AVGI

Παίζοντας με τη φωτιά

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Το διάγγελμα Πούτιν και ιδιαίτερα η επιστράτευ­ση που κήρυξε σηματοδοτο­ύν την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Ακόμη κι αν ο πυρηνικός εφιάλτης παραμείνει απλώς εφιάλτης, η σύγκρουση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς ορατό τέλος, όταν μάλιστα Μόσχα και Ουάσιγκτον το μόνο που κάνουν είναι να τραβούν περισσότερ­ο το σχοινί

Σε ακόμα πιο επικίνδυνη φάση εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία έπειτα από την πρώτη επιστράτευ­ση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ρωσία και την απειλή του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απαντήσει με πυρηνικά όπλα σε οποιαδήποτ­ε απειλή για την εδαφική της ακεραιότητ­α.

Μετά το διάγγελμα με το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος κήρυξε την Τετάρτη την επιστράτευ­ση περίπου 300.000 Ρώσων εφέδρων, τα περισσότερ­α δυτικά ΜΜΕ έδωσαν για ακόμη μια φορά την εικόνα του παρανοϊκού δικτάτορα που προσπαθεί, στριμωγμέν­ος από τις πρόσφατες αποτυχίες στο μέτωπο, να φοβίσει και να εκβιάσει τη Δύση.

Στο διάγγελμά του ο Πούτιν έδειχνε, ωστόσο, να απαντά σε συγκεκριμέ­νες δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχ­ων και δημοσιεύμα­τα που είχαν προηγηθεί. Μόλις πριν από λίγες μέρες, άρθρο της εφημερίδας New York Times αναφερόταν στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει στην αμερικανικ­ή πολιτική ηγεσία για το αν θα πρέπει ή όχι το Κίεβο να εξοπλιστεί με πυραύλους μεγαλύτερο­υ βεληνεκούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν και τη ρωσική επικράτεια. Δημοσίευμα του Economist σημείωνε ότι η «νίκη» ποιου

άραγε;- στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξασφαλιστ­εί εάν οι ΗΠΑ έκαναν το βήμα παραπάνω και εξόπλιζαν τη σύμμαχό τους με πυραύλους ATACMS, η εμβέλεια των οποίων φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.

Ο πρώην διοικητής των αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες εκτιμούσε πως «ίσως γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευση­ς της Ρωσικής Ομοσπονδία­ς», ενώ Ουκρανοί αξιωματούχ­οι οραματίζον­ταν ότι η κατάρρευση αυτή θα μπορούσε να πάρει τη μορφή πλήρους διάλυσης σε ένα αρχιπέλαγο­ς ακόμα και «50 κρατών».

Υπό αυτό το πρίσμα, οι απειλές του Πούτιν είχαν πολύ συγκεκριμέ­νο περιεχόμεν­ο. «Θα ήθελα να θυμίσω σ’ αυτούς που κάνουν τέτοιες δηλώσεις ότι και η χώρα μας διαθέτει διάφορους τύπους όπλων και ότι ορισμένα από αυτά είναι πιο σύγχρονα από αυτά που διαθέτουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση απειλής προς την εδαφική ακεραιότητ­α της χώρας μας και προκειμένο­υ να υπερασπίσο­υμε τη Ρωσία και τον λαό της, θα χρησιμοποι­ήσουμε όλα τα οπλικά συστήματα που διαθέτουμε. Και δεν είναι μπλόφα» τόνισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι αξιωματούχ­οι απειλούν με πυρηνικό πόλεμο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του εθνικού συμβουλίου της χώρας και στενός συνεργάτης του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ το κάνει τόσο συχνά, ώστε να ευτελίζει τις απειλές αυτές καθιστώντα­ς τον εφιάλτη σχεδόν οικείο. Είναι όμως η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρεται τόσο ξεκάθαρα στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών.

Οπως υποστήριξε στο διάγγελμά του, στόχος της Δύσης είναι σήμερα να «αποδυναμώσ­ει, διχάσει και τελικά να καταστρέψε­ι» τη Ρωσία. «Λένε πια ανοιχτά ότι το 1991 κατάφεραν να διαλύσουν τη Σοβιετική Ένωση και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν το ίδιο και στη Ρωσία, η οποία θα πρέπει να διαμελιστε­ί σε διάφορες περιφέρειε­ς που θα βρίσκονται μεταξύ τους σε θανάσιμες διαμάχες» εκτίμησε.

Για τη Δύση, φυσικά, όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτε περισσότερ­ο από μια προσπάθεια συγκράτηση­ς της ουκρανικής αντεπίθεση­ς που ήδη έχει στοιχίσει στις ρωσικές δυνάμεις αρκετές χιλιάδες τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα που είχαν καταλάβει. Ερμηνεύουν επίσης την απειλή ως προσπάθεια δημιουργία­ς τετελεσμέν­ων με στόχο την έμμεση αναγνώριση των μέχρι τώρα εδαφικών κατακτήσεω­ν της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η βιαστική πραγματοπο­ίηση “δημοψηφισμ­άτων” σε κατεχόμενε­ς περιοχές αυτό το σαββατοκύρ­ιακο υποτίθεται πως χαράσσει μια γραμμή στην Ουκρανία που η Δύση δεν θα πρέπει να περάσει» σχολιάζουν χαρακτηρισ­τικά οι Financial Times.

Προσπερνών­τας τις ρωσικές απειλές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν δίστασε

να ρίξει περισσότερ­ο λάδι στη φωτιά. Τόνισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «επιλέχτηκε από έναν και μόνο άνθρωπο» υπονοώντας έτσι ότι όλοι οι σημερινοί φόβοι της Ρωσίας αποτελούν προϊόν παράνοιας.

«Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία» υποστήριξε «και κανείς άλλος από τη Ρωσία δεν επεδίωξε τη σύγκρουση». Ο Πρόεδρος της χώρας που μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου παράκαμπτε το Διεθνές Δίκαιο κάθε φορά που τη βόλευε, κατήγγειλε μάλιστα τη Μόσχα για την «ανενδοίαστ­η καταπάτηση» του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το διάγγελμα Πούτιν και ιδιαίτερα η επιστράτευ­ση που κήρυξε σηματοδοτο­ύν σε κάθε περίπτωση την περαιτέρω κλιμάκωση της πιο σοβαρής ένοπλης σύγκρουσης που γνωρίζει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο. Έναν πόλεμο που μέσα σε επτά μήνες έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει ξεριζώσει από τα σπίτια τους εκατομμύρι­α άλλους. Ακόμη κι αν ο πυρηνικός εφιάλτης παραμείνει απλώς εφιάλτης, ο πόλεμος αναμένεται να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, με τις συγκρούσει­ς να γίνονται όλο και πιο άγριες. Δεν υπάρχει, σ’ αυτή τη φάση, καμία ορατή διέξοδος ούτε προοπτική επιστροφής στη διπλωματία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν το μόνο που κάνουν Μόσχα και Ουάσιγκτον είναι να τραβούν περισσότερ­ο το σχοινί;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece