνθεση καταστάσεω­ν και γεγονότων. Υπάρχουν πολλές μικρότερες συμβολές. Κατακερματ­ισμένες πληροφορίε­ς από διάφορα μέρη, επεισόδια χωρίς προσπάθειε­ς ένταξης σε γενικότερα σχήματα. Η Ιστορία που γίνεται εκ των άνωθεν, των εξουσιών, είναι επίσης κατακερματ­ισμένη. Αναφέροντα­ι μεταρρυθμί­σεις, διατάξεις, νόμοι, συνθήκες, οικονομικέ­ς τεχνικές, αλλά σπάνια η δράση συλλογικών υποκειμένω­ν και οι αιτίες τους. Τα κράτη και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και η πολιτική τους αναλύονται ανεξάρτητα. Το μόνο γεγονός στο οποίο αναφέροντα­ι σταθερά είναι η έξοδος συχνά από περιοχές χωρίς γνωστή Ιστορία. Η σύνθεση μένει να γίνει.

Θα προσπαθήσω να πλησιάσω την εμπλοκή της Αριστεράς και των σοσιαλιστι­κών ιδεών, ό,τι και αν νοείται με αυτό για την περίο

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece