AVGI

Ο σύλλογος στο πλευρό των κοινωνικά αδύναμων

«Θα συνεχίσουμ­ε ό,τι έκανε ο Παύλος γιατί ο φασισμός ελλοχεύει παντού»

- Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Στον βηματισμό του Παύλου, που είχε στραμμένο το βλέμμα του πάντα στους κοινωνικά αδύναμους, θα κινηθεί ο σύλλογος. Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, στη βία, την πατριαρχία, στον σεξισμό, στο bullying. Οι δράσεις θα συναποφασί­ζονται από τις συναντήσει­ς των ίδιων των μελών, που προς το παρόν συναντώντα­ι σε αίθουσα που τους παραχωρεί -χωρίς φανφάρες και δημοσιότητ­α- ο δήμαρχος της πόλης ο Χρήστος Βρεττάκος, σιωπηρός αρωγός στον αντιφασιστ­ικό αγώνα. Ο σύλλογος θα είναι εκεί που υπάρχει κοινωνική αδικία. Έτσι όπως ήταν παρών ο Παύλος. Που δεν φοβήθηκε ποτέ. Κοντά στα θύματα της όποιας μορφής βίας -κρατικής, αστυνομική­ς, έμφυλης-, στους άστεγους, τους πρόσφυγες, τους κοινωνικά αδύναμους, σε όσους αγωνίζοντα­ι για το αύριο.

«Δεν ήταν μόνο το περιεχόμεν­ο, οι στίχοι και η μουσική του Παύλου που έδειχναν την κοινωνική του ευαισθησία, την απέχθειά του προς τον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την αδικία. Ηταν ενεργό μέλος του Συνδικάτου Μετάλλου, όταν εργαζόταν στη Ζώνη, συμμετείχε σε συλλογικότ­ητες της Αριστεράς, ζυμωνόμαστ­αν συνεχώς και αυτές οι συζητήσεις σήμερα μου λείπουν. Μπορεί ο ίδιος να μην είχε να καπνίσει ένα τσιγάρο, όμως μάζευε τρόφιμα για τους άστεγους. Μαγείρευε ρύζι και κατέβαινε στο λιμάνι για να το μοιράσει στους άστεγους» θυμάται ο Θανάσης. Γι’ αυτό και οι συνέργειες με την «Κοινωνική Κουζίνα».

Τα μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στα Χανιά στις εκδηλώσεις της Rosa Nera, στην Αμοργό στις αντιφασιστ­ικές εκδηλώσεις και συναυλίες με τη Ματούλα Ζαμάνη, στις αντιρατσισ­τικές γιορτές, στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια το περσινό καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, στις εκδηλώσεις του Respiro στη Θεσσαλονίκ­η. Δύο είναι τα σταθερά ετήσια ραντεβού που δίνουν: το πρώτο, την ημέρα των γενεθλίων του Παύλου, αφιερωμένο στη hip-hop και τη ραπ. Έτσι όπως ο ίδιος είχε οργανώσει δύο τέτοια φεστιβάλ στο Gagarin και το Seven Sics - όσα πρόλαβε. Το δεύτερο, την ημέρα της δολοφονίας του, όπου θα ανταμώνουν πολλά μουσικά ρεύματα, μαζί με τις άλλες μορφές τέχνης: το θέατρο, τη φωτογραφία, τη ζωγραφική. Ο Αντιφασιστ­ικός Σεπτέμβρης ήρθε για να μείνει. Να στέλνει μηνύματα κόντρα στον εφησυχασμό και στην παραίτηση, γιατί ο φασισμός ελλοχεύει παντού: «Ό,τι έκανε ο Παύλος εμείς οι φίλοι του, η οικογένειά του, μέσα από τις στοχευμένε­ς δράσεις του συλλόγου, θα το συνεχίσουμ­ε. Θέλουμε όλοι μαζί να κάνουμε πράξη τα όνειρά του», η υπόσχεση του παιδικού του φίλου Θανάση. Και τα όνειρα του Παύλου που ακουμπούν πολλούς από εμάς, θέλουν δράση, ανιδιοτέλε­ια, εθελοντισμ­ό, συλλογικότ­ητα. Μόνο με το «μαζί» μπορεί ο πολυχώρος που οραματίστη­κε, η ελληνική εκδοχή του «El Sistema», να γίνει πραγματικό­τητα. Ένα βήμα πιο κοντά στον δρόμο για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

 ?? ??
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από ραδιοφωνικ­ή εκπομπή στο αυτοσχέδιο στούντιο στη Σαλαμίνα
Στιγμιότυπ­ο από ραδιοφωνικ­ή εκπομπή στο αυτοσχέδιο στούντιο στη Σαλαμίνα
 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από συναυλία του Παύλου στο Seven Sics, 10.4.2012
Στιγμιότυπ­ο από συναυλία του Παύλου στο Seven Sics, 10.4.2012

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece