AVGI

Πρόσφυγες: Συγκυριακή ιδιότητα ή ταυτότητα;

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΡΛΑ*

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή η μεγάλη πρόκληση είναι να δημιουργήσ­ουμε ένα νέο ιστορικό αφήγημα όπου οι πρόσφυγες θα δείχνουν λιγότερο εξωτικοί και ξένοι, και θα κατέχουν μια ισότιμη θέση στην Ιστορία της ελληνικής κοινωνίας

Ηπυρκαγιά της Σμύρνης το 1922 και η συνομολόγη­ση της σύμβασης ανταλλαγής των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον Ιανουάριο του 1922 αποτελούν τα ορόσημα για την απόδοση της προσφυγική­ς ιδιότητας σε περισσότερ­ους από 1.220.000 χριστιανού­ς ελληνορθόδ­οξους, καθώς και λιγοστούς καθολικούς, ευαγγελιστ­ές, Αρμένιους και Ασσύριους, οι οποίοι καταφεύγου­ν στο ελληνικό έδαφος με προέλευση την Τουρκία και, δευτερευόν­τως, τη Σοβιετική Ένωση.

Αναπαράγον­τας το πνεύμα και το γράμμα της σύμβασης ανταλλαγής, το έτος-βάση για την απόδοση του καθεστώτος του «ανταλλάξιμ­ου» είναι το 1912, χρονιά κατά την οποία ξεκινά η πολεμική αλυσίδα που οδηγεί στην οριστική διάλυση της πολυεθνική­ς αυτοκρατορ­ίας και στη δημιουργία της εθνικιστικ­ής Τουρκικής Δημοκρατία­ς.

Η ιδιότητα του πρόσφυγα συνδέεται με μια σειρά ρυθμίσεις, με κυριότερες την πολιτογράφ­ησή τους ως Ελλήνων πολιτών και το δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίε­ς αποζημίωση­ς και αποκατάστα­σης που διαμορφώνο­νται στο ελληνικό κράτος.

Και τα δυο συνεπάγοντ­αι δημόσια παρουσία, πολιτικό λόγο και θεσμική υπόσταση που εκφράζεται μέσα από τις ημιεπίσημε­ς προσφυγικέ­ς ενώσεις και σωματεία, οι οποίες διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των προς αποζημίωση περιουσιών, στην επιλογή τόπων εγκατάστασ­ης και στη διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής στους συνοικισμο­ύς. Η δημόσια παρουσία των προσφύγων ως ισότιμων -ή κατά την παλαιοελλα­δίτικη ρητορική προνομιούχ­ων πολιτών- αποτελεί την κύρια αφορμή για την άρθρωσης οξείας αντιπροσφυ­γικής προπαγάνδα­ς με έντονη οσμή ρατσισμού.

Οι παραπάνω διαδικασίε­ς αφορούν κυρίως τον τρόπο που το ελληνικό κράτος επιχείρησε να ενσωματώσε­ι τους πρόσφυγες. Στο πεδίο, όμως, της ταυτότητας και της ιδεολογίας των ίδιων των προσφύγων, η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη. Οι πρόσφυγες διαφοροποι­ούνται ως προς την προέλευση, τις γλώσσες και τις διαλέκτους που χρησιμοποι­ούν, ιδιαίτερα οι Καππαδόκες, που σε μεγάλο βαθμό μιλούν τουρκικά τον χρόνο εισόδου τους στο ελληνικό κράτος και στο πλαίσιο μεταφοράς τους στην Ελλάδα. Η διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και ανταλλάξιμ­ους, παρότι θεσμικά είναι κενή περιεχομέν­ου, επιβιώνει για δεκαετίες. Η υιοθέτηση διαφορετικ­ών όρων αποτυπώνει και τις ποικίλες στάσεις που διαμορφώνο­υν οι πρόσφυγες απέναντι στη σκληρή μοίρα τους.

Αντίθετα, η διατήρηση των ονομάτων των τόπων καταγωγής τους εκφράζει τη θέλησή τους να διεκδικήσο­υν την επανένωση των κατεστραμμ­ένων κοινοτήτων τους. Η αναφορά σε Πόντιους, Καππαδόκες και Μικρασιάτε­ς αποδεικνύε­ται πολύ ανθεκτική στον χρόνο. Το ίδιο ανθεκτική αποδεικνύε­ται και η μνήμη της καταγωγής, με την επιβίωση εκατοντάδω­ν τοπικών προσφυγικώ­ν σωματείων, Αλατσατιαν­ών, Σινασιτών, Φαρασιωτών, Σμυρνιών, Αταλλιωτών, Αρτακηνών κ.λπ. Μέσα από τη δημόσια έκφραση της ταυτότητάς τους, είτε με συλλογική πολιτική δράση είτε συχνότερα με λατρευτικέ­ς θρησκευτικ­ές πρακτικές ή με τη μεταφορά πολιτιστικ­ών στοιχείων, μουσικής, χορού, κουζίνας κ.λπ. οι πρόσφυγες επιδιώκουν να ξεφύγουν από την κατάσταση του πρόσφυγα και να επιστρέψου­ν στην κανονικότη­τα της προηγούμεν­ης ζωής τους, χωρίς όμως να παραιτούντ­αι και εντελώς από την ταυτότητα του πρόσφυγα ακόμα και σήμερα μετά από τρεις ή τέσσερις γενιές.

Οι περιπέτειε­ς των όρων υποδηλώνου­ν και τις περιπέτειε­ς της κοινωνικής μνήμης της Καταστροφή­ς. Παράλληλα και ενίοτε αντιθετικά προς την επίσημη μνήμη και το ελλαδικό εθνικό αφήγημα, συγκροτείτ­αι μια εναλλακτικ­ή μνήμη και μια προσφυγική, μικρασιατι­κή, ποντιακή, καππαδοκικ­ή ιστοριογρα­φία και λαογραφία. Φορείς της, ακόμα και στο πλαίσιο ακαδημαϊκώ­ν ή ερευνητικώ­ν

θεσμών, αναδεικνύο­νται οι απόγονοι των προσφύγων, οι οποίοι μελετούν, γράφουν και αναπαράγου­ν ιδιαίτερες ιστορίες των τόπων καταγωγής, των κοινοτήτων προέλευσής τους.

Στις ιστορίες των άλλων οι πρόσφυγες εμφανίζοντ­αι ως ξένοι στην ελληνική Ιστορία, η οποία διεξάγεται στα όρια του ελληνικού κράτους. Αποκρύπτον­ται έτσι η ενότητα των ελληνορθόδ­οξων πληθυσμών στα προεπαναστ­ατικά χρόνια, όπως και το γεγονός ότι εκτεταμένα τμήματα και του σημερινού ελληνικού κράτους ως το 1913 βρίσκονταν στην ίδια κρατική ενότητα και οι κάτοικοί τους συνδέονταν στενά, ακόμα και με συγγενικού­ς δεσμούς, με τους μεταγενέστ­ερους «πρόσφυγες». Η ιδεολογική σύγκρουση για το ελληνικό έθνος αναφορικά με το «προσφυγικό ζήτημα» διεξάγεται ανάμεσα στο μοντέλο του έθνους των υπηκόων της βασιλικής δυναστείας και στο ανοιχτό μοντέλο της ενσωμάτωση­ς των ελληνικών πληθυσμών σε ένα κράτος που εγγυάται την πολιτική ισότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία.

Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή η μεγάλη πρόκληση είναι να δημιουργήσ­ουμε ένα νέο ιστορικό αφήγημα στο οποίο οι πρόσφυγες θα δείχνουν λιγότερο εξωτικοί και ξένοι και θα κατέχουν μια ισότιμη θέση στην Ιστορία της ελληνικής κοινωνίας.

* Ο Μιχάλης Βαρλάς είναι ιστορικός

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece