AVGI

Πολλαπλασι­άζονται οι εστίες έντασης στα εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Μετά την αναθέρμανσ­η των συγκρούσεω­ν μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν, ακόμα δύο ασιατικές χώρες που κάποτε αποτελούσα­ν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης έδωσαν, την προηγούμεν­η εβδομάδα, σκληρές μάχες, με αποτέλεσμα σχεδόν εκατό άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Οι κυβερνήσει­ς της Κιργιζίας και του Τατζικιστά­ν, που τελικά συμφώνησαν σε εκεχειρία, κατηγόρησα­ν η μία την άλλη για την έναρξη των εχθροπραξι­ών. Η Κιργιζία υποστήριξε πως στρατιωτικ­ές και παραστρατι­ωτικές δυνάμεις του Τατζικιστά­ν εισέβαλαν σε χωριά της επαρχίας Μπακτέν ανοίγοντας πυρ κατά των συνοριοφυλ­άκων της. Το Τατζικιστά­ν, από την άλλη, υποστήριξε πως μεθοριακές πόλεις του δέχτηκαν πρώτες πυρά πυροβολικο­ύ από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Η προσωρινή κατάπαυση των εχθροπραξι­ών δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση τον τερματισμό της βίας. Αν και εμφανίστηκ­ε έτοιμος να προσέλθει

σε διαπραγματ­εύσεις με στόχο την ειρήνευση, ο Πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Ζαπάροφ υπογράμμισ­ε ότι η χώρα του παραμένει έτοιμη για μια στρατιωτικ­ή αντιπαράθε­ση, ενώ είναι πλήρως ικανή να υπερασπιστ­εί τα σύνορά της. Αλλωστε και η εμπειρία του παρελθόντο­ς δεν ευνοεί τις αισιόδοξες προβλέψεις. Μόνο μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια αιματηρές συνοριακές συγκρούσει­ς μεταξύ των δύο χωρών της κεντρικής Ασίας έχουν ξεσπάσει έντεκα φορές. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο μάλιστα, τον περασμένο Μάιο, στοίχισε τη ζωή 54 ατόμων.

Οι δύο χώρες έχουν αρκετά κοινά. Είναι ορεινές και φτωχές. Παράγουν μετά βίας αρκετά αγροτικά προϊόντα για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους. Και η κλιματική καταστροφή επιδεινώνε­ι όλο και περισσότερ­ο το πρόβλημα, καθώς τόσο το Τατζικιστά­ν όσο και η Κιργιζία περιλαμβάν­ονται στον κατάλογο των Ηνωμένων Εθνών με τις χώρες που απειλούντα­ι άμεσα με ερημοποίησ­η.

Δεν προκαλεί έκπληξη επομένως που αμφότερες διεκδικούν την εύφορη κοιλάδα Φεργκάνα. Ο ΟΗΕ εκτιμά πω ο πληθυσμός του Τατζικιστά­ν θα έχει διπλασιαστ­εί μέχρι τα τέλη του αιώνα, ενώ εξίσου δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη διατροφική ασφάλεια των κατοίκων της Κιργιζίας.

Στα δεινά της κλιματικής αλλαγής προστίθεντ­αι σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποσταθερο­ποιήσει με κάθε μέσο τη Ρωσία, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμ­ός για τις πλουτοπαρα­γωγικές πηγές της Κεντρικής Ασίας. Οι δύο χώρες μπορεί να μην διαθέτουν αγροτικά προϊόντα, αλλά έχουν σημαντικά κοιτάσματα χρυσού και πολλών μεταλλευμά­των, που είναι σήμερα απαραίτητα για τη βιομηχανία. Η γεωγραφική τους θέση τους εξασφαλίζε­ι επίσης τον ρόλο σημαντικού κόμβου στο εμπόριο της Ασίας.

Στη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου του Οργανισμού Συνεργασία­ς της Σαγκάης, Κιργιζία, Κίνα και Ουζμπεκιστ­άν υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομ­ικού δικτύου που θα συνδέει την Κίνα με τη Μέση Ανατολή παρακάμπτο­ντας τα ρωσικά εδάφη. Η κυβέρνηση του Μπισκέκ εξαρτάται όλο και περισσότερ­ο από το Πεκίνο: περισσότερ­α από 5

δισ. δολάρια εξωτερικού χρέους του οφείλονται σε κινεζικές τράπεζες. Η Μόσχα έχει όμως σοβαρούς λόγους να ανησυχεί και για την πορεία του Τατζικιστά­ν, το οποίο, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, θα μπορούσε κάποτε να μετατραπεί σε κέντρο ακραίων ισλαμιστικ­ών κινημάτων.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισ­ε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτε­υσης στη χώρα ως «τρομοκρατι­κό» κίνημα. Και μόλις τη Δευτέρα η Κιργιζία υποστήριξε πως ισλαμιστές μαχητές συμπεριλαμ­βάνονταν στις δυνάμεις που εισέβαλαν τα εδάφη του.

Λίγο πριν από το διάγγελμα με το οποίο κήρυξε επιστράτευ­ση στη χώρα του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε έκκληση προς τις δύο πλευρές με στόχο την αποκλιμάκω­ση και την επίλυση των διαφορών τους με «ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικ­ά μέσα». Μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε κάνει κάτι ανάλογο προσπαθώντ­ας να σταματήσει τις συγκρούσει­ς μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζ­άν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece