AVGI

Η επιστράτευ­ση προκαλεί διαδηλώσει­ς και ουρές στα σύνορα

- Μιχάλης Τρίκκας

Το αρχικό κλίμα εφησυχασμο­ύ για τη ρωσική κοινή γνώμη έδωσε για πρώτη φορά τη θέση του στην ανησυχία μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών και τις πρώτες ήττες, ενώ η ανακοίνωση της μερικής επιστράτευ­σης προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσει­ς στη ρωσική κοινωνία

Χρειάστηκα­ν επτά μήνες αιματηρών συγκρούσεω­ν και μια οδυνηρή υποχώρηση στα πεδία των μαχών ώστε το Κρεμλίνο να πάρει πίσω τα περί «ειδικής στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς» και να υποχρεωθεί να παραδεχθεί ενώπιον της ρωσικής κοινής γνώμης ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού μετά το διάγγελμα με το οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωνε την επιστράτευ­ση, η απόφαση θα αφορά μόνο όσους διαθέτουν στρατιωτικ­ή εμπειρία. Τόνισε πως οι φοιτητές και απλοί κληρωτοί δεν πρόκειται να κληθούν. Όπως είπε, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα επιστράτευ­σης περίπου 25 εκατομμυρί­ων ανδρών, αλλά πρόκειται να κληθεί μόλις το 1% από αυτούς.

Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση προκάλεσε έντονες κοινωνικές αντιδράσει­ς, φέρνοντας ξαφνικά τη μακρινή «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση» πολύ πιο κοντά στη ρωσική κοινωνία. Αντιπολεμι­κές οργανώσεις κάλεσαν αμέσως σε διαδηλώσει­ς κατά της επιστράτευ­σης. «Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες Ρώσοι -οι πατέρες, οι αδελφοί και οι σύζυγοι- θα ριχτούν στη μηχανή του κιμά» τόνισε ο αντιπολεμι­κός συνασπισμό­ς Vesna, καλώντας τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο φυλακισμέν­ος πολέμιος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε από την πλευρά του τον Πούτιν ότι «στέλνει περισσότερ­ους Ρώσους στον θάνατο για έναν φαλιρισμέν­ο πόλεμο». Επίκειται, όπως πρόβλεψε, «τεράστια τραγωδία και τεράστιος αριθμός

νεκρών». Οι ρωσικές αρχές αντιμετώπι­σαν τις πρώτες διαδηλώσει­ς με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα. Η οργάνωση OVD, που λειτουργεί ως παρατηρητή­ριο κινητοποιή­σεων στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι από τα στοιχεία που συνέλλεξε σε 38 ρωσικές πόλεις 1.311 διαδηλωτές είχαν συλληφθεί μέχρι την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσ­ε επίσης εμμέσως ότι πολλοί συλληφθέντ­ες κινδυνεύου­ν να σταλούν στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς τους επιδόθηκαν έγγραφα στράτευσης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Εισαγγελία της Μόσχας προειδοποί­ησε ότι η διοργάνωση ή η συμμετοχή στις αντιπολεμι­κές διαδηλώσει­ς θα επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως 15 ετών.

Η ανακοίνωση της επιστράτευ­σης δεν προκάλεσε όμως μόνο διαμαρτυρί­ες, αλλά και κύμα φυγής. Τα εισιτήρια για απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Τουρκία και την Αρμενία, προορισμού­ς για τους οποίους δεν απαιτείται η έκδοση βίζας, έγιναν ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες, ενώ ουρές αυτοκινήτω­ν άρχισαν να σχηματίζον­ται στα σύνορα με τη Γεωργία.

Είναι δεδομένο ότι η κίνηση του Κρεμλίνου θα εντείνει την κοινωνική δυσφορία το επόμενο διάστημα ακόμη κι αν τελικά οι δρόμοι της Μόσχας και άλλων ρωσικών πόλεων δεν πλημμυρίσο­υν από διαδηλωτές. Αρκετοί αμφισβητού­ν άλλωστε τη σκοπιμότητ­α της κίνησης.

Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την εκπαίδευση των νέων εφέδρων και τη συγκρότηση νέων μονάδων που θα μπορούν να σταλούν στα μέτωπα της Ουκρανίας. Το Κίεβο, που κήρυξε γενική επιστράτευ­ση, από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής βρίσκεται στο συγκεκριμέ­νο ζήτημα ένα βήμα μπροστά.

Εκτιμάται πως η Ρωσία ανέπτυξε 180.000 στρατιώτες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κρεμλίνου, οι απώλειές τους δεν ξεπερνούν μέχρι τώρα το ένα εικοστό της αρχικής δύναμης. Δυτικές εκτιμήσεις ανεβάζουν ωστόσο τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών σε 70.000 με 80.000 και η κήρυξη της επιστράτευ­σης μάλλον αποδεικνύε­ι ότι βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικό­τητα. Το αρχικό κλίμα εφησυχασμο­ύ για τη ρωσική κοινή γνώμη έδωσε για πρώτη φορά τη θέση του στην ανησυχία όταν στις αρχές του μήνα εκδηλώθηκε η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων και ήρθαν οι πρώτες ήττες. Αρκετές έρευνες άρχισαν σταδιακά να δείχνουν σημαντική μείωση του ποσοστού των Ρώσων που εκτιμούν πως η κατάσταση εξελίσσετα­ι

προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η μερική επιστράτευ­ση φέρνει τον πόλεμο από τα μέτωπα της Ουκρανίας στα σπίτια και στις οικογένειε­ς των περισσότερ­ων Ρώσων. «Πιστεύω ότι το Κρεμλίνο θα την είχε αποφύγει εάν μπορούσε» σημειώνει ο Ντένις Βολκόφ του ινστιτούτο­υ δημοσκοπήσ­εων Levada. «Όμως η σύγκρουση έχει τη δική της λογική και τελικά τους οδήγησε να πάρουν μια αντιδημοφι­λή απόφαση».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece